OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

SKINCONSULTAI

Persoonlijk advies in slechts 2 minuten op basis van 15 jaar huidonderzoek, gedreven door kunstmatige intelligentie: tot 97% overeenkomst met het advies van dermatologen.

Start nu!
Skinconsult

Mee-eters verwijderen: wat je wel en niet moet doen

 • favoriet

Iedereen heeft ze wel eens: mee-eters (ook wel comedonen of blackheads genoemd). Ze komen voor op je neus, hals, voorhoofd en kin. Op de wangen komen ze minder vaak voor, maar hoe komt dat? Dit heeft te maken met de zogenaamde T-zone. Zoals je misschien zelf wel eens gemerkt hebt, is de huid niet overal hetzelfde. Vaak is de huid op het voorhoofd, de neus en kin wat vetter dan de huid op de wangen en de hals. Deze drie plekken vormen samen als het ware de letter T, vandaar de T-zone. Op deze vette huid kunnen puistjes en mee-eters ontstaan. Mee-eters ontstaan wanneer het talg in de talgklier zich ophoopt, hierdoor oxideert de talg. Het talg verkleurt en vervolgens worden zwarte puntjes, oftewel de blackheads, zichtbaar. Lees deze tips over hoe je mee-eters kunt verwijderen en wat je vooral niet moet doen om er van af te komen en uitbraken van mee-eters of acné te voorkomen.

Mee-eters verwijderen: wat moet je niet doen?

Zodra je merkt dat je een mee-eter op je gezicht hebt, is het moeilijk om er van af te blijven. Het is belangrijk om niet teveel aan mee-eters te zitten, want bacteriën op je vingers en beschadigingen aan de huid kunnen ervoor zorgen dat vuil zich ophoopt waardoor er nog meer onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters ontstaan.  Pak je comedonen verkeerd aan, dan kan jij juist meer last krijgen van puistjes en mee-eters. Mee-eters voorkomen is beter dan genezen. Hier volgen een aantal dingen die jij niet moet doen om mee-eters te verwijderen.

Mee-eters uitknijpen

Puistjes en mee-eters uitknijpen, het kan zo verleidelijk zijn, maar probeer dit niet te doen. Door mee-eters uit te knijpen kan je de huid beschadigen. Zeker als het gaat om mee-eters op je neus. Vaak zitten de mee-eters op plekken waar je niet zo goed bij kan. Hierdoor kan je onbedoeld te veel kracht zetten als je ze gaat uitknijpen, waardoor littekens ontstaan en daar wordt jouw huid niet mooier van. Bovendien kunnen de bacteriën op je handen of vuil onder je nagels de zaak ook verergeren. Daarnaast loop je ook risico om andere poriën te verstoppen, waardoor je weer meer puistjes en mee-eters kunt veroorzaken. Dit geldt ook voor het gebruik van een comedonenlepel, want ook hiermee kan je teveel kracht op je huid zetten en schade aanrichten. Je mee-eters uitknijpen lijkt dan een snel resultaat te geven, maar de gevolgen kunnen erger zijn, terwijl je mee-eters ook kunt voorkomen. 

Mee-eters uitdrogen met tandpasta

Mee-eters verwijderen met tandpasta wordt wel eens aangeraden, omdat je op deze manier de mee-eter kunt uitdrogen. Maar dit werkt niet altijd goed. De tandpasta kan je huid namelijk ook gaan irriteren. Of het echt helpt tegen de zwarte puntjes, zal per persoon verschillend zijn, maar voor sommigen kan dit leiden tot een rode of vlekkerige huid.

Mee-eters verwijderen met citroensap

Het wordt wel eens gezien als een natuurlijke manier om van je mee-eters af te komen, maar de pH-waardes in citroensap zijn niet in balans met je huid. Bovendien kan het citroensap in combinatie met zonlicht een chemische reactie uitlokken en phytophotodermatitis veroorzaken.

Mee-eters uitdrukken met een comedonenlepel

Mee-eters uitdrukken met een comedonenlepel

comedonen is een ander woord voor mee-eters. Deze lepel is als het ware een mee-eter verwijderaar en wordt veel gebruikt door dermatologen en schoonheidsspecialisten. Zij weten goed wanneer ze teveel kracht gebruiken bij het uitknijpen van mee-eters, maar als jij zelf met een comedonenlepel aan de slag gaat heb je een grote kans om per ongeluk veel druk op de mee-eter te zetten waardoor je onbedoeld de huid beschadigd als jij je mee-eters gaat uitknijpen.  

Met mate: Mee-eters op je neus weghalen met neusstrips

Ze mogen er dan voor bedoeld zijn, maar of het echt helpt tegen mee-eters op je neus is maar de vraag. Door de vastgeplakte strip weg te trekken kunnen je haarvaatjes springen en poriën kunnen onherstelbaar uitgerekt worden. Grove poriën kunnen weer sneller verstoppen en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Op korte termijn lijkt het misschien te helpen, maar de kans is groot dat je snel weer nieuwe mee-eters op je neus krijgt. Net als het uitknijpen van je mee-eters kan je dus onbedoeld de situatie veel erger maken.

Wat kan je wel doen tegen mee-eters?

Er zijn natuurlijk nog wel een aantal dingen die jij kunt doen om mee-eters tegen te gaan. Dat begint allemaal bij een dagelijkse gezichtsverzorging voor de huid. Het regelmatig reinigen van je gezicht met water en goede zeep is een belangrijke maatregel die jij kan treffen om puistjes en mee-eters te helpen voorkomen. Vooral door dode huidcellen weg te scrubben voorkom je dat poriën hierdoor verstopt raken. Maar ook vuil en zweet kunnen de poriën verstoppen. Zorg ervoor dat je zowel 's ochtends als 's avonds aandacht besteedt aan je gezichtsreiniging. De Vichy Normaderm 3-in-1 gezichtsreiniger is op drie manieren te gebruiken om je huid schoon en fris te krijgen.

Reinigende crème

Nadat jij je gezicht hebt gewassen met lauwwarm water, breng je de crème aan op een vochtig gezicht. Op deze manier verminder je de hoeveelheid talg op je gezicht en in de poriën en verwijder je andere onzuiverheden, die mee-eters en puistjes kunnen veroorzaken.

Normaderm als scrub

Breng de gezichtsreiniging aan op een vochtig gezicht. Masseer je gehele gezicht met de crème en besteed extra aandacht aan de plekken waar mee-eters ontstaan, zoals de T-zone. Spoel je gezicht hierna goed af met water, zodat je huid gezuiverd is van dode huidcellen. Doe dit 1 tot 2 keer per week.

Normaderm als masker

Je kunt de 3-in-1 gezichtsreiniger ook als gezichtsmasker gebruiken door een dunne laag crème op je gezicht aan te brengen en dit vervolgens 5 minuten in laten trekken. Let er wel op dat je de oogcontouren vermijdt. Spoel het masker na vijf minuten grondig af voor een gematteerde huid met een heldere teint.

Hoe kan je mee-eters helpen voorkomen?

Zoals gezegd, zelf mee-eters verwijderen vinden wij geen goed idee, want je kunt je huid onherstelbaar beschadigen. Een schoonheidsspecialist is hiervoor opgeleid en weet precies hoe je comedonen verwijdert zonder dat de huid scheurt of littekens achterblijven. Tijdens de behandeling zal een schoonheidsspecialist de huid stomen om de mee-eters vervolgens te verwijderen. Meestal bestaat de behandeling ook uit een diepgaande zuivering en een gezichtsmassage. Zo is de behandeling gelijk een cadeautje voor jezelf. Uiteindelijk is het lastig om te zeggen wat de oorzaak van mee-eters is. Dit heeft namelijk ook veel te maken met jouw huidtype. Het zou ook kunnen dat je last hebt van acné, waardoor jij een onzuivere huid hebt. Hier volgen een aantal tips om mee-eters te voorkomen. 

- Drink voldoende water.

- Reinig je huid
Vuil en make-up kunnen ertoe leiden dat poriën verstopt raken, hierdoor kunnen puistjes en mee-eters ontstaan. Reinig je huid 's ochtends en 's avonds om mee-eters te voorkomen met water en goede reinigende zeep. zoals bijvoorbeeld de reinigingsgel van Normaderm.

- Vervang je kussensloop elke week
Het vuil van je gezicht hoopt zich hier namelijk op terwijl je slaapt en kan er ook voor zorgen dat je poriën verstopt raken, waardoor puistjes en mee-eters kunnen ontstaan.

- Eet gezond
Iedereen merkt wel eens na een ongezonde maaltijd dat puistjes en mee-eters ontstaan. Zorg ervoor dat je vooral voedsel eet dat veel vitamine A (spinazie) en Vitamine C (sinaasappels) bevat. Deze vitamines dragen namelijk bij aan het vernieuwen en het herstellen van de huid. Heb je veel last van puistjes, mee-eters of zelfs acné? Probeer dan je eetpatroon eens aan te passen om te kijken of jij door anders te eten puistjes en mee-eters kunt voorkomen.

Bekijk hier het gehele assortiment van Vichy Normaderm.

Doe de analyse voor de onzuivere huid om te ontdekken welke verzorging geschikt is voor jouw huid.

Wil je meer weten? Kijk voor meer informatie over de onzuivere huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • Reiniging van de huid - verzorging tegen onzuiverheden voor een gezondere huid - Vichy Normaderm
 • Verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden - Normaderm Anti-Onzuiverheden Dagcrème - Vichy Normaderm
 • Meest gelezen

  Wat is een serum?

  Gezicht

  Wat is een serum?

  Wat is een serum en wat is het verschil met dagcrème? Ontdek waar een serum goed voor is en hoe je het kunt combineren met je crème.

  lees het artikel

  go to top