OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Welk type exfoliant is het beste voor mijn huidtype?

Veel mensen kennen van vroeger nog wel harde, exfoliërende scrubs, bijvoorbeeld bedoeld voor tieners met acne-problemen. Terwijl er inmiddels ook veel andere en mildere exfoliants bestaan die helpen bij anti-aging. Natuurlijk is het handig om veel opties te hebben, maar het kan ook verwarrend werken. In dit artikel ontdek je welke exfoliant te gebruiken voor jouw huidtype.

Ongeacht het type exfoliant, begin je slechts één keer per week te exfoliëren om eerst te kijken hoe je huid reageert. Merk je dat je huid meer aankan? Dan is het geen probleem om naar twee of drie keer per week over te gaan. Vind je eens per week te intens dan kun je ook een milder product proberen of de frequentie verminderen tot om de week. Van een droge, vette tot een verouderende huid, elk huidtype heeft baat bij met name chemische exfoliants ofwel peelings.

Wat is exfoliëren?

Simpel gezegd is het verwijderen van dode huidcellen op het oppervlak van je huid exfoliëren. Uit zichzelf ontdoet de huid zich al van dode cellen (een beetje zoals een slang zich ontdoet van zijn oude vel). In ongeveer een cyclus van 30 dagen stoot je huid die dode huidcellen af om plaats te maken voor nieuwe, frisse huidcellen. Soms doet je huid weliswaar niet afdoende, waardoor er wat dode huidcellen achterblijven. Dit kan ervoor zorgen dat je huid er schilferig en droog uitziet en aanvoelt. Terwijl het tegelijkertijd je poriën kan verstoppen. Door te exfoliëren zorg je ervoor dat alle dode huidcellen worden verwijderd en voorkom je bovenstaande problemen.

Wat is het voordeel van exfoliëren voor je huid?

Door te exfoliëren zal je huid er op den duur egaler en stralender uitzien. Poriën lijken bijvoorbeeld verfijnder en pigmentvlekken opgelicht. Het kan ook de absorptie van de huidverzorgingsproducten die erna komen verbeteren. Langdurig exfoliëren heeft nog meer voordelen. Na verloop van tijd kan exfoliëren helpen om de collageenproductie van je huid te verhogen. Collageen is een belangrijke bouwsteen voor de huid, die deze stevig en veerkrachtig houdt, maar naarmate we verouderen gaat de hoeveelheid collageen in ons lichaam achteruit. Door de collageenprodctie op peil te houden waarborg je een mooie gloed, strakkere contouren, meer huidelasticiteit en een verminderd uiterlijk van fijne lijntjes of verslapping. Tot slot voorkomt exfoliëren verstopte poriën en dat betekent minder puistjes.

Wat is het verschil tussen een fysieke en chemische exfoliant?

Handmatige ofwel fysieke exfoliants omvatten scrubs en borstels die dode huidcellen en vuil van je gezicht verwijderen. Chemische exfoliants doen hetzelfde door de bindingen tussen huidcellen op te lossen, waardoor een nieuw velletje eronder zichtbaar wordt. Sommige producten, zoals salicylzuurexfoliants, zijn zowel chemisch als fysiek.

Regelmatig exfoliëren kan acne-problemen helpen voorkomen en sommige typen exfoliants kunnen donkere pigmentvlekken onder controle helpen houden en bijdragen aan een algehele gloed. Over het algemeen hebben chemische exfoliants de voorkeur, omdat ze zachter zijn en minder snel irritatie veroorzaken op een droge of een gevoelige huid. Mensen met een acne-gevoelige huid willen misschien ook voor chemisch exfoliëren kiezen, omdat krachtige anti-acne exfoliants mogelijk meer irritatie kunnen veroorzaken. Dit kan ook bijdragen aan acne en puistjes veroorzaken. Dit geldt vooral als je een droge of gecombineerde huid hebt die ook vatbaar is voor acne.

Exfoliëren voor een droge huid

Een droge huid heeft af en toe zeker een peeling nodig. Zonder regelmatig exfoliëren, zullen er lagen dode huidcellen boven op je huid blijven zitten. Hierdoor wordt het moeilijk voor je andere huidverzorgingsproducten om door te dringen en hun werk (zoals hydrateren) te doen. Ook als je niet exfolieert, kan je droge huid schilferen en er dof uitzien. Om deze redenen is het belangrijk om het juiste product voor je huid te vinden en consequent te zijn in het gebruik. Net als bij een gevoelige huid heeft een droge huid geen harde scrubs of agressieve producten nodig voor een stralende teint.

Exfoliëren voor een gevoelige huid

Zelfs iemand met een gevoelige huid kan regelmatig exfoliëren, maar zorg ervoor dat je dit voorzichtig doet en slechts één of twee keer per week. Zoek naar een product dat melkzuur bevat, aangezien een gevoelige huid gemakkelijk rood, geïrriteerd en droog kan worden. Melkzuur zal niet alleen je huid zachtjes exfoliëren, maar tegelijkertijd hydrateren. Een gevoelige huid wil je verder beslist niet schrobben of met een reinigingsborstel bewerken – beide methoden kunnen te hard zijn voor jouw huid. Breng na het exfoliëren een kalmerend, hydraterend serum of vochtinbrengende crème aan.

Exfoliëren voor een normale of gecombineerde huid

Een normale ofwel gecombineerde huid kan op sommige plaatsen droog zijn en op andere vetter. Dit huidtype kan veranderen naarmate de seizoenen droger worden in de winter en vochtiger aanvoelen in de zomer. Een normale huid kan meer hebben dan een gevoelige of droge huid, maar toch wil je niet overdrijven met sterke peelings of overmatig gebruik van je exfoliants. Dit huidtype kan verschillende soorten zuren aan, waaronder glycolzuur en salicylzuur. Of je kunt een huidapparaat gebruiken om je gezicht diep te reinigen en te exfoliëren. Als je merkt dat je T-zone (voorhoofd, neus en kin) vetter is dan de rest van je gezicht dan kun je op die plekken een sterk product gebruiken of daar gewoon wat vaker exfoliëren. Het is handig om na het exfoliëren een vochtinbrengend serum aan te brengen of een serum voor een specifiek huidprobleem, zoals donkere vlekken of rimpels.

Exfoliëren voor een vette huid

Het is erg belangrijk om de vette huid regelmatig te exfoliëren om puistjes, mee-eters en verstopte poriën te voorkomen. Hoewel gezichtszuren zoals salicylzuur, een uitstekend huidverzorgingsingrediënt zijn voor een vette huid wil je het ook niet overdrijven. Zelfs een vette huid kan rood en geïrriteerd raken door te veel van een exfoliërend product te gebruiken. Een vette huid kan vaker worden geëxfolieerd dan enig ander huidtype. Naast exfoliërende producten (van reinigers tot exfoliants) met salicylzuur, kun je ook een product proberen met ingrediënten zoals houtskool.

go to top