TIPS VOOR DIKKER HAAR: HOE KUN JE DIKKER HAAR KRIJGEN?

Dikker haar, hoe krijg je dat? Veel mensen dromen van een volle bos haar. Met daarbij een continue zoektocht naar specifiek kapsels voor dun, futloos haar om het maar iets meer leven in te blazen.

Dikker haar, hoe krijg je dat? Veel mensen dromen van een volle bos haar. Met daarbij een continue zoektocht naar specifiek kapsels voor dun, futloos haar om het maar iets meer leven in te blazen. Dikker haar krijgen is niet zo eenvoudig, maar met de juiste diagnose van jouw hoofdhuid en haar kun je veel kanten op. Voller haar wordt meestal van moeder of vader op kind doorgegeven. Het is genetisch bepaald. Hoe krijg je toch dikker haar? Hier zijn een paar trucjes voor, zoals ervoor zorgen dat je een gezonde hoofdhuid krijgt. Voller haar en voeding hebben ook invloed op elkaar. Misschien had je in je jeugd voller haar, maar is het met de jaren dunner geworden. Je verlangt dan wellicht terug naar die volle haarbos uit je jeugd. Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van haaruitval en dun haar. Maar hoe kun je dun haar echt dikker maken? Ontdek in dit artikel wat jouw haartype is en hoe je ervoor kunt zorgen dat het haar echt goed dikker wordt, voller lijkt en in ieder geval minder slap.

HEB JIJ DIK OF DUN HAAR?

Over het algemeen groeien er zo’n 90.000 tot 150.000 haren op je hoofd – dit aantal verschilt weliswaar per persoon. Hoe dik je haarstrengen zijn én hoeveel haren je in totaal op je hoofd hebt, dat is bepalend voor dik ogend haar. Dit heeft alles te maken met genetische factoren. Je kunt op twee manieren bepalen wat voor soort haar je hebt. Verder kan je natuurlijke haarkleur (afhankelijk van de verhouding tussen twee pigmenttypes, het donkere eumelanine en het lichte feomelanine) ook iets weggeven over de dikte en sterkte van je haar. Doorgaans hebben blonde mensen de meeste haren op hun hoofd. Ben je gezegend met bruin of zwart haar dan heb je waarschijnlijk een gemiddelde dikte. Roodharigen hebben vaak het minste haar op hun hoofd. Voor alle brunettes, rood- en zwartharigen is er echter wel goed nieuws! Zij hebben namelijk vaak dikker haar en een sterkere haarstructuur dan blonde mensen. Blonde haren zijn vaak fijner en dunner van structuur, hoewel er misschien meer van groeien.

HAARTYPE: DE DIAMETER VAN JE HAAR

Doe als volgt voor het vaststellen van de diameter van jouw haar: pak een haar vast en rol deze heen en weer tussen je vingers. Voel je amper iets? Dan heb je dunner haar. Voel je de haar duidelijk heen en weer rollen dan ben je gezegend met een dikkere bos haar. Let wel, je kunt misschien heel dikke haren hebben, maar dat wil niet zeggen dat je ook een volle bos haar hebt. Naarmate de jaren verstrijken, kan haaruitval (en dus dunner of minder haar) veroorzaakt worden door verschillende factoren waaronder biologische processen en hoofdhuidziekten zoals alopecia areata.

HAARTYPE: HET VOLUME VAN JE HAAR

Dikker haar betekent dus niet altijd een volle bos haar, want misschien heb je wel weinig haren op je hoofd. Om te ontdekken of je een volle bos haar hebt: pak een pluk haar en trek deze weg. Zie je dat er veel ruimte tussen je haren zit? En kan je de hoofdhuid duidelijk zien? Dan heb jij een dunnere bos haar. Als je helemaal geen hoofdhuid ziet dan heb je een bijzondere dikke bos. Dikke haren zijn dus niet hetzelfde als een flinke bos haar. Spreken we van dikker haar dan bedoelen we meestal een goede bos dikke haren.

HOE GROEIT JE HAAR DIKKER EN LANGER?

