OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Puisten op je rug: wat is de oorzaak?

Puisten op de rug –ook wel rugacne of in het Engels back acne annex ‘bacne’ genoemd – staan voor een uitbraak van onzuiverheden op je rug. Net als de huid van het gezicht, is de rug de plek waar een aantal talgklieren olie afscheiden dat bekend staat als talg. Wanneer bacteriën, dode cellen en talg zich ophopen, kunnen ze de poriën doen ontsteken. Dit leidt tot imperfecties van puistjes tot mee-eters. De rug bevat hiernaast een dichte verzameling zweet- en talgklieren, en daarom is het ook vatbaarder voor puistjes. Bovendien is het gebied bijna altijd bedekt met kleding, wat verdere oppervlakkige schade aan de huid kan veroorzaken. In dit artikel lees je wat de oorzaak is van puisten op de rug bij volwassenen, zowel mannen als vrouwen, en hoe je puisten op de rug het beste kunt verwijderen.

Wat is de oorzaak van puisten op de rug?

Er zijn verschillende redenen waarom niet alleen tieners maar juist ook volwassen mannen en vrouwen puisten op de rug krijgen. Waaronder:

- Overtollige talg en hormonen
Acne vloeit grotendeels voort uit veranderingen van hormonen in het lichaam. Dit kan leiden tot een verhoogde talgproductie, waarna de talg in combinatie met dode huidcellen en bacteriën verstopping en puistjes veroorzaakt.
 
- Wrijving door kleding en accessoires
Zie je vooral puistjes op één schouder dan kan het zijn dat dit wordt veroorzaakt door wrijving van het hengsel van je tas. Kijk ook eens naar je wasmiddel. Puisten op de rug die plotseling ontstaan, kunnen opduiken omdat je onlangs de manier hebt veranderd waarop je je kleding wast.
 
- Onvoldoende reinigen  
Sporten wordt vaak als oorzaak van puisten op de rug aangemerkt, maar kijk eerst naar je huidverzorgingsroutine na het zweten voordat je helemaal stopt met trainen. Zorg ervoor dat je je sportkleding gelijk na het sporten uitdoet. Spring dan meteen onder de douche om het zweet en de bacteriën weg te spoelen voordat het de kans krijgt de poriën te verstoppen. Zorg er ook voor dat je je gymspullen regelmatig wast.
 
- Genen
Het kan goed zijn dat je huidaandoening acne hebt geërfd van een van je ouders. Sommige mensen produceren van nature meer talg en bacteriën die puistjes en mee-eters veroorzaken dan anderen.

Hoe puisten op de rug te verwijderen?

Allereerst, knijp ze niet uit. Hoewel sommige van de puistjes misschien binnen handbereik liggen, veroorzaakt uitknijpen alleen maar schade aan de huid en vergroot de kans op littekens. Hiernaast kun je het volgende doen om hardnekkige puisten op de rug te verwijderen.

- Reinig met een pH-gebalanceerde reiniger
Een reinigingsmiddel met het juiste potentiële waterstofgehalte ofwel hydrogen (kort voor pH), dat verwijst naar de hoeveelheid zuur in een stof, is ideaal om je rug mee te reinigen. De pH-schaal varieert van één tot 14. Kies een cleanser met een pH die in lijn is met je huid, rond de 5,5. De lagere aantallen zijn zuur, terwijl de hogere niveaus als alkalisch of niet-zuur worden beschouwd. Een wasbeurt met Normaderm Phytosolution Intensief Zuiverende Gel is een goede, pH-gebalanceerde optie. Het schuimt mild zonder de huid te strippen. Je kunt de reiniger ook vijf minuten op je rug laten zitten in de douche voordat je deze afspoelt.
 
- Zoek naar ingrediënten tegen puisten op de rug
Reinigers voor het gezicht zijn vaak ook geschikt als reiniger op de rug, op voorwaarde dat je de huid afspoelt met lauw water en droogdept (niet wrijven) met een handdoek. Zoek naar reinigingsmiddelen die zijn gedoseerd met benzoylperoxide, tea tree olie, zwavel of salicylzuur, omdat deze ingrediënten talg opzuigen en de bacteriën oplossen die je poriën verstoppen. Een steringrediënt van Vichy’s Normaderm-lijn is salicylzuur. Probeer bijvoorbeeld ook Normaderm Phytosolution Dubbel Verbeterende Dagelijkse Verzorging verrijkt met salicylzuur, hyaluronzuur en probiotisch extract. Stip puisten op de rug vervolgens aan met S.O.S. Anti-Onzuiverheden Pasta met zwavel in de formule.

- Hydrateer de huid
Crème voor het lichaam is nodig om je huid in balans te brengen na het gebruik van een diep-reinigende wasbeurt, vooral als je producten gebruikt met ingrediënten zoals hierboven vermeld. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar een acne-gevoelige huid heeft vocht nodig. Hierdoor blijft de celvernieuwing op gang in plaats van dat de huid uitdroogt en de poriën verstoppen. Kies voor olievrije formules met eventueel een hydroxyzuur. Dit soort zuren bieden milde exfoliatie om ophoping van poriën-verstoppende cellen te voorkomen. Probeer een vochtinbrengende crème zoals Normaderm’s Corrigende Verzorging, die salicylzuur en LHA bevat.

- Blijf uit de zon
Er gaat een mythe rond dat zonnebaden puisten op de rug vermindert, maar dat is beslist niet waar. UV-stralen zijn niet de reden dat de puisten op je rug op vakantie verdwijnen. Dat zou eerder kunnen komen omdat je meer ontspannen bent, minder gestrest. Als de stressniveaus worden verlaagd, worden de testosteronniveaus lager en dat geldt ook voor acne. Dat heeft weliswaar niks met UVA- en UVB-licht te maken, dat je huid nooit ten goede komt. Let er zelfs op dat je niet te veel zweet in de volle zon, want al dat warme weer kan de talgproductie stimuleren en dat kan vervolgens weer resulteren in puistjes. Houd een olievrije SPF bij de hand die poriën niet verstopt. UV-stralen kunnen acnelittekens (restlittekens) trouwens ook donkerder maken op dezelfde manier waarop ze je huid bruinen.
 
- Probeer behandelingen tegen puisten op de rug
Er zijn een aantal behandelingen die je kunt ondergaan bij de dermatoloog of huidspecialist die puisten op de rug kunnen helpen tegengaan. Denk hierbij aan laser- of lichttherapie, maar ook aan chemische peelings. Tot slot kan micro-needling helpen tegen puisten op de rug. Zorg er wel altijd voor dat je in zee gaat met een gekwalificeerde huidexpert.

go to top