OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Superfoods: 10 gezonde groenten voor je huid

Artikelen Facecare

Superfoods zijn enorm populair en daarom maken veel voedselproducenten gretig gebruik van deze term. Maar veel van deze superfoods hebben wij allang op ons bord liggen. Denk bijvoorbeeld aan havermout of groenten. Eigenlijk zijn alle soorten voeding die boordevol voedingsstoffen en vitamines zitten superfoods. Er zijn een aantal soorten groenten die bijzonder goede stoffen bevatten die goed zijn voor de huid. Lees hier onze top 10 van gezonde groenten en ontdek welke groentes jij aan je dieet moet toevoegen om je lichaam gezond te houden en je huid van binnenuit te voeden.

Waarom superfoods?

Superfoods zijn enorm populair en dat is niet geheel onterecht. Superfoods bevatten belangrijke mineralen en hebben een uitzonderlijke voedingswaarde. Door aan bepaalde recepten wat superfoods toe te voegen kan jij de gezondste maaltijden bereiden. Populaire superfoods zijn bijvoorbeeld quinoa, goji-bessen of chiazaden. Quinoa kan je gebruiken als een vervanger voor rijst, het is een stuk voedzamer en ook erg lekker. Goji-bessen zitten boordevol antioxidanten en mineralen. Chiazaden hebben weinig smaak, maar hebben wel veel voedingswaarde. Zo kan je al je recepten een boost van gezondheid geven.

Zijn groentes ook superfood?

Eigenlijk kan je alle gezonde producten met een hoge voedingswaarde superfoods noemen, daar vallen ook een heleboel groentes onder. Wij geven je de top 10 van gezondste groentes voor je huid en vertellen je welke vitamines en mineralen ze bevatten en gaan dieper in op de werking van deze voedingsstoffen in je lichaam.

1. Wortels

Een wortel kan je zowel rauw als gekookt eten. Bovendien hebben ze een goede smaak. Ze zijn van zichzelf al een beetje zoet. Daarom is dit ook een groente die je gerust aan kinderen kunt voorschotelen.

Wat zit er in voor je huid?
- De vitamine A in wortels helpen bij de aanmaak van nieuwe cellen en helpen bij het herstel van je huid.
- Bovendien bevat wortel veel betacaroteen, deze antioxidant helpt bij het omzetten van vitamine A.
- De vitamine B in wortels helpt bij de hormoonhuishouding. Vitamine B kan helpen om hormonale invloeden op je lichaam te beperken.
- Wortels bevatten weinig koolhydraten, dus dit is een prima tussendoortje om je honger te stillen.

2. Spruitjes

Spruitjes zijn een soort kool, de spruitkool. Bij veel mensen zijn ze niet gewild op het menu, maar ze zitten boordevol goede stoffen, waardoor je deze groente toch eens een nieuwe kans moet geven om te profiteren van hun voedingswaarde.

Wat zit er in voor je huid?
- Er zit veel vitamine A in, net als bij wortels.
- Er zit meer vitamine C in spruitjes dan in sinaasappels, dit helpt bij het tegengaan van oxidatieve stress. Met één portie spruitjes heb jij je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid meteen te pakken.
- De fosfor in spuitjes helpen om het lichaam in balans te houden en helpen bij het herstel van cellen.

3. Broccoli

Broccoli staat bekend als een bijzonder goede groente. Ook al wordt hij niet zo genoemd, Een broccoli is, in tegenstelling tot veel andere groentes, een bloem. Veel mensen eten alleen de roosjes, maar de steel is ook eetbaar.

Wat zit er in voor de huid?
- Broccoli bevat veel vitamines, zoals Vitamine A, C en E.
- Het is rijk aan antioxidanten, wat helpt bij het bestrijden van oxidatieve stress.
- Het kalium, wat in broccoli zit, is een belangrijk mineraal voor de vochtbalans in je lichaam.
- Broccoli heeft een beschermende werking voor de huid.

4. Spinazie

Spinazie is een gezonde bladgroente en de mogelijkheden met spinazie zijn oneindig. Deze plant is van nature bitter, maar als je spinazie kookt gaat die bittere smaak voor een groot deel verloren.

Wat zit er in voor de huid?
- Het zit boordevol met ijzer. Ijzer is belangrijk bij de aanmaak van rode bloedcellen en bij het transport van zuurstof door je lichaam. De gezonde blos op je wangen heb je aan ijzer te danken.
- Net als spruitjes zit er fosfor in spinazie.
- Spinazie bevat verder veel vitamines, waaronder vitamine, A, C, E en K.

5. Boerenkool

Als een van de meest kenmerkende groente in de Nederlandse keuken heeft boerenkool eigenlijk geen introductie nodig. Deze groente kan goed tegen kou en men zegt dat de smaak zelfs beter wordt als deze planten een tijdje vrieskou hebben doorstaan. Vandaar dat boerenkool ook met name in de winter wordt gegeten.

Wat zit er in voor je huid?
- Boerenkool bevat heel veel ijzer.
- Boerenkool bevat antioxidanten, zoals carotenoïden en flavonoïden, die je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress.
- Het is een echte detox groente. Boerenkool bevat veel vezels en zwavel, deze stoffen dragen bij aan het detoxen van je lichaam.

6. Aardappels

De aardappel is regelmatig als vijand verklaard, dat heeft te maken met de hoeveelheid koolhydraten en de manier waarop wij ze eten (Met een schep jus, een klodder mayonaise of gefrituurd). Maar koolhydraten hebben we ook nodig. En als we aardappels op de juiste manier eten, zitten er een aantal gezonde voordelen in voor de huid die we niet moeten vergeten.

Wat zit er in voor je huid?
- Aardappels bevatten veel vitamine C, wat goed is voor je huid.
- Ze bevatten geen vet, maar ze vullen wel. Dus een aardappel past goed bij een dieet.
- Net als broccoli, bevatten ze kalium.

Probeer ook ons zoete aardappels. Deze hebben ongeveer dezelfde voedingswaarden, maar bevatten minder koolhydraten. Bovendien bevatten zoete aardappels ook bètacaroteen, dit is een antioxidant en helpt de huid beschermen huid tegen UV-stralen.

7. Bleekselderij

Bleekselderij is vrijwel nooit het hoofdingrediënt, maar dankzij zijn frisse smaak wordt het vaak aan salades, ovenschotels en soepen toegevoegd, maar je kan het ook rauw eten.

Wat zit er in voor je huid?
- Net als wortels en zoete aardappelen bevatten ze veel betacaroteen.
- Bleekselderij bevat een gezonde dosis kalium, wat helpt om vocht af te drijven.
- En het bevat een gezonde dosis vitamine C

8. Rode kool

Rode kool is een koolsoort die vanouds veel gekweekt worden in Nederland. Je kan het ook rauw eten, maar dan is deze groente vrij hard. Daarom wordt de kool ook wel gemarineerd om het zachter te maken, zoals bij coleslaw.

Wat zit er in voor je huid?
- Er zit veel vitamine C in.
- Rode kool bevat thiocynaat, dit is een antioxidant dat ontstekingen tegengaat.
- Verder is rode kool ook rijk aan calcium, vitaminen en mineralen.

9. Schorseneer

Schorseneer is een wintergroente en heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Eigenlijk eten we alleen de wortels van deze plant. Omdat deze plant veel op asperge lijkt wordt schorseneer ook wel winterasperge genoemd.

Wat zit er in voor je huid?
- Vitamine C
- Schorseneer bevat ijzer, kalium en fosfor. Allemaal gezonde voedingsstoffen.
- Schorseneer schijnt een ontspannende werking te hebben op ons en ons lichaam.

10. Cassave

Cassave wordt veel gegeten in Zuid-Amerika en Afrika en is enigszins te vergelijken met een aardappel. Alleen heeft cassave een grotere voedingswaarde. Deze groente is niet rauw te eten.

Wat zit er in voor je huid?
- Deze groente bevat een hoge dosis kalium, ijzer en magnesium.
- En cassave bevat ook een gezonde hoeveelheid vitamine C.

Natuurlijk kunnen wij niet alle soorten groenten en fruit noemen die jij zou moeten opnemen in je dieet, maar door deze groente met enige regelmaat te eten zorg jij ervoor dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt en kunt variëren met verschillende recepten, met een gezond lichaam en een gezonde huid als resultaat.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top