Is de hoofdhuid beschermd tegen UV-straling?

Kan je hoofdhuid zonneschade oplopen? Vaak is de hoofdhuid niet volledig beschermd tegen de zon. Lees hier alles over op Vichy's Dercos Haar & Hoofdhuid Instituut.

Is de hoofdhuid beschermd tegen de zon en UV-stralen?

Inmiddels zijn we ons allemaal bewust van de risico’s waarmee we worden geconfronteerd als we onze huid blootstellen aan zonnestralen. Van rimpels en pigmentvlekken tot een verhoogde kans op huidkanker. Bij langdurige blootstelling – tekens zijn bijvoorbeeld een vervaagde haarkleur en droge, breekbare, broze lokken – kunnen UVA- en UVB-stralen het haar van de haarschub tot de binnenste structuur van het haar beschadigen. Zelfs de hoofdhuid, hoewel bedekt met haar, is niet per definitie altijd optimaal beschermd tegen de zon en diens UV-stralen. Zonneschade aan de hoofdhuid is niet wenselijk. Het kan allerlei aandoeningen met zich meebrengen. Zonbescherming, ofwel UV-bescherming, van de hoofdhuid is dus geen overbodige luxe. In dit artikel gaan we dieper in op UV-straling en de hoofdhuid.

Samengevat; UV-stralen op de hoofdhuid

In een notendop is een normale hoofdhuid (niet kaal en vrij van alopecia) niet in zijn geheel beschermd tegen UV. Hoewel het wel aardig buiten de gevarenzone wordt gehouden door een normale bos haar. Dit biedt, net zoals een hoofddeksel, natuurlijk extra beschutting. Zit of sta je rechtop, dan laat UV dat vanaf het bovenste hemelpuntje rechtstreeks neerkomt op je hoofdhuid zien dat je haren UV-straling niet volledig absorbeert. Zo’n ‘haarbeschermende factor’ varieert uiteraard (van 70 tot 99%) afhankelijk van haardikte, kleur, dichtheid en noem maar op. Hoe dan ook, niet elke huidregio op iedere hoofdhuid is volledig beschermd tegen zonnestralen. Onder extreme weeromstandigheden met veel zon kan de hoofdhuid zonnebrand (en verder verkleuren ofwel tannen) te verduren krijgen – hoewel minder vaak dan het gezicht of de torso. Vaak is een verbrande hoofdhuid een pijnlijk proces. Fluorescente signalen van aan UV-gerelateerde huidaanwijzingen worden meestal op het oppervlak van de schedel gevonden, zoals pigmentvlekken tussen de haarfollikels of een dermale zonnelastose (ophoping van elastine). Zulke gegevens verklaren deels de aanwezigheid van melanoma(s) op sommige hoofdhuiden. Daarom zou een dermatoloog ook de hoofdhuid aan een volledig onderzoek moeten onderwerpen. Een vergelijkbare situatie wordt gevonden bij sommige wollige dieren die lang aan de zon zijn blootgesteld (bijvoorbeeld schapen in Australië) die melanoom ontwikkelen op hun minst met wol bedekte huidgebieden.

Wat te doen tegen UV-stralen op de hoofdhuid?

Los van het dragen van een hoed of petje, kunnen praktische cosmetische oplossingen om de hoofdhuid (en haar) te beschermen tegen UV-stralen helpen. Vaak zijn die zonbeschermingsformules wel complexer dan klassieke zonnebrandcrèmes voor op het gezicht of het lichaam. Wil je de hoofdhuid namelijk goed beschermen dan heb je wel een efficiënte dosis nodig, waardoor het haar snel vettig, dof en ‘viezig’ kan worden. Dit is de reden dat er maar weinig formules op de markt zijn die aan alle wensen van de consument voldoen. Het is een open deur voor innovatie, waarbij waarschijnlijk het concours van UV-absorberende pigmenten dient te worden ingezet. Aangezien deze minder vatbaar zijn voor het verstoren van de esthetische verschijning van het haar. Toch een felbegeerde vereiste voor alle producten voor de hoofdhuid.

Geheugensteuntje: UV en de hoofdhuid

De hoofdhuid, in een normale staat (dus niet kaal en zonder alopecia) krijgt dezelfde UV-aanvallen te verduren als de huid elders. Hoewel met minder intensiteit, dankzij het haar op je hoofd. Dit biedt mogelijkheden voor een innovatieve bescherming waardoor je er toch verzorgd blijft uitzien.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE