WAT VEROORZAAKT EEN SLAPPE HUID EN WAT DOE JE ERAAN?

Naarmate we ouder worden krijgen we er allemaal mee te maken: een slapper wordende huid.

Naarmate we ouder worden krijgen we er allemaal mee te maken: een slapper wordende huid. Zowel zichtbaar in het gezicht als op het lichaam. In de loop der jaren neemt de elasticiteit van de huid af. Dit betekent: het natuurlijke verouderingsproces van de huid heeft zijn intrede gedaan. Hoe snel dit proces verloopt is afhankelijk van verschillende factoren: genetisch (20%), levensstijl (80%) en externe factoren. Deze optelsom bepaalt hoe snel de huid – ook op je benen, billen en buik – verslapt. Er zijn tal van behandelingen om de huid te verstevigen, maar je kunt ook wat simpele stappen ondernemen om dit te voorkomen.

WAT IS DE OORZAAK VAN EEN SLAPPE GEZICHTSHUID?

Een gezonde, stevige huid bevat Collageen en Elastine. Collageen is een vezel die zorgt voor versteviging van het bindweefsel in onze huid. Elastine is ook een bindweefsel, alleen zorgt Elastine ervoor dat je huid weer terugveert in zijn oorspronkelijke vorm nadat deze is uitgerekt of vervormd. Weer een naderende verjaardag betekent ook: een minder hoge dosis collageen en elastine in je lichaam en, voilá, bindweefsel en spieren die aanzienlijk slapper worden. Dit zorgt voor algehele verslapping van de huid, plus het ontstaan van rimpels.

WAT VEROORZAAKT EEN SLAPPE HUID OP JE BUIK, OFWEL ‘EEN BUIKJE’?

Vooral tijdens de overgang ligt overgewicht, en daarbij een slappe huid ofwel ‘buikje’, op de loer. Dit komt doordat hormonen veranderen. Het heeft niet zozeer van doen met een hoger vetpercentage (hoewel dit ook kan voorkomen), maar met de verdeling van vetweefsel die verandert. En wel op een heel specifieke manier. In plaats van ‘genoïde vet’ – dermatologische term voor vetkussentjes op de dijen en heupen, die veel voorkomen bij vrouwen in hun vruchtbare jaren – verschijnt er nu ineens een buikje. Overmatig vetweefsel openbaart zich in het onderhuidse weefsel van de buik, wat in de volksmond ook wel een ‘bierbuikje’ wordt genoemd. Vergeet hierbij zogenaamde ‘wonderdiëten’, maar kies liever voor een eetpatroon rijk aan vezels, perk je suikergebruik in en vermijd bewerkt voedsel. Een populaire behandeling is onder meer Coolsculpting, maar vraag hiervoor altijd eerst advies aan een huidexpert. Vichy’s bodybalsem werkt ook verstevigend.

WAT VEROORZAAKT EEN SLAPPE HUID OP JE BILLEN?

Ronde, stevige billen zijn vaak een teken van jeugdigheid. Met de verstrijkende jaren beginnen de billen wat te zakken; de zwaartekracht krijgt er vat op. Bovendien spelen hiernaast een afname van Collageen en Elastine in de huid (van de billen en benen) ook een rol. Natuurlijk zijn er tal van cosmetische behandelingen om een ‘zakkende achterkant’ te verhelpen, maar misschien wil je niet meteen zo hard van stapel lopen. In het geval van de billen helpt vooral volop sporten: de billen hebben namelijk twee van de grootste spieren in het lichaam, de gluteus maximus en de gluteus minimus. Klinkt sterk, niet? Ze hebben weliswaar wat onderhoud nodig. Ga eens wat vaker wandelen of naar Pilates. Verder kunnen crèmes met Retinol en Caffeïne helpen, voor een zachter, gladder voorkomen.

VANAF WELKE LEEFTIJD WORDT DE HUID SLAPPER?

Rondom je 25e levensjaar treedt deze natuurlijke verandering op; je huid breekt meer collageenvezels af dan dat het aanmaakt. Ingrepen en natuurlijke behandelingen kunnen dit proces vertragen. Hiernaast zijn er veel andere factoren die een negatieve invloed hebben op dit proces. We noemen hieronder de grootste factoren die van invloed zijn op een slappe huid en geven je tips om hier iets tegen te doen om een gezonde, stevige huid te behouden.

STEVIGE HUID BEHOUDEN STAP ÉÉN: PAS JE VOEDING AAN

Gezonde voeding is een van de beste manieren om de huid strak en stevig te houden. Denk aan ingrediënten zoals selenium die de huid helpen elastisch te blijven. Dit spoorelement bevindt zich in voedingsmiddelen zoals vis, noten, schaaldieren en graanproducten. Daarnaast is uiteraard belangrijk om voldoende soorten vitaminen binnen te krijgen. Vitamine A (lever, vis, melkproducten), vitamine C (citrusvruchten) en vitamine E (noten en zaden) dragen bij aan een gezond uitziende en stevige huid. Heb je veel last van stress? Vitamine B (uit brood en bonen) is een aanrader. Vermijd daarnaast zoveel mogelijk (geraffineerde) suikers in je voeding. Bepaalde suikers kunnen als het ware blijven plakken aan eiwitten, zoals het collageen wat je huid elastisch houdt, en deze daarmee beschadigen plus hun functie verstoren. Hierdoor kan de huid uiteindelijk slapper worden waardoor er eerder rimpels kunnen ontstaan. Deze reactie tussen suikers en eiwitten noemt men ook wel glycatie. Naast gezond eten is voldoende drinken erg belangrijk. Minimaal 2 liter water per dag draagt bij aan een goede en gezonde hydratatie van de huid, zodat deze soepel blijft.

STEVIGE HUID BEHOUDEN STAP TWEE: WAPEN JE TEGEN UV-STRALING

De afbraak van collageen is dus een belangrijke oorzaak van een slapper wordende huid en hierbij speelt ook (schadelijk) zonlicht een rol. UV-straling draagt niet alleen bij aan de afbraak van collageen, het remt ook de aanmaak van een verse dosis collageen in de huid af. Let dus altijd op in de zon en smeer je regelmatig in om de huid strakker te houden en de afbreuk van collageen tot een minimum te beperken. Gebruik altijd goede zonbeschermingsproducten om je huid tegen UVB- en UVA-stralen te beschermen.

STEVIGE HUID BEHOUDEN STAP DRIE: STOP MET ROKEN

We weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid en dat je huid er van een sigaretje niet bepaald mooier op wordt. Voor wie er zich niet bewust van was: de rook van sigaretten heeft een zeer, zeer negatief effect op de huid. De giftige stoffen in sigarettenrook hebben onder meer de volgende effecten: een dunner wordende en slappe huid van het gezicht, toename van rimpels op het voorhoofd, couperose, een gelige teint, mee-eters en zelfskaalheid. Naast stoppen met roken, kan ‘de rokershuid’ een speciale behandeling krijgen om de huid strakker te houden en een grauwe teint tegen te gaan. Geef jezelf bijvoorbeeld een detox-behandeling of boek een huidbehandeling bij een dermatoloog of huidexpert, zoals een chemische peeling of microdermabrasie. Wil je je huid echt blijvend strakker en steviger houden? Dan zou je toch moeten overwegen om echt eens te stoppen.

STEVIGE HUID BEHOUDEN STAP VIER: KOM IN BEWEGING

Lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op je lichaam en daarmee ook op de conditie van je huid. Voldoende lichaamsbeweging bevordert de sterkte en stevigheid van onze spieren, wat een positief effect heeft op onze huid. Getrainde spieren geven onze huid meer ondersteuning, waardoor de huid strakker om ons lichaam zit gespannen. Bovendien blijf je vaak beter op gewicht als je regelmatig sport. Daardoor zal je waarschijnlijk minder last hebben van grote gewichtsschommelingen, wat ook een slappe huid kan veroorzaken. Niet te vergeten: zweten zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Het helpt ook de bloedtoevoer, waardoor zweetklieren beter gaan werken en je meer afvalstoffen kwijtraakt. Een natuurlijke manier om je huid in zijn geheel gezond en strakker te houden.

STEVIGE HUID BEHOUDEN STAP VIJF: VERMIJD STRESS

Soms gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar stress wil je zoveel mogelijk vermijden als je huid je lief is. Stress heeft vaak zichtbaar invloed op de huid en versnelt de dagelijkse huidveroudering. De huid kan er dof uit gaan zien en stresshormonen leiden tot extra talg waardoor pukkels en mee-eters opduiken. Ook kan stress zorgen voor een verslechterde nachtrust, wat direct zichtbaar is op je gezichtshuid. Je huid krijgt door onvoldoende slaap te weinig tijd om zich te herstellen, wat leidt tot een droge en slapper wordende huid. Dit gepaard met donkere kringen onder de ogen. Een aantal tips tegen stress:

* Zorg voor voldoende nachtrust;
* Probeer af en toe te sporten of te mediteren;
* Zorg dat je tijd voor jezelf hebt door bijvoorbeeld een lekker warm bad te nemen.

STEVIGE HUID BEHOUDEN STAP ZES: NEEM EEN GEZICHTS- OF LICHAAMSBEHANDELING

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om de huid te verstevigen en strak te maken. Een facelift is wel een heel drastische ingreep in de strijd tegen een slappe huid. Vaak wordt er gekozen voor een plaatselijke correctie, zoals bij een ooglidcorrectie. Gelukkig zijn er ook andere behandelingen waaronder Radiofrequency, Infrared Led Light en Microcurrent, waarbij er op het weefsel in de huid wordt gefocust en de collageenaanmaak wordt bevorderd. Kies hierbij wel voor een erkende praktijk en arts. Terwijl microdermabrasie (of zelfs acupunctuur) een uitkomst kan zijn voor het gezicht. Microdermabrasie is een intensieve vorm van een peeling die voor een betere doorbloeding zorgt en de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert. Na een aantal behandelingen wordt de huid gladder en egaler.

STEVIGE HUID BEHOUDEN STAP ZEVEN: INVESTEER IN HUIDVERZORGING

Naast een gezonde levensstijl met voldoende beweging is een goede huidverzorging van groot belang in de strijd tegen een slapper wordende huid. Vichy heeft hiervoor verschillende productlijnen ontwikkeld, die de natuurlijke huidveroudering verminderen en de juiste ondersteuning bieden. Zo pakt Liftactiv diepe rimpels, het eerste verlies van stevigheid van je huid aan. Het bevat Rhamnose, in de farmacologie bekend vanwege zijn kalmerende eigenschappen. Ideal Body zorgt voor versteviging van de huid op de rest van het lichaam. Nog een omslagpunt waarop je met huidverzorging kunt inspelen: de overgang, ofwel menopauze. Met de menopauze komen hormonale veranderingen die gepaard gaan met een droger wordende en slappere huid. Neovadiol gaat de strijd aan met deze zichtbare tekenen van huidveroudering en het helpt de productie van nieuwe huidcellen bevorderen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

HUID DIAGNOSE

MOGELIJK GEMAAKT DOOR SKINCONSULT AI

BEPAAL UW BELANGRIJKSTE HUIDBEHOEFTEN

START DE DIAGNOSE