OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is rosacea en wat kun je eraan doen?

‘Rosacea wordt gekenmerkt door roodheid en rode vlekken, maar ook een droge huid, soms zwellingen en irritaties rondom de ogen'

Terwijl sommigen even in hun wangen knijpen voor een gezond gloedje of niet bang zijn voor een beetje blush, kan dat voor iemand met rosacea wel anders zijn. Rosacea, gekarakteriseerd door een chronische ontsteking van de huid met name op de wangen, neus en voorhoofd, geeft degene die er last van heeft bijna permanente roodheid. Make-up in rode tinten op het gezicht wil je dus vermijden, verzorging die verlichting biedt is zeer welkom. Rosacea kan frustrerende situaties opleveren, waarbij de huidaandoening van het ene op het andere moment kan verergeren. Van mild tot extreem. Probeer eerst de basis te doorgronden en bekijk dan de tips om je mogelijke rosacea zoveel mogelijk onder controle te houden.

Wat is rosacea?

‘Rosacea wordt gekenmerkt door roodheid en rode vlekken, maar ook een droge huid, soms zwellingen en irritaties rondom de ogen’

Rosacea is een veelvoorkomende huidconditie (circa 415 miljoen mesnen wereldwijd lijden eraan, volgens de National Rosacea Society dat gepaard gaat met roodheid en de verschijning van fijne haarvaatjes (teleangiëctastieën ofwel zichtbare bloedvaatjes) middenin het gezicht, en ook op andere plekken. Rosacea komt met name voor bij vrouwen met een witte huid na het dertigste levensjaar en het kan goed zijn dat je het van je moeder of oma hebt geërfd. Genen spelen vaak een rol. Deze huidaandoening wordt trouwens niet alleen gekenmerkt door roodheid in het gezicht, met inderdaad rode vlekken en plekken (waar ook een andere oorzaak voor kan zijn). Maar ook een droge huid, soms zwellingen en irritaties rondom de ogen. Dit zijn de bekendste symptomen van rosacea. Tot vandaag de dag hebben huidartsen de oorzaak van rosacea nog niet doorgrond. Veel mensen lopen zelfs rond met rosacea zonder dit zelf te weten. Wil je zeker van je zaak zijn? Raadpleeg dan vooral je huisarts en dermatoloog. Hieronder alvast een aantal signalen die erop wijzen dat je inderdaad rosacea hebt en het tijd is voor een doktersbezoek:

  • Lichte tot hevige roodheid op de wangen, neus, kin en voorhoofd;
  • Kleine zichtbare bloedvaatjes (haarvaatjes) op het gezicht;
  • Bultjes of pukkeltjes op het gezicht;
  • Waterige of geïrriteerde ogen.

Is rosacea een huidziekte?

‘Rosacea subtype twee lijkt bijzonder veel op acne, maar is het in feite niet en behoeft dus een ander behandelplan’

Rosacea gaat niet zomaar over, dus het is inderdaad een huidziekte waar je een leven lang aan vastzit als je hiermee wordt gediagnosticeerd. De onderliggende oorzaak van rosacea is onbekend (hoewel wel wordt gedacht dat genen, dieet en verzorging invloed hebben) en er is geen magisch geneesmiddel voor. Niet gevreesd, het is gelukkig wel goed mogelijk om deze potentieel storende huidaandoening onder de duim te houden. Het zoveel mogelijk verminderen zodat je het amper nog ziet of voelt. Kies desgewenst ook voor de juiste make-up om te camoufleren.

Heb ik acne of rosacea?

‘Stress, maar in sommige gevallen ook alcohol en pittig eten kan rosacea verergeren’

Goede vraag, want rosacea kan er vrij vlekkerig uitzien waardoor je misschien aan een uitbraak van acné in plaats van rosacea denkt. Soms zijn er ook met pus-gevulde bultjes te zien die inderdaad op pukkeltjes en dus een vorm van acne lijken. Rosacea kan zeker een acne-achtig effect oproepen. Het is alleen belangrijk om te weten wat het precies is, zodat je met de juiste behandeling aan de slag kunt gaan. Met huidverzorging voor acne in plaats van rosacea smeren (als je te maken hebt met het tegenovergestelde) is niet bevorderlijk voor je huidprobleem. Ziet je rosacea eruit als acne dan heb je waarschijnlijk te maken met rosacea subtype twee. Er bestaan namelijk verschillende uitingen van rosacea.

De verschillende vormen van rosacea

‘Met vitamine C smeren kan goed werken bij rosacea, maar je moet wel net de juiste formule te pakken hebben’

Er zijn in totaal vier subtypes van rosacea.
  • Subtype één wordt gekenmerkt door roodheid in het gezicht, overmatig blozen en zichtbare bloedvaatjes.
  • Bij subtype twee heb je te maken met een soort acne, pukkeltjes en gevoeligheid. Er kan sprake zijn van pustels (kleine bultjes gevuld met pus) en papulen (kleine, harde bultjes), die vooral bij vrouwen in hun veertiger- en vijftigerjaren voorkomen.
  • Subtype drie kan zwellingen, vocht vasthouden (genaamd edema), een verdikking van de huid (voornamelijk rondom de neus) en uit het niets heel veel roodheid in het gezicht veroorzaken.
  • Dan is er nog subtype vier: gekarakteriseerd door roodheid en jeuk rondom de ogen, wat heel oncomfortabel kan zijn. De ogen raken ontstoken en zwellen boven het ooglid. Dit wordt oculair rosacea genoemd.

Wat te doen bij rosacea?

Zoals gezegd kun je dus wel veel doen om je rosacea onder controle te houden. Allereerst kan het handig zijn om een voedseltest te doen. Wie weet kan je ergens niet tegen en is dat een trigger voor je getergde huid. In veel gevallen van rosacea kan zuivel (kaas, yoghurt, geen ei) namelijk een trigger zijn. Eet liever veel groene groenten (een ochtendsmoothie met gember, broccoli en bleekselderij bijvoorbeeld) en gezonde vetten uit bijvoorbeeld avocado, wilde zalm en chiazaad. Andere triggers die een uitbraak van rosacea kunnen uitlokken zijn stress en in sommige gevallen ook pittig eten (van curry tot rode peper), koffie en alcohol. Als je per se wil drinken: het type alcohol die de minste huidreactie oproept is wodka. Al verschilt dit alles van persoon tot persoon. Maar houd dit eens in de gaten. Probeer ook wat rustiger aan te doen met sporten, want een heel hevig sportlesje verhoogt je hartslag waardoor je huid natuurlijk sneller rood wordt door de toegenomen bloedstroom. Het liefst wil je extreme temperaturen en harde wind ook vermijden (als mogelijk) als je rosacea hebt. Hierdoor kan je rosacea uitgelokt worden om naar het oppervlak te komen. Sla dus ook te lang en te heet douchen over, en gooi nadien wat koud water in je gezicht. Tip: een frisse gezichtsspray met Vulkanisch Water kan ook heerlijk verkoelend werken gedurende de dag of na het wassen.

Wat is de beste behandeling bij rosacea?

Het wordt geadviseerd om in samenspraak met je dermatoloog een behandelplan op te stellen voor rosacea. Zo kan met vitamine C smeren helpen bij rosacea, maar je moet wel net de juiste formule te pakken hebben. Probeer je huid en poriën grondig, maar mild te reinigen met zachte, niet-uitdrogende ingrediënten. Melkzuur kan het juiste ingrediënt voor je zijn, omdat het bacteriën dood en dode huidcellen verwijdert. Sommige huidexperts brengen een kamille-kompres aan op de huid van een rosacea-cliënt om de huid te kalmeren. Rode licht-therapie (wat ontsteking tegengaat) gedurende 30 minuutjes kan ook helpen. Plus, heel voorzichtig masseren als je rosacea type één hebt.

Welke dagcrème bij rosacea?

De juiste verzorging is inderdaad heel belangrijk bij rosacea, dus kies specifiek voor een dagcrème die kalmeert en optreedt tegen roodheid. Let op: vermijd een populair ingrediënt zoals toverhazelaar. Dit is een natuurlijk bestanddeel, maar stript je huid en is niet best voor rosacea-patiënten. Verder wil je in je verzorging liefst (maar wederom, dit verschilt van persoon tot persoon, dus hou goed in de gaten hoe jouw lichaam reageert op een nieuw voedingsmiddel of verzorgingsproduct) alcohol, synthetisch parfum, harde chemicaliën zoals aceton en uitdrogende ingrediënten vermijden. Wie last heeft van rosacea kan in de zon ook beter een fysieke zonnebrand dan een chemische smeren. Het sleutelwoord bij rosacea is ‘mild’. Wees zacht en lief voor je huid. Vergeet dus ook retinol (vitamine A) en behandelingen zoals microdermabrasie.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

go to top