OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Wat is de impact van roken op de huid?

Bezorgd over hoe roken je huid beïnvloedt? Dermatoloog Dr. Nina Roos legt uit wat het effect is van roken op onze huid. We weten allemaal dat roken slecht is voor onze gezondheid - maar hoe zit het met de invloed van sigarettenrook op de huid? Om meer te weten te komen over hoe roken de toekomst van onze huid kan beïnvloeden, hebben we dermatoloog Dr. Nina Roos gevraagd uit te leggen hoe tabaksrook het uiterlijk van je huid kan veranderen.

Fase 1: Reinigen

Wist je dat je door roken een vlekkerige huid kan krijgen? Naast veranderingen in de hormoonspiegels van het lichaam, blijft sigarettenrook onmiddellijk na het uitademen als het ware op het gezicht plakken, wat resulteert in mee-eters, verstopte poriën en andere imperfecties. Om dit tegen te gaan, raadt Nina aan om je poriën grondig te reinigen met houtskoolmaskers om het opgebouwde vuil, waaronder rook en vervuiling te reinigen.

Roken is een belangrijke oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Na verloop van tijd leidt het roken van een sigaret tot fijne lijntjes rond de neus, mond en ook rond de ogen.

Fase 2: Terwijl je aan het roken bent

Nicotine – een van de stoffen die verantwoordelijk is voor het verslavend maken van sigaretten - tast niet alleen je hersenen aan, maar verandert ook een aantal fysiologische processen onder het huidoppervlak. Nina legt uit: “Nicotine vernauwt de bloedvaten van de opperhuid, waardoor het moeilijker wordt voor belangrijke vitaminen en voedingsstoffen om het oppervlak van de huid te bereiken. Dit vermindert ook het vermogen van de huid om zichzelf te herstellen. Deze klap op de bloedsomloop van je huid is ook de oorzaak van de grijze of gelige gloed die bij de teint van rokers hoort”.

Fase 3: Gevolgen op lange termijn

Ten slotte legt Nina uit hoe tabak de huid op lange termijn beïnvloedt, waaruit blijkt dat chemische stoffen in sigaretten in verband worden gebracht met de afbraak van de collageenvoorraden van de huid. Studies hebben aangetoond dat vrouwen die roken hogere androgeen en oestrogeen niveaus hebben dan vrouwen die nog nooit hebben gerookt. Bovendien zijn er ook studies uitgevoerd bij identieke tweelingen, waarbij een broer of zus rookte en de andere niet. De resultaten toonden aan dat de tweeling die sigaretten rookte - in het onderzoek gedefinieerd als een pak sigaretten per dag boven de 40 jaar - gemiddeld 7,4 jaar ouder leek te zijn dan hun niet rokende tegenhanger.

Nina vertelt ons: “De chemische producten die in sigaretten zitten kunnen de hormoonspiegel van het lichaam beïnvloeden met als gevolg haaruitval en een toename van acné of imperfecties van de huid". Bovendien moeten rokers hun levensstijl aanpassen om de agressieve werking van nicotine op de huid te compenseren. Nina raadt met name aan om voldoende vitamine C in je dieet op te nemen om ervoor te zorgen dat de huid optimaal blijft, ook als je blijft roken.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • Dagcrème tegen opkomende tekenen van huidveroudering
 • Slow Âge Nacht - Crème en fris masker | Vichy

  Slow Âge

  Nacht - Crème en fris masker

  Nachtcrème

  Gladmakende en revitaliserende nachtcrème – ook te gebruiken als masker

 • Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

  MINÉRAL 89

  Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

  Booster

  INNOVATIE: Jouw dagelijkse booster voor een sterkere huid, stralend van gezondheid

 • Meest gelezen

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERING ALGORITME ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om jouw huid
  te analyseren

  Neem een selfie

  Vul je huidprofiel in

  Ontdek jouw persoonlijke huidverzorgings
  advies

  Fijne lijntjesJouw sterke punten
  Rimpels van
  de oogzone
  Jouw prioriteit
  Verminderde
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4