OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Is een mooie huid genetisch bepaald?

Onze genetische aanleg speelt een belangrijke rol in de conditie van onze huid en wordt door meerdere factoren beïnvloed. Het is daarom belangrijk om Moeder Natuur en haar werking beter te begrijpen. Maar een mooie huid hoeft niet meteen te betekenen dat Moeder Natuur haar gang mag gaan!

Onze huidskleur

Onze genen zijn van invloed op de huidskleur. De kleur van onze opperhuid wordt bepaald door de concentratie en dichtheid melanine die aanwezig is. De hoeveelheid natuurlijk pigment die in de huid aanwezig is, is dus genetisch bepaald. Hoe meer melanine aanwezig is, hoe donkerder de huidskleur (en andersom).

Huidtype

Naast onze huidskleur is onze genetische aanleg ook van invloed op het huidtype dat we hebben. Ons huidtype wordt door talgproductie bepaald, een natuurlijke substantie die door de talgklieren in de huid wordt geproduceerd. We kunnen vier huidtypes onderscheiden: Normale-, droge-, vette- of een gemengde huid. Een normale huid is een gezonde en evenwichtige huid. Een droge huid produceert te weinig talg. Een vette huid daarentegen heeft een hoge talgproductie. Bij een gemengde huid komen verschillende huidtypen bij elkaar. Naast externe invloeden, zoals zon en luchtvervuiling is leeftijd van invloed op de veroudering van de huid. Het is van belang om voldoende aandacht aan onze huid te besteden om haar balans en jeugdigheid te helpen beschermen, aangezien elk huidtype een andere verzorging vereist.

Elasticiteit van de huid

Elasticiteit zorgt ervoor dat de huid na het uitrekken weer in haar oorspronkelijk staat terugkeert. Een teken van huidveroudering is het verlies aan elasticiteit, een natuurlijk verschijnsel. Oude cellen vernieuwen zichzelf minder vaak en stapelen zich op, waardoor een droge en gerimpelde huid ontstaat. Collageenvezels (alle vezels die tussen de opperhuid en de lederhuid aanwezig zijn en als bindmiddel tussen de cellen dienen) worden zwakker, waardoor rimpels zichtbaar zijn.

Huidkanker

De huid speelt een belangrijke rol in het beschermen van ons lichaam tegen de omgeving. Het is noodzakelijk om onze huid te onderhouden en te beschermen. Om de staat van onze huid te waarborgen, is het van belang de huid te beschermen wanneer u zich aan de zon blootstelt. De ultraviolette straling van de zon beschadigd de huid, waardoor rimpels of vlekken veroorzaakt kunnen worden. In het ergste geval kan dit zelfs tot huidkanker leiden. De kans om huidkanker te ontwikkelen wordt door uw genetische aanleg beïnvloedt. Onze genen bevatten informatie waardoor onze cellen de nodige proteïnen aanmaken, die voor een goede werking van een organisme nodig zijn. Een gevolg van genetische veranderingen kunnen de ontwikkeling van tumoren zijn.

Op verschillende manieren kunnen we onze huid tegen de zon beschermen: met sprays-, crèmes en bijvoorbeeld een hoed of zonnebril. Dermatologen benadrukken dat zonnebescherming belangrijk is voor elk huidtype, ongeacht u rossig haar of een lichte huid heeft die genetisch gevoeliger zijn voor de schadelijke invloed van de zon.

Hydrateren

Voor een mooi uitziende huid is het noodzakelijk om uw huid dagelijks te verzorgen. U kunt de staat van uw huid verbeteren door elke dag te hydrateren. Een vocht inbrengende crème zal zichtbare huidveroudering helpen tegen gaan en is tevens een goede oplossing tegen een droge en vette huid. Door uw huid dagelijks van vocht inbrengende verzorging te voorzien worden dode huidcellen verwijdert en het teveel aan vette bestanddelen weg gehaald. Iedere huid is uniek, waardoor er geen universele oplossing bestaat. Kies daarom een vocht inbrengend product dat het best bij uw huidtype past.

go to top