OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Segment :

Puistjes voorkomen en acné behandelen

 • favoriet

Gisteren was er nog niets te zien, en nu zit er ineens een puistje… waarom? Dermatoloog Philippe Deshayes legt uit: “Een talgklier is bedoeld om talg af te scheiden, dat soms niet goed weggewerkt kan worden. Dan ontstaat er een verstopping bij de opening. Doordat het niet afgevoerd kan worden, ontstaat er een puistje.” Maar de reden dat een puistje verergert en van een eenvoudige mee-eter verandert in een groot en pijnlijk rood puistje, is dat deze besmet wordt met bacteriën. Hoe kan dit? Simpelweg doordat bepaalde bacteriën die in ons milieu en in de gebruikelijke bacterieflora van onze huid voorkomen zich voeden met het talg. Zij vermeerderen dan snel in de talgklier en veroorzaken een ontsteking.

Acné behandelen en puistjes voorkomen: waar zitten de onzuiverheden?

Een puistje dient aangepakt te worden voordat deze is ontstaan. De plek van de puistjes en acné op je gezicht geeft veel weg over de oorzaak:

Voorhoofd en neus
Acné op deze zones ontstaat door een overmatige productie van talg. Bepaalde invloeden zoals stress maar ook hormonale pieken zoals de menstruatiecyclus kunnen dit verergeren. Een goede reiniging, passende dagelijkse gezichtsverzorging en regelmatig exfoliëren zijn onmisbare stappen om deze puistjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Wangen
In deze zone kunnen acné en puistjes voorkomen bij een vet huidtype. Bacteriën van een mobiele telefoon kunnen de bacterie groei nog extra stimuleren.


Kin, nek en kaaklijn
Wanneer je puistjes ontdekt op deze plekken heeft dit vaak te maken met hormonale schommelingen. Dit kan bijvoorbeeld komen door de pil, maar ook wanneer je zwanger bent.De drie geboden van acné behandelen en puistjes voorkomen

Helaas zijn puistjes en acné niet alleen voorbehouden aan pubers met gierende hormonen, ook op latere leeftijd kunnen oneffenheden en onzuiverheden voorkomen. Wanneer we een puistje ontdekken kan er zeker nog iets aan gedaan worden, maar helemaal voorkomen is natuurlijk nog beter. Kijkend naar de verschillende oorzaken voor puistjes is het belangrijk om de volgende ‘geboden’ te volgen voor acné behandelen:

 • Rust, probeer stress te voorkomen.
 • Gezond eten, gevarieerde voeding vol van vitaminen.
 • Goede reiniging en passende dagelijkse gezichtsverzorging voorkomt verstoppingen van de poriën.


Checklist bij puistjes

Probeer van de puistjes af te blijven: onbewust raken onze handen een puistje gemiddeld 65 keer per dag aan. Daarmee wordt het risico op een bacteriële besmetting verveelvoudigd.

Was je handen zo vaak mogelijk: bacteriën zijn overal om ons heen, op een toetsenbord, op het autostuur, op je mobiele telefoon.

Gebruik geen zeep voor je gezicht maar specifieke verzorgingsproducten tegen onzuiverheden:
Zeep of andere agressieve zeepproducten schuren de huid en verwijderen de hydrolipide laag die de huid beschermt tegen uitdroging. Door de aangetaste barrièrefunctie krijgen schadelijke invloeden van buitenaf meer ruimte (vrije radicalen, bacteriële aanvallen etc.).

Knijp geen puistje of mee-eter uit: daarmee zet je de deur open voor bacteriën en dus voor risico's als infectie en littekens.

Gebruik een antisepticum als het puistje open is: Breng het voor een plaatselijke antibacteriële werking aan met een wattenschijfje zonder het puistje direct aan te raken.

Gebruik voor acné behandelen geen pure alcohol, citroen of tandpasta: daardoor kan de huid uitdrogen, kunnen roodheid of irritaties ontstaan waardoor uiteindelijk het probleem juist benadrukt wordt.

Gebruik geen scheerschuim op zeepbasis: puistjes en scheren gaan niet goed samen, de zeep schuurt de huid en stimuleert een overproductie van talg, en daarmee de kans op puistjes.

Gebruik geschikte producten: kies als verzorgingsproducten of make-up hypoallergene en vooral niet-comedogene producten.

Verwijder altijd make-up: make-uprestjes verstoppen de poriën van de huid en verhogen de kans op het verschijnen of ontsteken van een puistje.

Voor eens en voor altijd stop zeggen tegen onzuiverheden!

Onzuiverheden verbergen en verminderen? Acné behandelen is zeker mogelijk wanneer je een adequate gezichtsverzorging hanteert.

We hebben drie tips om acné en puistjes te voorkomen voor je:

 • Gebruik een crème die effect heeft op alle typen imperfecties: mee-eters, poriën, glimmende huid, roodheid, vlekjes en een onregelmatige teint.
 • Gebruik make-up om de aandacht te trekken naar dat deel van het gezicht waar geen pukkeltje te zien is.
 • Stop met roken. Dit is veruit de beste manier om uw gelaat opnieuw te laten stralen en het de onzuiverheden moeilijk te maken terrein te winnen.

Puist of acné niet voorkomen?

Is het u toch niet gelukt een puistje te voorkomen? Lees dan hier hoe je acné moet behandelen wanneer je een puistje hebt. Daarnaast kun je er voor kiezen Normaderm Hyaluspot tegen puistjes te gebruiken. Hiermee zorg je dat het puistje binnen 48 uur zichtbaar verdwijnt.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • Hyaluspot - tegen puistjes - Vichy Normaderm

  NORMADERM

  Hyaluspot

  Lokale gezichtsverzorging
 • Rehydraterend Serum

  AQUALIA THERMAL

  Rehydraterend Serum

  Serum

  Hydrateert een droge huid tot 48 uur lang. Formule voor 97% van natuurlijke oorsprong, met hyaluronzuur.

 • Rehydraterende crème - Licht

  AQUALIA THERMAL

  Rehydraterende crème - Licht

  Dagcrème

  Hydrateert een droge huid tot 48 uur lang. Formule voor 97% van natuurlijke oorsprong, met hyaluronzuur.

 • Nieuw

  Hydrateert langdurig - beschermt tegen UV-stralen - Aqualia Thermal
 • Extrasensitive
 • Meest gelezen

  go to top