Niet alleen dikker maar vooral ook langer en daardoor meer haar heeft te maken met de genetisch bepaalde haargroeicyclus. Haar bestaat onder meer uit vetten, water, mineralen, melanine en keratine. Keratine is een van de voornaamste bestanddelen van het haar. De haar groeit vanuit het haarzakje. Na verloop van tijd valt deze haar uit om vervolgens plaats te maken voor een nieuwe haar. Hieronder beschrijven de haargroeicyclus in drie fases. Los hiervan is de staat van jouw hoofdhuid van belang voor gezond haar.

HAARGROEI: DE ANAGENE FASE

De anagene fase duurt ongeveer twee tot zes jaar en tijdens deze fase worden nieuwe cellen aangemaakt om haren te vormen.

HAARGROEI: DE KATAGENE FASE

Deze kortere fase duurt twee weken en hierin gaat de haar los van het haarzakje.

HAARGROEI: DE TELOGENE FASE

Dit wordt ook wel de rustfase genoemd en duurt 3 à 4 maanden. Tijdens deze fase rust de haar in de haarfollikel.

De haarcyclus herhaalt zich ongeveer twintig keer. De haargroeifase is per persoon verschillend. Heb je een korte haargroeicyclus? Dan zal kaalheid ook eerder optreden dan bij mensen met een lange haargroeicyclus.

HOE KRIJG JE DIKKER HAAR?

Helaas heb je geen invloed op hoe dik of hoe dun je haar van nature is. Wel een optie: ervoor zorgen dat je haren gezond zijn zodat de levensduur van je haren toeneemt. Met een verhoogde levensduur van je haren krijg op den duur meer en dus een vollere bos haar. Hierbij een aantal tips die jij kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je hoofdhuid meer haar vasthoudt.

* Besteed niet te veel aandacht aan je haar
Kammen, kleuren, wassen, krullen, stijlen. Al die behandelingen voor je haar zijn misschien hartstikke leuk voor het moment. Maar door overmatig te stijlen kan de kwaliteit van je haar achteruit gaan. Bovendien kan je door al die styling gezonde haren uittrekken waardoor je bos haar alleen maar dunner wordt.

* Vermijd stress

Stress heeft een enorme impact op onze gezondheid, en daarmee ook op onze haren. Een bekende uitspraak luidt niet voor niets: ‘Met de handen in het haar zitten.’ Zorg dat je regelmatig wat tijd voor jezelf neemt om te ontspannen of te sporten. Dit komt niet alleen je haar ten goede, maar ook de rest van je lichaam en je geest.

* Gebruik de juiste shampoo
Sommige shampoos bevatten stoffen die de hoofdhuid oncomfortabel kunnen laten aanvoelen en dusdanig kunnen irriteren, zeker als je een gevoelige hoofdhuid hebt. Gebruik een milde shampoo, zoals de Ultra Kalmerende shampoo van Dercos. Ook belangrijk om te weten: elke dag je haren wassen is niet per se goed. Probeer liever twee, drie keer per week jouw haren te wassen en eventueel stijlen.

* Eet gezonde voeding voor je haar
Een gezond eetpatroon heeft natuurlijk effect op je huid, haar, op je algehele welzijn. Voor het ‘kweken’ van dikker haar is het belangrijk om voldoende proteïne binnen te krijgen. Van zowel dierlijke als plantaardige bronnen, zoals verschillende soorten bonen, noten of juist eieren waarin ook biotine zit. Hiernaast is zoete aardappel een groente die positief werkt op haargroei. Zoete aardappel bevat namelijk bètacaroteen, wat het lichaam omzet in vitamine A – gelinkt aan goede haargezondheid. Let er vooral op dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt voor je haar. Wie te weinig vitamine A, C, D en E, zink, B-vitaminen, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren (uit bijvoorbeeld vette vis) binnenkrijgt zal dit terugzien in de hoeveelheid en staat van het haar.

