OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Segment :

Wat te doen bij een verbrande huid

  • favoriet

Zodra het voorjaar begint, beginnen we te merken dat de dagen langer worden en de zon zich vaker laat zien.  Als het maar even kan trekken wij erop uit om te genieten van het weer. Een barbecue, picknick of lekker ontspannen op het terras of op het strand. Maar het mooie weer kan jouw onverwachts ook verassen en er toe leiden dat je huid verbrandt. In dit artikel vertellen wij wat je kunt doen om de verbrande huid te verzorgen en we geven aantal tips tegen de pijn bij zonnebrand.

Een bruin kleurtje

Zodra de zon begint te schijnen en je huid vaker uv-stralen zal absorberen, gaat de huid zich aanpassen om zich te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. De opperhuid wordt dikker en je lichaam zal bruin gaan kleuren. Dit wordt ook wel pigmentatie genoemd. De pigmentcellen, melanocyten, gaan meer melanine aanmaken zodra de zon schijnt. Zo ontstaat er een bruine huid. Bij geleidelijke en lichte blootstelling aan de zon is de huid goed in staat om zichzelf op deze manier te beschermen.  Wanneer iemand bruin is, spreken we vaak van een gezonde kleur, maar het bruin worden van de huid is eigenlijk een maatregel van de huid om zichzelf te beschermen tegen de zon. Een verkleuring van de huid is niet per se slecht, maar als je huid verbrandt kan dat zeer grote gevolgen hebben.

Hyperpigmentatie door de zon

Hyperpigmentatie ontstaat als de melanocyten in je huid teveel melanine aan gaan maken. Hyperpigmentatie kan meerdere oorzaken hebben, maar het kan ook komen door een overmatige blootstelling aan de zon. Door hyperpigmentatie ontstaan pigmentvlekken. Deze vlekken komen veel voor op lichaamsdelen die veel worden blootgesteld aan de zon, zoals het gezicht, de hals, het decolleté en de armen.

Zonnebrand

Er is sprake van zonnebrand als je een rode huid hebt, dit gebeurt wanneer de huid wordt blootgesteld aan teveel UV-straling. De huid wordt rood omdat de bloedvaten in je huid wijder worden. De verbrande huid voelt ook trekkerig aan, dit komt doordat het vocht uit je huid onttrokken wordt en gedehydrateerd raakt.  Als de huid verbrand is, zijn de huidcellen ernstig beschadigd en kan het DNA ook veranderen. Om het herstelproces van je huid te bevorderen is het zaak dat je je huid extra goed hydrateert. Dit kan je doen door genoeg te drinken en daarnaast is het aan te raden een vocht inbrengende crème te gebruiken. De Ideal Soleil Aftersun Melk houdt het vocht vast en hydrateert de door zon uitgedroogde huid weer intensief.

Vervellen van de huid

Het vervellen van de huid is een mechanisme van het lichaam om van beschadigde cellen af te komen. In feite laat na verbranding van de huid de bovenste laag (hoornlaag) los, om plaats te maken voor een nieuwe laag huid. Het is een natuurlijk proces en zorgt ervoor dat mogelijke schadelijke cellen worden afgestoten van het lichaam. Het is aan te raden om niet zelf de huid los trekken, aangezien de huid alleen maar verder kan beschadigen. Bovendien kan dit ook leiden tot infecties.

De verbrande huid verzorgen

Om de schade van de zon op de huid te beperken, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk uit de zon gaat als je merkt dat je verbrand bent. Ga niet onder de parasol zitten, want via bepaalde oppervlakken, zoals zand of water, kan het UV-licht weerkaatsen. Lig je op het strand? Trek dan gauw wat kleren aan om de huid te bedekken of sla een handdoek om je heen. Vervolgens is het belangrijk dat jij je huid goed hydrateert. Drink veel water en gebruik een aftersun om de uitdroging helpen tegen te gaan. Vervolgens is het belangrijk dat je huid kan afkoelen. We hebben een aantal tips die je kunt gebruiken om de huid af te laten koelen.

Tip 1: Neem een lauwwarm bad of een verkoelende douche. Laat je oververhitte huid afkoelen door een verkoelend bad te nemen. Je kan ook tijdens het douchen de temperatuur langzaam verlagen, zodat je huid een frisse boost krijgt. Wrijf jezelf achteraf niet droog, maar dep met de handdoek zodat je zo min mogelijk pijn hebt.

Tip 2: Gebruik een koud washandje Verbrande lichaamsdelen kan je ook verkoelen met een koud washandje of een kompres. Dit werkt ideaal als je bijvoorbeeld je nek bent vergeten in te smeren. Zo kan je de verbrande huid verzorgen op de plekken waar het nodig is en de pijn verminderen.

Tip 3: Leg komkommerschijfjes op de verbrande huid een komkommer bestaat voor het grootste gedeelte uit water, daarom zal het je helpen bij de hydratatie. Bovendien zit komkommer in veel huidverzorgingsproducten, want ze bevatten veel stoffen die goed zijn voor je huid. Je kunt schijfjes komkommer gebruiken om de pijnlijke huid te kalmeren.

Tip 4: Aloë Vera Aloë Vera wordt ook in veel verzorgingsproducten verwerkt, maar je zou de sappen uit de plant ook direct kunnen gebruiken. De gel-achtige substantie kan je over de verbrande huid smeren om de pijn te verzachten en de huid te helpen met de hydratatie.

Tip 5: Blijf uit de zon! (voorlopig) Je huid heeft de tijd nodig om te herstellen van zonnebrand. Vermijd de zon zoveel mogelijk, vooral tussen 11 uur s’ochtends en 3 uur s’middags. Draag een hoed en trek lange ruimzittende kleren aan, zodat je huid de hitte kwijt kan. Ga je toch op pad? Smeer je dan goed in met een zonnebrandcrème met een hoge factor.

Tip 6: Hydrateer je lichaam Zorg ervoor dat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt om te hydrateren. Zeker bij ernstige  verbranding is het belangrijk dat jij je huid hydrateert. Dus drink voldoende water, dat is niet alleen belangrijk als je huid verbrand is, maar ook als je bruin wilt blijven. Zeker als je op vakantie gaat naar warme oorden, is voldoende water kringen een must. 

Voorkomen is beter dan genezen

Tip 1: Ga je een terrasje pakken, neem dan een hydraterende mist met SPF 30 mee. Deze zonnebrand is onzichtbaar wanneer je hem aanbrengt en past gemakkelijk in je tas.

Tip 2: Bescherm je huid gedurende dag met een dagcrème van Aqualia Thermal met UV-bescherming.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

  • Anti-Zand Zonnemelk SPF 30
  • Meest gelezen

    go to top