OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Segment :

Wat is acné en hoe kun je acné behandelen

 • favoriet

Ligt de puberteit al lang achter je, maar heb je nog steeds last van acné? Probeer er dan achter te komen wat de oorzaak is van de uitbraken van acné en andere onzuiverheden. Vichy legt uit wat acné is en waarom het op latere leeftijd net zo hardnekkig kan lijken als in de puberteit.

Een huid die dagelijks te maken heeft met omstandigheden die het ecosysteem van de huid verstoren, produceert talg om zichzelf te beschermen. Wanneer dit in grote hoeveelheden gebeurt, raken de poriën door het talg verstopt. Met als gevolg dat de glans van de huid dof wordt en onzuiverheden zoals mee-eters en puistjes tevoorschijn komen. Acné ontstaat ook door de combinatie van zon en zonnebrandcrème: als de huid wordt blootgesteld aan uv-stralen, wordt er meer talg geproduceerd. De vette huid kan goed aanvoelen als deze in de zon is geweest, maar zodra de zon weg is kan de hoge productie van talg weer zorgen voor vlekken en andere onzuiverheden. Bovendien gaat de talgproductie in je huid ook omhoog als het warmer is.

Onzuivere huid bij volwassenen

Twee op de drie vrouwen, voornamelijk stadsbewoners, tussen de 30 en 45 jaar lijden aan acné. Onze huid wordt dagelijks onderworpen aan omstandigheden die het ecosysteem van de huid niet ten goede komen (stress, vervuiling, onaangepaste anticonceptie, irrelevante scrubs, te rijke crèmes, etc.), en produceert talg voor een natuurlijke vorm van gezichtsbescherming. Na je tienerjaren verwacht je toch dat puistjes verleden tijd zijn en je eindelijk een egale teint hebt, maar vaak zijn er periodes waarop wij meer last van puistjes en mee-eters hebben dan normaal en vaak is dat op de momenten dat het ons absoluut niet uitkomt.

Welke vormen van acné zijn er?

Acné is een verzamelnaam van aandoeningen:

Acné vulgaris, dit is de meest voorkomende vorm van acné en veroorzaakt jeugdpuistjes waar je in je puberteit veel last van hebt. Maar er is nog een aantal andere veelvoorkomende vormen van acné.

Acné Conglobata: dit is een vorm van acné die meer bij mannen voorkomt en zich bevindt op de rug, schouders of in de hals. De ontstekingen zijn heftiger dan bij acné vulgaris en kunnen lelijke littekens veroorzaken.

Acné excoriee: Deze vorm van acné staat ook wel bekend als krab-acné en ontstaat wanneer je veel aan puistjes en mee-eters krabt.

Acné tarda: Deze aandoening lijkt veel op acné vulgaris, maar komt juist voor op latere leeftijd.

Verder zijn er ook vormen van acné die kunnen ontstaan door het gebruik van cosmetica of door warmte, stress of wrijving van de huid (acné mechanica).

Stress, stress en nog eens stress

Een belangrijke afspraak op je werk? Een functioneringsgesprek? Altijd als we het echt niet willen, komt er een dikke puist op ons gezicht die alle aandacht naar zich toe lijkt te trekken. Stress heeft niet alleen impact op ons humeur, maar ook op onze huid. Bovendien kan stress ook onze nachtrust verstoren wat zijn impact weer heeft op ons immuunsysteem en onze hormonen. De impact van stress op je huid is dus erg groot. Zeker als je op zoek bent naar een mooie, egale huid zonder puisten en andere onzuiverheden is het belangrijk om stress te verminderen.

Exogene en neurogene factoren

Elke dag heeft onze huid te maken met talloze exogene, of externe factoren, die de huidkwaliteit beïnvloeden, zoals vervuiling, uv-stralen, bacteriën. Onze hersenen en huid draaien overuren om je te beschermen tegen deze externe agressies, maar het kan moeilijk zijn om tot rust te komen. Voor veel vrouwen kunnen stress en bezorgdheid leiden tot een slechte nachtrust, wat op zichzelf al slecht is voor de huid. Naast die externe factoren kan ons eigen zenuwstelsel zorgen voor acné uitbraken. Stress kan ervoor zorgen dat neuropeptiden worden losgelaten, zoals substantie P, wat de talgproductie stimuleert. Dit leidt tot een vette huid die vervolgens weer acné zal gaan ontwikkelen. Door stress wordt ook her hormoon cortisol aangemaakt. Ook al is cortisol een goede stof om met stress om te gaan. Het kan ook voor ontstekingen zorgen in de poriën, wat leidt tot roodheid en puistjes als je veel last van stress hebt.

Acné door menstruatie en hormonale veranderingen

Helaas zijn stemmingswisselingen en een doffe huid niet alleen voor onze tienerjaren bedoeld. Acné bij vrouwen boven de 25 jaar wordt meestal in verband gebracht met de menstruatiecyclus. Een Franse studie heeft aangetoond dat 78% van de vrouwen last heeft van acné tijdens de menstruatie. De menopauze zorgt niet alleen voor opvliegers, maar ook voor de huidproblemen van onze tienerjaren die tijdelijk terugkeren. Sommige vrouwen die aan een dieet doen, kunnen last krijgen van een rode huid met puistjes en mee-eters. Pas dus op met heftige dieetkuren, zoals een koolhydraatvrij dieet.

Het effect van stress en vervuiling op de huid

In de stad hebben we last van meerdere vervuilende stoffen, zoals rook, uitlaatgassen, zuren en roet. Thuis en op kantoor hebben we te maken met isolatie, sprays en zelfs rook van de open haard. Deze kleine deeltjes dringen door in de opperhuid en veroorzaken ontstekingen, uitdroging en een verlies aan elasticiteit omdat collageen en lipides worden afgebroken. Merk jij zelf dat je huid meer pukkels en uitslag vertoont als jij je gestrest voelt? Dan kan je last hebben van hitte-gerelateerde stress. Angst of stress kan ervoor zorgen dat onze lichaamstemperatuur stijgt, met symptomen als klamme handen, zweet en dus ook uitslag tot gevolg. Het eerste wat je kunt doen is heet water vermijden, door bijvoorbeeld minder warm of korter te douchen, maar het kan ook zijn dat je voor een juiste behandeling het beste bij de huisarts kunt zijn.

Bescherm je huid tegen vervuiling

Als je de invloed van vervuiling op je huid wilt beperken, is het belangrijk dat je middels een eenvoudige, regelmatige huidverzorging de huid schoonhoudt en tegelijk voorkomt dat het vuil zich ophoopt. Zo bescherm je de huid ook tegen externe factoren. Begin met een cleanser om vuil en make-up te verwijderen voordat je de huid met verzorgingsproducten gaat hydrateren en beschermen. Normaderm’s Verfraaiende verzorging tegen onzuiverheden kan de huidbarrière versterken, om de hydratatie te verbeteren en een matte, egale huid te verkrijgen.

Acné behandelen

Milde vormen van acné, zoals acné vulgaris, zijn te behandelen met verzorgingsproducten die geschikt zijn voor het vette huidtype. Deze kunnen de kwaliteit van de huid verbeteren. Het is ook mogelijk om acné te behandelen met medicijnen. Benzoylperoxide is een middel dat veelgebruikt wordt tegen puistjes en is zonder recept te verkrijgen bij de drogist. Voor hevige vormen van acné zijn er ook zwaardere medicijnen, zoals bijvoorbeeld roaccutane, echter zijn de bijwerkingen vaak ook heftiger naarmate het medicijn zwaarder wordt. Heb je veel last van acné of zit je niet lekker in je vel door acné? Maak dan een afspraak bij de huisarts of dermatoloog voor de beste aanpak van jouw probleem. Een acnéhuid is erg gevoelig en kan snel reageren op verzorgingsproducten die te agressief zijn voor de huid. De producten van Normaderm zijn ontwikkeld om doeltreffendheid te combineren met een hoge tolerantie, zodat deze ook geschikt is voor de gevoelige huid. Deze anti-onzuiverheden focust zich op alle kenmerken van de huid met een neiging tot acné, zoals puistjes, mee-eters, verwijde poriën, roodheid, een glimmende huid en een onregelmatige teint. Reiniging van de huid is voor ieder huidtype belangrijk maar zeker voor de acnéhuid. Wanneer vuil op de huid achterblijft, is de kans op het verstopping van de poriën groter met puistjes en ontstekingen tot gevolg.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • Nacht detox - verzorging tegen onzuiverheden - Vichy Normaderm
 • Hyaluspot - tegen puistjes - Vichy Normaderm

  NORMADERM

  Hyaluspot

  Lokale gezichtsverzorging
 • Reinigingsgel - Tegen puistjes - Vichy Normaderm
 • Reiniging van de huid - verzorging tegen onzuiverheden voor een gezondere huid - Vichy Normaderm
 • Verzorgende BB-crème voor egale huid - Normaderm BB Clear - Vichy Normaderm
 • Meest gelezen

  Wat is een serum?

  Gezicht

  Wat is een serum?

  Wat is een serum en wat is het verschil met dagcrème? Ontdek waar een serum goed voor is en hoe je het kunt combineren met je crème.

  lees het artikel

  go to top