OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Symptomen en oorzaken van allergische reacties op de huid

Een gevoelige huid is een term die je veel hoort in de wereld van huidverzorging –in beautynieuws, productetiketten of in gesprekken bij de apotheek of de dermatoloog. Vooral dermatologen krijgen dit vaak van patiënten te horen. Het is ook zo dat een groeiend deel van de wereldbevolking – wegens onder meer luchtvervuiling – een gevoelige huid heeft. Dit kan ook duiden op een onderliggend huidprobleem: van eczeem tot rosacea, psoriasis én huidallergie. We spreken dan van allergische contactdermatitis. Huidallergie kan soms een hevige reactie opleveren. Dat kan schrikken zijn. Je huid reageert bijvoorbeeld op een allergeen, een bestanddeel waarvoor je allergisch bent. Misschien ontdek je dit nadat je iets hebt gegeten, na het gebruik van een bepaald wasmiddel of na behandeling bij een huidspecialist met bepaalde producten. Warmte allergie valt hier ook onder; uitslag door de zon. Via de huisarts kun je een allergie test doen, waardoor je ook gelijk weet wat te mijden om een allergische huidreactie te voorkomen. Een huid die zo reactief is, is het meest gebaat bij huidverzorging die hypoallergeen is. In dit artikel vertellen we je alles over huidallergie en wat de beste behandelingen hiervoor zijn.

Wat is een huidallergie?

Als je immuunsysteem overgevoelig is voor een bepaalde stof kan dit na verloop van tijd een huidallergie veroorzaken. Er kan een huidallergie (allergische contactdermatitis) ontstaan als je immuunsysteem herhaaldelijk wordt blootgesteld aan een bepaald irriterend middel – ofwel een huidverzorgend ingrediënt zoals een geur of kleurstof ofwel een stof zoals rubber, formaldehyde of nikkel. Naar verloop van tijd wordt je huid hier steeds gevoeliger voor en raakt bijgevolg allergisch. 

Tenzij je huid te maken krijgt met iets dat direct irriterend is, zoals gifsumak, duurt het even voordat een huidallergie zich ontwikkelt. Ben je eenmaal allergisch dan is dit permanent. Tekenen, waaronder een rode uitslag, extreme jeuk (inclusief netelroos), een droge, gebarsten of schilferende huid, sijpelende blaren en algehele gevoeligheid kunnen zich tot 48 uur na blootstelling ontwikkelen. Daardoor wordt het soms ook lastiger om te achterhalen waardoor je huid zo geïrriteerd en dus allergisch raakt.

Wat zijn de symptomen van een allergische reactie op de huid?

Dit ziet er als volgt uit: roodheid, zwelling, jeuk, een brandend gevoel, huiduitslag of blaarvorming. Smeer je een nieuwe crème waar je huid allergisch op lijkt te reageren dan zie je uitslag waar je het product hebt aangebracht, of in vlekkerige patronen over het hele gezicht.

Wat kan een huidallergie veroorzaken?

Een allergische reactie treedt op wanneer je lichaam in contact komt met een allergeen – het immuunsysteem raakt in paniek en begint antilichamen af te geven die een hele reeks symptomen veroorzaken.Welke stof dat is hangt volledig af van waar je naar verloop van tijd allergisch voor bent geraakt door herhaaldelijke blootstelling. 

Bestanddelen waar veel mensen een reactie op krijgen in cosmeticaproducten: geurstoffen en conserveermiddelen. Hiernaast kunnen nikkel, rubber of andere beroepsgerelateerde stoffen de boosdoener zijn. Verder zijn er bepaalde actieve ingrediënten in huidverzorging, zoals retinol, die een huidreactie kunnen opleveren. Maar in dit laatste geval spreken we niet van huidallergie. 

Allergieën kunnen zich uit het niets ontwikkelen, zelfs als je jarenlang een bepaald product hebt gesmeerd waarvoor je nu ineens allergisch blijkt. Je kunt allergisch worden voor een bepaald aspect van een product – uit crème of wasmiddel, bijvoorbeeld – van iets dat voor de hand ligt zoals parfum tot iets wat je snel over het hoofd ziet. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan decyl glucoside, een ingrediënt in veel zachte reinigingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Bij aanhoudende of terugkerende uitslag kan het bijna onmogelijk zijn om erachter te komen voor welk ingrediënt je nu eigenlijk allergisch bent.

Huidallergie behandelen

Maak een afspraak met je dermatoloog. Een huidexpert zal doorgaans een topische steroïde zoals hydrocortisoncrème aanraden om de irritatie zo snel mogelijk te kalmeren. Hoewel je dit doorgaans niet langer dan een week wil gebruiken. 

Verder kan het ook helpen om extra gezond te eten en te stoppen met het gebruik van alle niet-essentiële producten. Zo kun je zoveel mogelijk allergie-opwekkende factoren mijden. De dermatoloog kan er ook voor kiezen een allergietest uit te voeren om meer licht te schijnen op mogelijke oorzaken. 

Hiernaast is het bij een snel reactieve, geïrriteerde huid van belang om schoon schip te maken waar het je dagelijkse verzorgingsroutine betreft. Kies voor kalmerende verzorging, zoals Vichy’s Mineraliserend Thermaal Water dat de huidbarrière helpt versterken waardoor in ieder geval agressoren van buitenaf minder kans hebben. Vichy’s vernieuwende Minéral 89 is ook parfum- en alcoholvrij, en maakt de huid beter bestand tegen vervuiling, stress en vermoeidheid.

Testen op huidallergieën

Het is zeker handig om te achterhalen of een huidallergie veroorzaakt wordt door een bepaalde stof.  Dit kan middels een huidtest. Zo kan huidirritatie behoorlijk verbeteren of zelfs helemaal verdwijnen wanneer je bepaalde ingrediënten vermijdt. Via de huisarts kun je hiervoor bijvoorbeeld een specifieke test aanvragen, die worden uitgevoerd bij patiënten bij wie een contactallergie wordt vermoed. 

Je kan ook worden doorverwezen naar de dermatoloog voor een speciale allergietest om vast te stellen of je allergisch bent voor bepaalde chemische stoffen. Daarbij worden zomaar dertig verschillende stoffen getest. Deze stoffen worden met behulp van strips op je rug geplakt. Soms is het echter gemakkelijker om zelf thuis nauwlettend in de gaten te houden of er een reactie ontstaat op een bepaald product.

De oplossing van Vichy

go to top