OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat zijn de verschillen tussen de verschillende soorten acne?

Er zijn niet alleen verschillende soorten acne-symptomen, van mee-eters tot (inflammatoire) papels en pustels, maar ook verschillende soorten acne op zichzelf. Die acne kan ook gepaard gaan met acne littekens, die je tijdig wil behandelen zodat ze niet in het gezicht blijven staan. Volwassenacne (acne tarda) komt ook veel vaker voor. Dit kan worden veroorzaakt door hormonen en daarom is het handig om bij aanhoudende acne ook eens je hormonen te laten nalopen.

Verder is goede verzorging natuurlijk zeer belangrijk. Het is bij acne heel belangrijk om een persoonlijke verzorgingsroutine voor jezelf te bepalen en daaraan vast te houden. Maak er een gewoonte van, want dan pluk je er uiteindelijk de vruchten van. Vichy biedt bijvoorbeeld de Normaderm-lijn speciaal voor een acne-gevoelige huid.

Hiernaast kan een medische behandeling (met gespecialiseerde huidverzorging en behandelingen zoals peelings en lasers) bij een dermatoloog helpen. Een dermatoloog kan ook op je huid inzoomen en bepalen wat voor type acne je eigenlijk hebt. Ontdek hieronder wat voor soort acne er bestaat en waartoe de jouwe wellicht behoort.

Verschillende soorten acne

Er zijn verschillende soorten acne, van mild tot ernstig. En ook acnedie door de persoon zelf wordt veroorzaakt door herhaaldelijk krabben (krabacne). Hier ligt vaak een psychische reden aan ten grondslag. Bij krabacne ofwel ‘acne excoriée des jeunes filles’ is daarom vaak uitgebreide begeleiding gewenst. Zowel psychisch als dermatologisch.

In de basis is acne een huidaandoening die optreedt wanneer je haarzakjes verstopt raken met talg en dode huidcellen. Dit veroorzaakt puistjes met een wit kopje, mee-eters of andere bultjes. Acne komt niet alleen voor bij tieners, maar ook bij volwassenen. Er zijn effectieve acnebehandelingen beschikbaar, maar acne kan hardnekkig zijn. Raadpleeg daarom altijd een dermatoloog.

Acne vulgaris

Acne vulgaris is de vorming van comedonen, papels, puisten, knobbeltjes en/of cysten als gevolg van verstopping en ontsteking van haarzakjes (haarzakjes en de bijbehorende talgklier). Acne ontwikkelt zich op het gezicht en de bovenste romp. Het treft meestal adolescenten.

Acne comedonica

Acne vulgaris varieert in ernst van lichte acne (bekend als Acne Comedonica) via matige en soms ernstigere acne (Acne Papulopustulosa) tot ernstige acne (Acne Conglobata).

Acne conglobata

Acne conglobata is een chronische ontstekingsziekte van de huid die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van verschillende symptomen van acne vulgaris, zoals comedonen, papels en puisten. Dit gaat gepaard met grote verhoogde plaques die lichtblauw zijn en talgcysten. Die plekken genezen zeer langzaam en veroorzaken vaak zogenaamde ‘bruglittekens’ (keloïde littekens). Deze littekengezwellen kunnen gaan ‘woekeren’ en groeien. Daarom is het belangrijk ze te voorkomen en te behandelen.

Acne tarda

Acne tarda (acne bij volwassenen) wordt gedefinieerd als acne die zich ontwikkelt (laat optredende acne) of aanhoudt (aanhoudende acne) na de leeftijd van 25 jaar. Deze huidaandoening komt vaker voor bij vrouwen. De klinische kenmerken zijn vrij specifiek: inflammatoire acne in het onderste aangezichtsgebied of macrocomedonen (microcysten) verspreid over het hele gezicht. Het is belangrijk om volwassenacne te behandelen.

Acne inversa

Acne inversa wordt ook wel Hidradenitis Suppurativa (HS) genoemd. Deze vorm van acne is een aandoening die pijnlijke bulten onder je huid veroorzaakt, in de haarwortels in de buurt van sommigen van je zweetklieren. De bultjes kunnen geïnfecteerd raken. Wanneer dat gebeurt, vormen zich een soort zakjes onder je huid die zich vullen met pus. Ze kunnen zelfs stinken als ze openbreken.

Acne fulminans

Acne Fulminans (AF), ook bekend als acne maligna, is een zeldzame en pijnlijke ulceratieve vorm van acne met een abrupt begin en systemische symptomen. Acne fulminans is in verband gebracht met verhoogde androgenen (mannelijke hormonen), auto-immuuncomplexziekte en genetische aanleg. Het kan verband houden met een explosieve overgevoeligheidsreactie op oppervlaktebacteriën (cutibacteria acnes).

Acne neonatorum (neonatale acne)

Acne neonatorum bestaat meestal uit gesloten comedonen op het voorhoofd, de neus en de wangen. Deze acne komt voor bij pasgeborenen. Dermatologen denken dat acne bij pasgeborenen het gevolg is van stimulatie van de talgklieren door androgenen van moeders of kinderen. Ouders dienen erop te worden gewezen dat acne-laesies gewoonlijk spontaan verdwijnen binnen vier maanden zonder littekens.

Acne excoriée des jeunes filles

Deze acne excoriée des jeunes filles vertaalt zich naar ‘opengekrabde acne bij jonge meisjes’. Het wordt daarom ook wel krabacne genoemd. Deze acne is een vorm van neurotische of psychogene ontvelling. Het kan niet worden geclassificeerd als een huidziekte omdat het bewust of onbewust door de persoon zelf wordt veroorzaakt. Mensen die lijden aan krabacne zorgen zelf voor hun acne-laesies. Omdat de aandoening voor het eerst werd ontdekt bij jonge meisjes, werd het 'acné excoriée des jeunes filles' genoemd. De opengekrabde acne-plekjes worden littekens en geïnfecteerd, waardoor jeuk ontstaat die leidt tot nog meer krabben. Soms gaat het krabben door lang nadat de oorspronkelijke acne is genezen. Er blijken twee subgroepen te zijn: mensen met krabacne bij wie er primaire acne-laesies zijn en mensen die vrijwel geen laesies hebben ondanks het krabben.

De oplossing van Vichy

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Phytosolution - Intensief Zuiverende Gel 200ml

Reiniger voor een vette huid met neiging tot acne.

( 34 beoordelingen )

go to top