VRAAG DE KAPPER OM ADVIES OVER DIKKER HAAR

Of je nu last hebt van haaruitval of van nature al heel dun, futloos haar hebt: de kapper kan je doorgaans adviseren hoe je haar dikker lijkt. Of hoe je er in ieder geval voor kunt zorgen dat je haar meer volume krijgt. Probeer bijvoorbeeld je scheiding eens een andere kant op te dragen of laat je haar in laagjes knippen. Ook kan de kapper je advies geven over welke shampoo of conditioner je het beste kunt gebruiken.

KAPSELS VOOR DUN HAAR

Je haar kan heel fijn en gering zijn, maar alsnog dikker en volumineuzer lijken met het juiste kapsel. Al wil je ook weer niet doorslaan in te veel laagjes, want hierdoor kunnen bepaalde haarsoorten (bijvoorbeeld krullend of golvend) te pluizig worden. Kies een kapper waarvan je weet dat ze ook andere mensen met jouw haartype succesvol hebben gekapt. Vrij veilige keuze: voeg wat lagen toe aan welk kapsel dan ook en je haar ziet er gelijk een stuk dikker uit. Dit lijkt misschien contraproductief (omdat je hiermee haar weghaalt) maar laagjes knippen kan heel handig zijn voor vrouwen met dun haar. Een aantal kapsel ideeën voor fijne lokken die wat dikker mogen lijken: lange, lichte lagen (zoals Cameron Diaz) waarbij er meer textuur in de uiteinden is geknipt. Denk lichte, een beetje vederachtige lokken die je haar niet zwaarder maken en naar beneden trekken. Een kapsel met zogenaamde taps toelopende punten. In lang haar zijn ook golvende lagen, zoals model Ashley Graham die heeft, een succesmodel als je voor ogenschijnlijk meer volume gaat. Een lob (lange bob, golvend of juist stijl) kan ook het idee van dikker haar geven. Een lob met een asymmetrische hoek erin (wat langer aan de voorkant, korter aan de achterkant) met lichte lagen en eventueel een ‘Franse pony’ (wat langer, die je als in een gordijntje naar de zijkant kunt schuiven) kan ook werken. Tot slot een goed kapsel voor dun, futloos haar: de zogenaamde ‘swag’, zoals model Behati Prinsloo die heeft gedragen. Dit betekent lange lagen en een peek-a-boo pony (waar je net doorheen gluurt) met verschillende lagen rondom het gezicht.

HAAR VOLLER LATEN LIJKEN

Je kunt natuurlijk ook bepaalde producten gebruiken om de illusie te creëren van dikker haar. Kan je bijvoorbeeld goed met een krultang uit de voeten dan kun je eens proberen om een zachte golf aan te brengen verticaal in het midden van je haarlengte en de uiteindes recht te houden. Hierdoor creëer je meer volume rondom je gezicht. Verder kun je natuurlijk een goede volumespray erbij pakken, te gebruiken voor of na het wassen van je haar, om het haar iets dikker te laten lijken. Wat droogshampoo tussen je haar en op je hoofdhuid, even goed erdoorheen masseren en vervolgens fixeren met een spray, dit kan ook wonderen doen voor ogenschijnlijk dikker haar.

BEHANDELINGEN VOOR EEN VOLLERE BOS

Bij Vichy hebben we een aantal producten die jij kunt gebruiken om een vollere bos haar te krijgen. Met Vichy Dercos energie shampoo kan je ervoor zorgen dat haren zich steviger verankeren in de haarwortel, waardoor ze langer blijven zitten. Met Vichy’s shampoo voor voller haar kun jij je dunne bos haar ogenschijnlijk meer volume geven, zodat het er dikker uitziet. Heb je last van haaruitval of is je haar erg dun? Daarvoor heeft Vichy Amenixil Pro. Deze gerichte verzorging tegen haaruitval is er speciaal voor mannen en vrouwen. Hiermee vermindert de verharding van het collageen om de haaraanhechting, zodat deze soepel en elastisch blijft. Samen met dermatologen en trichologen (haarexperts) heeft Vichy bovendien een haarplatform gelanceerd waarop je werkelijk alles kunt lezen en ontdekken over een gezonde hoofdhuid en haar.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE