OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Algoritme voor huidveroudering
ontwikkeld met dermatologen.

De gezondheid van de huid wordt aanzienlijk beïnvloed door vele externe en interne blootstellingsfactoren
en verergerd door hun impact.

START NU & ONTVANG JE SAMPLES

7 signs of ageing scanning...

Skin ageing algorithm logo
Skin ageing algorithm background

Hoe puistjes voorkomen en acné optimaal behandelen?

Acne tegengaan
Acne tegengaan

Pukkeltjes kunnen uit het niets (lees: vaak op het meest ongunstige moment) opduiken. Dit scenario ken je vast: gisteren was er nog niets te zien, en nu zit er ineens een puistje… waarom? Dit heeft te maken met hoe je huid functioneert, hoe het wordt verzorgd, zelfs met wat je eet. Je kunt vervolgens met hardnekkige middelen, zoals tandpasta, in de weer gaan. Waarna je al snel een rood, schilferig plekje overhoudt die nog moeilijker te bedekken is met concealer. Het liefst pak je de oorzaak natuurlijk bij de wortel aan. Lees hier alles over het ontstaan van pukkeltjes door acné of een hormonale uitbarsting en wat je eraan kunt doen voor blijvend resultaat.Hoe ontstaan puistjes?

Dermatoloog Philippe Deshayes legt aan Vichy-lezers uit: ‘Een talgklier is bedoeld om talg af te scheiden, dat soms niet goed kan worden weggewerkt. Dan ontstaat er een verstopping bij de opening. Komt dat talg vast te zitten dan ontstaat er een puistje.’ Maar als een puistje verergert en van een eenvoudige mee-eter verandert in een groot en pijnlijk rood puistje is er meer aan de hand. Deze is dan besmet met bacteriën. De oorzaak? Simpelweg doordat bepaalde bacteriën die in ons milieu en in de gebruikelijke bacterieflora van onze huid voorkomen zich voeden met talg. Zij vermeerderen dan snel in de talgklier en veroorzaken een ontsteking.

Wat te doen tegen puistjes?

‘Pukkels op wangen komen vaker voor bij een vet huidtype en kun je mede voorkomen door bacteriegroei op deze plek tegen te gaan’

Allereerst, lokaliseer waar je onzuiverheden door acné of een hormonale uitbraak vandaan komen. Zo kun je een onzuiverheid aanpakken voordat deze zijn gezicht aan het oppervlak laat zien. De plek op je gezicht geeft veel weg over de oorzaak.

Pukkels op je voorhoofd en neus

Acné op deze zones ontstaat door een overmatige productie van talg. Dit wordt ook wel de T-zone genoemd: vaak zijn deze delen wat vetter. Bepaalde invloeden zoals stress maar ook hormonale pieken zoals de menstruatiecyclus kunnen dit verergeren. Een goede reiniging, passende dagelijkse gezichtsverzorging en regelmatig exfoliëren zijn onmisbare stappen om deze puistjes zoveel mogelijk te voorkomen.

Pukkels op je wangen

In deze zone kunnen acné en puistjes voorkomen bij een vet huidtype. Bacteriën van een mobiele telefoon kunnen de bacteriegroei extra stimuleren. Gebruik daarom bijvoorbeeld liever oordopjes om een telefoontje aan te nemen.

Pukkels op kin, nek en kaaklijn

Wanneer je puistjes ontdekt op deze plekken heeft dit vaak te maken met hormonale schommelingen. Dit kan bijvoorbeeld komen door de pil, maar ook wanneer je zwanger bent. Als je zwanger bent kun je eveneens last krijgen van pigmentvlekken.

Hoe voorkom je puistjes?

‘Onbewust raak je gemiddeld 65 keer per dag je huid en dus een puistje aan: probeer hierop te letten, was je handen vaak en knijp niet in een onzuiverheid’

Daar zijn een aantal hulpmiddelen voor, want voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn verschillende oorzaken voor puistjes. Het is hierbij zaak om de volgende ‘geboden’ te volgen om je acné te behandelen:

  • Rust: probeer stress te voorkomen.
  • Gezond eten: gevarieerde voeding bomvol vitaminen zoals vitamine C.
  • Goede reiniging en passende dagelijkse gezichtsverzorging: zo voorkom je dat de poriën verstopt raken. Hierover verderop meer.

Wat helpt snel tegen puistjes?

In dit geval zou je eens Normaderm Hyaluspot tegen puistjes kunnen proberen. Stip aan en het puistje verdwijnt binnen 48 uur zichtbaar. Dit is geen middel dat je over je hele gezicht (bij acné) wil gebruiken, maar af en toe om een opvallende pukkel uit te drogen en te desinfecteren zodat deze snel verdwijnt van binnenuit.

De beste tips tegen puistjes

Zijn je pukkels er eenmaal dan kun je nog heel wat doen om te voorkomen dat een puistje erger wordt of dat bacteriën zich verspreiden. Let op het volgende.

Blijf van je puistjes af

Onbewust raken onze handen een puistje gemiddeld 65 keer per dag aan. Daarmee wordt het risico op een bacteriële besmetting verveelvoudigd.

Was je handen zo vaak mogelijk

‘Gebruik liefst geen agressieve zeep voor je gezicht met acné maar specifieke verzorging tegen onzuiverheden die tegelijkertijd hydrateert’

Bacteriën zijn overal om ons heen, op een toetsenbord, op het autostuur, op je mobiele telefoon. Zorg er daarom voor dat je je handen regelmatig spoelt met water.

Gebruik de juiste verzorging

Liefst geen zeep voor je gezicht, maar specifieke verzorgingsproducten tegen onzuiverheden. Denk aan Vichy’s Normaderm-lijn. Zeep of andere agressieve zeepproducten schuren de huid en verwijderen de hydrolipide laag die de huid beschermt tegen uitdroging. Door de aangetaste barrièrefunctie krijgen schadelijke invloeden van buitenaf (vrije radicalen, bacteriën, etc.) meer ruimte.

Knijp puistjes of mee-eters niet uit

Hiermee zet je de deur wagenwijd open voor bacteriën en dus voor risico's als infectie en littekens. Mee-eters verwijderen? Dit vereist ook een speciale aanpak.


Sla pure alcohol, citroen of tandpasta over bij acné

‘Stoppen met roken is cruciaal als je acné een halt wil toeroepen en je huid weer wil laten stralen’

Met deze huis-tuin-en keukenmiddeltjes kun je de huid namelijk uitdrogen of kunnen roodheid of vervelende irritaties ontstaan. Hierdoor wordt het probleem uiteindelijk juist benadrukt in plaats van opgelost. Is de huid gedehydrateerd (wat ook kan voorkomen bij een vette huid) dan geeft de huid een signaal af dat deze meer talg moet aanmaken waardoor je weer meer kans loopt op verstoppingen. Een vicueuze cirkel.


Gebruik geen scheerschuim op zeepbasis

Puistjes en scheren gaan niet goed samen, want de zeep schuurt de huid en stimuleert een overproductie van talg. En dus loop je meer kans op puistjes. 

Verwijder altijd make-up

Make-uprestjes verstoppen de poriën van de huid en verhogen de kans op het verschijnen of ontsteken van een puistje. Kies ook voor hypoallergene make-up en vooral niet-comedogene producten om je huid te reinigen.


De beste huidverzorging bij acné en puistjes

Acné doen verdwijnen is zeker mogelijk wanneer je een goed behandelplan hebt met adequate gezichtsverzorging. Raadpleeg hiervoor ook je dermatoloog. Dit zijn onze drie voornaamste tips om acné en puistjes te voorkomen:

  • Gebruik een dagcrème voor alle typen imperfecties: mee-eters, poriën, glimmende huid, roodheid, vlekjes en een onregelmatige teint.
  • Gebruik make-up om de aandacht te trekken naar dat deel van het gezicht waar geen pukkeltje te zien is. Denk: je ogen als je een puistje op je kin hebt.
  • Stop met roken: dit is veruit de beste manier om je gezicht opnieuw te laten stralen en het onzuiverheden lastig te maken terrein te winnen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

go to top