WAAROM KRIJGEN VROUWEN TE MAKEN MET HAARUITVAL?

Er zijn verschillende redenen voor haaruitval. In dit artikel lees je hier meer over.

WAAROM KRIJGEN VROUWEN HAARUITVAL?

Het is vrij normaal om tussen de 50 en 100 of iets meer dan 100 haren per dag te verliezen. Veel meer dan dat is zorgwekkend, en belangrijke informatie voor je huisarts of dermatoloog. Net zoals je een verdachte moedervlek of uitslag goed in de gaten wil houden, is het belangrijk om te letten op zichtbare tekenen van haaruitval als vrouw zijnde. Heb je het idee dat je inderdaad verdacht veel haaruitval hebt dan kun je het volgende doen: tel eens de hoeveelheid haren die je per dag verliest. Om te peilen of wat je ervaart normaal is of mogelijk problematisch.

TIJDELIJK HAARVERLIES BIJ VROUWEN DOOR STRESS EN HORMONEN

Haarverlies bij vrouwen kan voorkomen na een fysiek trauma, zoals een zware bevalling of een operatie. Anderen kunnen het ervaren na emotionele trauma's of periodes van intense stress. Zelfs zoiets als het verwisselen van je anticonceptie kan een negatieve uitwerking hebben op je lichaam en je interne evenwicht zodanig verstoren dat je haaruitval krijgt. Natuurlijk is dit niet altijd het geval, maar het is wel mogelijk. Als je de laatste tijd een moeilijke periode in je leven hebt doorgemaakt en je krijgt met haarverlies te maken dan is er goed nieuws: het haarverlies bij vrouwen is waarschijnlijk tijdelijk. Concentreer je op je geestelijke gezondheid, zorg voor je lichaam en help je stresspeil naar beneden. Vooral bij vrouwen leveren stress en het stresshormoon cortisol een grote bijdrage. Vooral chronische stress, omdat dit een hormonale disbalans teweeg kan brengen en kan leiden tot verstoring van de haargroeicyclus en tot ontstekingen. Hiernaast zou je kunnen investeren in specifieke behandelingen zoals Dercos Aminexil Clinical voor vrouwen, een meervoudige behandeling tegen haaruitval.

HAARVERLIES DOOR ONDERLIGGENDE GEZONDHEIDSPROBLEMEN

Haaruitval kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem en een vroegtijdige waarschuwing vormen. De gezondheid van haarzakjes houdt rechtstreeks verband met gezondheid en het functioneren van ons endocriene systeem. Voor aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) is haaruitval vaak een van de eerste veelbetekenende tekenen, samen met acne en lichaamshaar. Dit wordt veroorzaakt door de verhoogde testosteronspiegel. Verder is PCOS eigenlijk moeilijk te diagnosticeren. Patiënten met PCOS kunnen over het algemeen een verhoogd testosteron hebben, wat leidt tot alopecia androgenetica. Praat er openlijk over met je huisarts of dermatoloog zodat je eerder tot een diagnose en passend behandelplan kunt komen. Ook hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier) kan haaruitval veroorzaken. Haaruitval kan op van alles wijzen, van hormonale onevenwichtigheden tot voedingstekorten. IJzertekort, vitamine D-tekort of vitamine B12-tekort kunnen haaruitval veroorzaken. Het is over het algemeen belangrijk naar je lichaam te luisteren als iets niet goed aanvoelt. Houd het haarverlies en eventuele andere symptomen nauw in de gaten. Vraag hiernaast je arts of dermatoloog om een uitgebreide bloedtest. Dit kan helpen om de oorzaak te achterhalen.

HET VERSCHIL TUSSEN EEN TERUGWIJKENDE HAARLIJN EN HAARVERLIES

Haaruitval kan er heel verschillend uitzien. Door precies te identificeren welk type je ervaart, kun je het probleem tot op de bodem uitzoeken. De meest voorkomende oorzaak van haarverlies is erfelijk en treedt meestal geleidelijk op naarmate je ouder wordt. Je kunt een terugwijkende haarlijn, dunner wordend haar of kale plekken opmerken. Merk je dat het haar bij de slapen en in de haarlijn dunner wordt dan is dat een teken dat de follikel is aangetast. In dat geval is het handig om een dermatoloog te zien die kan screenen op onderliggende problemen zoals ijzertekort of hormonale onevenwichtigheden. Als er is sprake is van een familiegeschiedenis met kaalheid en het haarverlies verloopt langzaam en geleidelijk dan kan het regulier haarverlies zijn. Begint het haarverlies een paar maanden na de zwangerschap dan kan het telogeen effluvium zijn. Een dermatoloog kan je hoofdhuid bekijken, bloedonderzoeken uitvoeren en met je door de symptomen heenlopen.

AFBREKEND HAAR BIJ DE HOOFDHUID

Als je merkt dat je haar in het midden van de lok of een paar centimeter vanaf de hoofdhuid afbreekt dan is dat een teken van verzwakte keratine en breuk als gevolg van ernstige schade aan de haarproteïne. Dit is geen traditioneel haarverlies. In dat geval wil je je haar vooral wat rust gunnen en warmte, bleekmiddel en andere vormen van haarverf afzweren tot je wat groei ziet bij de gebroken delen en een algehele verbetering van de haartextuur.

KALE PLEKKEN OP DE SCHEDEL, IN DE WIMPERS EN WENKBRAUWEN

Bij aandoeningen zoals alopecia areata en alopecia universalis wordt haaruitval veroorzaakt wanneer het immuunsysteem de haarzakjes aanvalt. Dit type haarverlies komt vaak plotseling op met één of meer ronde kale plekken als gevolg. Het is normaal dat de aandoening terugkeert. Een klein percentage van de vrouwen die deze kaalheid(alopecia) ontwikkelen zal haarverlies van wimpers en wenkbrauwen ervaren bovenop totale kaalheid van de hoofdhuid. Hoewel ze misschien niet al deze symptomen ervaren. Dit is een chronische aandoening. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld hoe eerder je kunt overgaan op gericht behandelen.

BEHANDELING HAARVERLIES

Het is belangrijk om haarverlies tegen te gaan op basis van de oorzaak. Als het probleem bij stress of hormonen ligt dan kun je hier met een arts naar kijken. Bij onverwachte kale plekken wil je gelijk de huisarts en dermatoloog te raadplegen. Ontdek ook de producten tegen haaruitval van Vichy, zoals diverse shampoos en conditioners om jouw haar sterker te maken en haarverlies effectief te vertragen. De DERCOS-lijn van Vichy helpt haaruitval effectief vertragen. Aminexil Clinical 5 voor Vrouwen is een meervoudige behandeling tegen haaruitval.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE