HOE VAAK JE HAAR WASSEN IN EEN WEEK: ALLE HAARTYPES OP EEN RIJ

De afgelopen jaren zijn er wisselende verhalen in omloop over hoe vaak je haar te wassen.

De afgelopen jaren zijn er wisselende verhalen in omloop over hoe vaak je haar te wassen. Zo min mogelijk wassen (ook wel de no-poo methode genoemd, waarbij sommigen alleen met water, soms ook met een scheutje appelazijn wassen) of wel regelmatig wassen om de hoofdhuid ook te exfoliëren. Naast het exfoliëren van de huid van je gezicht kun je namelijk ook de hoofdhuid exfoliëren – om zo haarfollikels vrij te houden en niet te verstoppen. We gebruiken serums, exfolianten en vochtinbrengende crèmes op de huid van ons gezicht, dus waarom ophouden bij de haarlijn?

Je haar met shampoo wassen draait niet alleen om het wegspoelen van zweet en vuil. Het is een kwestie van onze hoofdhuid verzorgen en ons haar gezond houden. Dit begint bij de wortels (de hoofdhuid is tenslotte huid). Hoe vaak is nu eigenlijk het beste om je haar te wassen zodat je lokken er glanzend en gezond uitzien? Dat verschilt per haartype. We bekijken dit onderwerp met drie veelvoorkomende haartypes: dik, dun en krullend of kroezend.

JE HAAR ELKE DAG WASSEN: IS HET SLECHT?

Elke dag je haar wassen wordt niet aanbevolen, zelfs niet als je milde producten gebruikt. Hoewel sommigen hun haar misschien vaker moeten wassen dan anderen (afhankelijk van je haartype) wordt elke dag je haar wassen als niet zo goed beschouwd voor de gezondheid van je haar. Was je te veel dan verwijdert dit namelijk belangrijke natuurlijke oliën, ook wel talg genoemd, en zal je haar droog en broos aanvoelen.

HOE VAAK JE HAAR WASSEN PER WEEK?

Het is handig om de hoeveelheid wasbeurten per week af te stemmen op je haartype – van dun naar dik en krullend.

Krul- en kroeshaar

Was krul- en kroeshaar eens per week. Haar met textuur dat van nature meer kroezend of pluizig is, heeft veel vocht nodig. De natuurlijke talg die je hoofdhuid produceert, kan echt nuttig zijn voor krullende en golvende lokken. Omdat de dichtheid van het haar meestal niet zo fijn is als dat van andere haartypes, zal het haar er veel minder snel plat bijhangen. Bij dit haartype gaat een shampoobeurt langer mee dan bij andere haartypes, maar dat betekent niet dat je de hoofdhuid tussendoor helemaal niet wil ontlasten. Kroeshaar heeft een verbazingwekkende elasticiteit waar je veel kanten mee uit kunt. Let wel op met stylingproducten.

Van agressief borstelen tot de chemicaliën in stylingproducten van lage kwaliteit en haarkleurbehandelingen voor thuis. Dit zijn factoren die het haar veel gevoeliger kunnen maken voor beschadiging en de gezondheid van de hoofdhuid kunnen ruïneren. Droge hitte kan het haar beschadigen. Hiermee doelen we op de föhn te dicht bij het haar houden en te vaak krultangen en stijltangen gebruiken, op een te hoge temperatuur. Shampoo minstens één of meer keer per week. Om de gezondheid van je hoofdhuid in topconditie te houden, zou je elke paar wasbeurten een exfoliërende scrub voor de hoofdhuid kunnen gebruiken. Zo’n scrub ofwel exfoliator voor de hoofdhuid kan vooral nuttig zijn als je hoofdhuid droog en schilferig of juist heel vettig wordt. Een gezond eetpatroon en levensstijl met weinig stress tellen bovendien ook mee als het gaat om de gezondheid van ons haar. Regelmatig shampooën voor jouw haartype telt daarbij ook mee.

Dunner haar

Was dun haar om de dag. Fijn haar wordt veel sneller en gemakkelijker vet dan andere haartypes. Het voelt niet prettig om het haar dagenlang in een vuile, vette staat te laten. De meeste mensen met fijn haar moeten vrij vaak wassen met shampoo, omdat talg en vuil het haar verzwaren waardoor het er plat en vettig uitziet. Daarom wil je meestal om de dag een shampoo gebruiken. Hoe vaak per week je dan het beste je haar kunt wassen met shampoo, ligt dus zo rond de 3 à 4 keer per week voor dit haartype. Dit in tegenstelling tot de huidige trend, namelijk het haar minder met shampoo wassen.

