OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

SKINCONSULTAI

Persoonlijk advies in slechts 2 minuten op basis van 15 jaar huidonderzoek, gedreven door kunstmatige intelligentie: tot 97% overeenkomst met het advies van dermatologen.

Start nu!
Skinconsult

Wat is acne en hoe behandel je het optimaal?

‘Twee op de drie vrouwen, voornamelijk stadsbewoners tussen de 30 en 45 jaar, lijden aan acné’

Als tiener keek je misschien uit naar je volwassen jaren: een eigen huis, volop vrijheid en een gladde, zuivere huid. Tot je als volwassene van de ene op de andere dag roodheid, pukkeltjes, mee-eters en noem maar op krijgt. Zo vreemd is dat niet. Acne komt juist ook voor bij volwassenen, en dan met name bij vrouwen. Zelfs als je er daarvoor nooit en te nimmer last van had. Vrouwen krijgen bovendien nogal wat hormonale veranderingen te verduren in hun leven: tijdens het menstrueren, een zwangerschap, de overgang. Met dit artikel achterhaal je waar jouw uitbraak van acné en andere onzuiverheden vandaan komen. Ontdek wat acne nu precies is en waarom het op latere leeftijd net zo hardnekkig kan zijn als in de puberteit.

Wat is acne?

Acne is een huidconditie waarbij haarfollikels verstopt raken met talg en dode huidcellen. Dit veroorzaakt vaak puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden. Het doet zich met name voor op het gezicht, voorhoofd, borst, bovenkant van de rug en schouders. Acne komt inderdaad meestal voor onder tieners, maar werkelijk elke leeftijdsgroep kan eraan ten prooi vallen. Zelfs tot in je veertigerjaren, en erna. In de basis wordt volwassen acne veroorzaakt door vrijwel dezelfde zaken als tiener-acne: overmatige talg en bacteriën. Hierbij kunnen veranderingen in hormonen, waaronder die tijdens zwangerschap en menstruatie, het probleem verergeren. Hormonale acne heeft specifieke kenmerken en oorzaken, waar je vast rekening mee wil houden. Vrouwen die roken schijnen ook vaker met acne te maken te hebben. 

Welke soorten acné bestaan er?

Acné is eigenlijk een verzamelnaam van verschillende aandoeningen, namelijk de volgende.

Acné vulgaris

De meest voorkomende vorm van acné die jeugdpuistjes veroorzaakt waar met name pubers mee te maken krijgen.

Acné conglobata

Een vorm van acné die meer bij mannen voorkomt en zich bevindt op de rug, schouders of in de hals. De ontstekingen zijn heftiger dan bij acné vulgaris én ze kunnen lelijke littekens veroorzaken. Littekens kunnen behandeld worden, maar liever voorkom je ze.

Acné excoriee

Deze vorm van acné staat ook wel bekend als krab-acné. Het ontstaat wanneer je veel aan puistjes en mee-eters krabt. Met andere woorden: niet doen!

Acné tarda

Deze aandoening lijkt veel op acné vulgaris, maar het komt juist voor op latere leeftijd.

Acne door omgevingsfactoren

Tot slot bestaan er ook vormen van acné die kunnen ontstaan door het gebruik van cosmetica of door warmte, stress of wrijving van de huid (acné mechanica).

Onzuivere huid bij volwassenen

‘Tieners hebben meestal acne op voorhoofd en wangen, volwassenen vaker rondom kaaklijn en hals maar niet op het lichaam’

Twee op de drie vrouwen, voornamelijk stadsbewoners tussen de 30 en 45 jaar, lijden aan acné. Onze huid produceert talg voor een natuurlijke vorm van gezichtsbescherming. Hiernaast wordt het dagelijks onderworpen aan omstandigheden die het ecosysteem van de huid niet ten goede komen. Denk: stress, vervuiling, anticonceptie, irriterende scrubs, te rijke crèmes, etc. Na je tienerjaren verwacht je misschien dat je puistjes voltooid verleden tijd zijn en je teint vele malen egaler zal zijn, maar dat hoeft dus niet altijd het geval te zijn.

Wat is het verschil tussen tiener en volwassen acne?

‘Acne kan getriggerd worden door luchtvervuiling, blootstelling aan de zon, stress en heftig diëten’

Locatie, locatie, locatie: het patroon waarin acne zich voordoet is vaak anders bij volwassenen dan bij tieners. Tieners zien meestal acne op het voorhoofd en de wangen, terwijl het bij volwassenen eerder verschijnt op de onderkant van het gezicht zoals de kaaklijn en hals. Al kun je als volwassen vrouw ook zomaar acne over het hele gezicht krijgen. Hiernaast wordt volwassen-acne gekenmerkt door grote, pijnlijke bulten, waar er bij tieners vaak een mix verschijnt van cystische bultjes alsook mee-eters en witte pukkels op het hele gezicht. Ervaart je gezicht een soort ‘middelbare school reünie’? In ieder heb je hoogstwaarschijnlijk geen lichaamsacné. Dit komt minder voor bij volwassenen. Doorgaans worden talgkliertjes op borst en rug namelijk minder actief naarmate de tijd verstrijkt. Vaarwel rugacne of pukkelig decolleté. Heb je lichaamsacne als volwassene? Dit komt vaker voor bij vrouwen die regelmatig sporten of die spandex of andere strak zittende kleding dragen.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Acne kan om diverse redenen ontstaan, bijvoorbeeld door hormoonschommelingen, persoonlijke verzorging of de omgeving. Heeft de huid dagelijks te maken met verstorende factoren (zoals luchtvervuiling) dan produceert het extra talg om zichzelf te beschermen. Als dit in grote hoeveelheden voorkomt dan kunnen de poriën door het talg uiteraard verstopt raken. Met als gevolg dat de glans van de huid dof wordt en onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes tevoorschijn komen. Acné ontstaat ook door de combinatie van zon en zonnebrandcrème: als de huid wordt blootgesteld aan UV-stralen en warmte wordt er meer talg geproduceerd. De huid herinnert zich dondersgoed dat deze in de zon is geweest en daar worden sporen van nagelaten: vlekken en andere onzuiverheden. Zie hieronder alle factoren die acne kunnen veroorzaken uitgebreid toegelicht.

Acne door stress

‘Stress leidt ertoe dat neuropeptiden zoals substantie P in je lichaam worden vrijgegeven die de talgproductie stimuleren’

Vaak komt een lelijke puist ineens opzetten als deze niet uitkomt, bijvoorbeeld vlak voor een functioneringsgesprek. Net op ons gezicht waar het alle aandacht trekt. Stress heeft niet alleen impact op ons humeur, maar ook op onze huid. Bovendien kan stress onze nachtrust verstoren, wat zijn weerslag heeft op ons immuunsysteem en hormonen. Ons eigen zenuwstelsel speelt hierbij een rol. Zo kan stress ervoor zorgen dat neuropeptiden zoals substantie P worden vrijgegeven, wat de talgproductie stimuleert. Dit leidt tot een vette huid die vervolgens sneller acné ontwikkelt. Door stress wordt ook het hormoon cortisol aangemaakt. Cortisol is eigenlijk een handig stofje om stress te reguleren. Maar het kan ook voor ontstekingen zorgen in de poriën, leidend tot roodheid en puistjes. De impact van stress op je huid is dus groot. Probeer stress te verminderen.

Acne door luchtvervuiling

Elke dag heeft onze huid te maken met talloze externe factoren die de huidkwaliteit beïnvloeden, zoals vervuiling, uv-stralen, bacteriën. Onze hersenen en huid draaien overuren om je te beschermen tegen deze externe agressies. Toch kan het moeilijk zijn om de huid voldoende tot rust te brengen. Zeker als je ook nog eens slecht slaapt. Tijdens de nachtelijke uren doet de huid namelijk zijn broodnodige reparatiewerk.

Acné door menstruatie en hormonale veranderingen

'Je huid kan ook last krijgen van hitte-gerelateerde stress door te heet douchen wat soms uitslag en acne uitlokt’

Helaas zijn stemmingswisselingen en een doffe huid niet alleen toebedeeld aan onze tienerjaren. Acné bij vrouwen boven de 25 jaar wordt meestal in verband gebracht met de menstruatiecyclus. Zo heeft onderzoek aangetoond dat 78% van de vrouwen last heeft van acné tijdens de menstruatieperiode. De overgang zorgt hiernaast niet alleen voor opvliegers, maar ook voor het tijdelijk terugkeren van huidproblemen uit onze tienerjaren. Sommige vrouwen op dieet kunnen last krijgen van een rode huid met puistjes en mee-eters. Pas dus op met heftige dieetkuren, zoals een koolhydraatvrij dieet.

Wat te doen tegen acne?

Nu je weet wat acne veroorzaakt, kun je je hier uiteraard ook tegen wapenen. De beste middelen tegen volwassen acne zetten we hieronder op een rij.

Bescherm je huid tegen dagelijkse agressies

Thuis en op kantoor hebben we te maken met isolatie, sprays en soms zelfs rook van de open haard. De kleine deeltjes die hieruit voorkomen dringen onherroepelijk door in de opperhuid waar ze ontstekingen, uitdroging en een verlies aan elasticiteit (collageen en lipiden ofwel vetzuren) kunnen veroorzaken. Is het je al opgevallen dat je huid meer pukkels en uitslag vertoont als jij je gestrest voelt? Je zou zomaar last kunnen hebben van hitte-gerelateerde stress. Angst of stress kan ervoor zorgen dat onze lichaamstemperatuur stijgt, met symptomen waaronder klamme handen, zweet en dus ook uitslag tot gevolg. Eerste tip: vermijd heet water. Simpelweg door bijvoorbeeld minder warm of korter te douchen.

Bescherm je huid tegen vervuiling

‘Een acnéhuid is erg gevoelig; te agressieve producten kunnen juist averechts werken’

De invloed van vervuiling beperken? Dan is het zaak om voor een eenvoudige, regelmatige huidverzorgingsroutine te kiezen. Houd de huid schoon en voorkom dat het vuil zich ophoopt. Zo bescherm je de huid tegen externe factoren. Begin met een cleanser om vuil en make-up te verwijderen. Daarna is het tijd voor hydrateren en de huid beschermen: Normaderm’s verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden kan de huidbarrière helpen versterken en de hydratatie verbeteren voor een matte, egale huid.

Behandel acne met de juiste verzorging en medicijnen

Milde vormen van acné, zoals acné vulgaris, zijn goed te behandelen met verzorgingsproducten die geschikt zijn voor het vette huidtype. Deze kunnen de kwaliteit van de huid dermate verbeteren. Hiernaast is het mogelijk om acné te behandelen met medicijnen. Benzoylperoxide is een middel dat veelvuldig gebruikt wordt tegen puistjes en het is zonder recept te verkrijgen bij de drogist. Let wel: niet altijd geschikt voor zwangere vrouwen! Hevigere vormen van acne worden wel behandeld met bijvoorbeeld roaccutane, maar de bijwerkingen kunnen heftig zijn. Heb je veel last van acné of zit je niet lekker in je vel door deze huidaandoening? Maak vooral een afspraak bij je huisarts of dermatoloog voor een gepersonaliseerde aanpak. Een acnéhuid is erg gevoelig; te agressieve producten kunnen juist averechts werken. De Normaderm-producten zijn ook geschikt voor een gevoelige huid. Zo behandel je een huid met neiging tot acné (puistjes, mee-eters, verwijde poriën, roodheid, een glimmende huid en onregelmatige teint) met zachte hand.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • Reiniging van de huid - verzorging tegen onzuiverheden voor een gezondere huid - Vichy Normaderm
 • Meest gelezen

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERING ALGORITME ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om jouw huid
  te analyseren

  Neem een selfie

  Vul je huidprofiel in

  Ontdek jouw persoonlijke huidverzorgings
  advies

  Fijne lijntjesJouw sterke punten
  Rimpels van
  de oogzone
  Jouw prioriteit
  Verminderde
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4