OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Opvliegers tijdens de overgang: oorzaken, symptomen en hoe ermee om te gaan?

Het is niet het meest charmante symptoom van de overgang: opvliegers, die in een flits langskomen op vaak net een onfortuinlijk moment. Zoals zangeres Belinda Carlisle (bekend van jaren tachtig-rockband The Go-Go’s), die toen ze in de vijftig was op het podium weleens een opvlieger kreeg. En zelfs een extra setje kleding meenam in de auto, om zich snel te kunnen verkleden. Toch is het maar net hoe u ermee omgaat. Karolin Koniac, dermatoloog, licht de onderliggende oorzaken van opvliegers uit en onthult precies hoe hiermee om te gaan. Bottom line? Uw brein geeft het lichaam een signaal dat het oververhit is, terwijl dit niet het geval is. Het lichaam reageert vervolgens: zweten, een oncomfortabel gevoel, zelfs insomnia. De beste oplossing? Overtuig uw lichaam ervan dat de lichaamstemperatuur helemaal niet is gestegen en laat het afkoelen. Nee, dat gaat niet zonder slag of stoot. Maar mogelijk is het wel.

Wat voor impact hebben opvliegers op uw huid?

Invloed heeft het in ieder geval. Zo is de overgang een bijzonder gecompliceerd proces, dat vele aspecten van het dagelijks leven alsook de algehele gezondheid beïnvloedt. In een notendop: opvliegers treden op wegens een afname in oestrogeen die thermoregulatie en vasculaire dysfunctie veroorzaken. Plotse gevoelens van hitte in het lichaam, met name bovenin het lichaam. De huid wordt rood – alsof u spontaan aan het blozen bent – in combinatie met zweten. Nee, niet het meest elegante duo. Hiernaast kunnen vrouwen ook te maken krijgen met tachycardie (een abnormaal vlugge hartslag) en zelfs rillingen, zodra de opvliegers zich aandienen. Alles met een verschillende frequentie en intensiteit.

Een goede nachtrust tijdens de overgang is heilig

‘Te weinig slaapuren door de overgang kunnen resulteren in een doffe, onregelmatige huid, fijne lijntjes of verslapping’

Terwijl de ene vrouw de ander niet is, kunnen bij sommigen het nachtzweten zelfs resulteren in chronisch slaaptekort. Wat heeft dat met de huid te maken, vraagt u zich misschien af? Slechte slaapkwaliteit heeft veel impact op de natuurlijke processen in het lichaam, zoals het functioneren van de huidbarrière. Waardoor deze ineens onvoldoende hydratatie en regeneratie kan bieden. Weerspiegeld in de huid. Al met al biologische verstoringen, die een bijzonder negatieve invloed kunnen uitoefenen op de kwaliteit van de huid. Denk een dof, onregelmatig huidoppervlak, droogte, roodhuid, gevoeligheid van de huid, fijne lijntjes en verslapping. Daarom is het des te belangrijker om goed voor uw huid te zorgen voor het slapengaan, want volop nachturen zijn cruciaal voor uw welzijn en voorkomen.

Wat kan opvliegers verergeren? Onder meer roken en overgewicht

‘Voelt u een opvlieger aankomen? Spray uw gezicht met koel, thermaal water of pak er een koude gelpack bij’

Heeft u eierstokken dan komt u op een gegeven moment in de overgang. Zo simpel is het. Het is een periode van overgave, maar tegelijkertijd heeft u zeker ook een en ander in de hand. Zo kunnen opvliegers (hoe vaak en hoe intens deze optreden) voorkomen en verminderd worden met het volgende:

1. Perk de consumptie van koffie, thee (cafeïne) en alcohol in;
2. Stop met roken;
3. Houd de ruimte waarin u leeft en werkt koel;
4. Voelt u een opvlieger aankomen? Spray uw gezicht met koel, thermaal water of pak er een koude gelpack bij (verkrijgbaar in de apotheek);
5. Draag ademende stoffen, zoals kleding in licht katoen of zijde (reden om die mooie nieuwe slipdress op de kop te tikken);
6. Neem een douche of bad op koele in plaats van hete temperatuur.

Hoe het ook zij, de huid verandert gedurende de overgang. Dat is al net zo voelbaar als de opvliegers waarmee u te maken krijgt. Het kan uw zelfvertrouwen aantasten, maar dat hoeft niet. Als u maar investeert in wat extra self-care. Facial, iemand?

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit
go to top