Het is een misvatting dat veelvuldig wassen de kans op haaruitval vergroot. Als iemands haar niet uitdunt wegens genen dan kan het haar gerust elke dag fris worden gehouden met behulp van (en dat is wel belangrijk) een milde shampoo. Combineer dit eens met een volume-gevende conditioner, speciaal voor fijne lokken die niet verzwaart. Zo creëer je extra volume om het haar ook van de haarfollikels af te houden. De DERCOS-lijn van Vichy bestaat uit diverse shampoos en conditioners speciaal voor jouw haartype. Tips voor een goede wasbeurt waar je haar het meeste voordeel uithaalt: focus de shampoo op de hoofdhuid en masseer het in, breng de conditioner vooral aan in de haarpunten. Spoel koud af voor extra glans.

Dik haar

Was dik haar elke paar dagen. Dik haar behoeft, afhankelijk van de dichtheid, veel verzorging. Mensen die de was-frequentie hebben verminderd, gebruiken vaak droogshampoo. Droogshampoo kan af en toe prima, maar overmatig gebruik van droogshampoo kan verstopping van de haarzakjes veroorzaken. Voor gemiddeld-dik tot dik haar wil je zeker om de drie tot zeven dagen wassen met shampoo – ook afhankelijk van het individu. Hoewel mensen met dikker haar kunnen wegkomen met minder vaak wassen, betekent dit niet dat je het haar verder helemaal niet wil verzorgen. Met minder wassen, borstelen mensen het haar vaak minder vaak. Die combinatie vermindert de bloedsomloop in de hoofdhuid waardoor de groei kan vertragen. Je hoofdhuid heeft extra zorg nodig, ongeacht hoe vaak je ervoor kiest om je haar met shampoo te wassen. Droogshampoos kunnen het haar trouwens tijdelijk opfrissen, maar het vervangt een wasbeurt niet. Alleen wassen met shampoo kan alle opbouw en restjes door milieuvervuiling op de hoofdhuid verwijderen.

Bij droog en beschadigd haar

Afhankelijk van de mate van beschadiging en droogte van het haar, wordt aanbevolen om beschadigd haar elke vijf dagen te wassen met shampoo. Dat lijkt weinig, maar is je haar droog en beschadigd dan kan het goed zijn dat je simpelweg te vaak wast en je haar en hoofdhuid weer de balans terug moeten vinden. Zorg ervoor dat je een zuiverende shampoo niet te veel gebruikt, omdat zo’n product het haar kan ontdoen van de voedingsstoffen die het nodig heeft om in optimale gezondheid te verkeren.

Bij vet haar

Normaal gesproken zou je vet haar elke dag willen wassen om ophoping op de hoofdhuid te voorkomen. Tenzij je heel lang haar hebt of het zeer krullend is. Dit is alleen het geval bij zeer vet haar, want anders wordt dagelijks wassen niet aanbevolen. Gebruik wel een mild product.

HOE VAAK JE HAAR WASSEN MET SHAMPOO?

Pas de hoeveelheid wasbeurten met shampoo aan op je haartype. Wil je in de tussentijd toch wassen dan kun je dit ook doen met alleen water of met een beetje verdunde appelazijn om de hoofdhuid te reinigen. Let wel, appelazijn kan je haar uitdrogen.

HOE VAAK MOETEN MANNEN HUN HAAR WASSEN?

Voor mannen gelden dezelfde richtlijnen als voor vrouwen: was je haar om de dag als je dun haar hebt en elke paar dagen als je dik haar hebt.

HOE DE DERCOS-LIJN JOU KAN HELPEN AAN MOOIER HAAR

Of je nu heel dik, krullend haar hebt, of juist dunner wordend stijl haar; uiteindelijk wil je een optimaal verzorgde hoofdhuid en stralend, gezond haar. Dit heeft niet alleen te maken met hoe vaak je je haar moet wassen, maar ook de haarverzorgingsproducten die je gebruikt. De DERCOS-lijn van Vichy biedt dermocosmetische innovaties en pakt elk haarprobleem bij de wortel aan. Ontdek de shampoos en conditioners in de DERCOS-lijn die past bij jouw haartype. Voor een gezonde hoofdhuid en goed verzorgd haar.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE