SPF en huidtype: alles wat je moet weten

Wat is SPF?

SPF staat voor (in het Engels) sun protection factor, en dan met name tegen UVB-stralen. Het nummer dat hiernaast staat is een maatstaf voor hoeveel zonne-energie er benodigd is om verbranding van een met zonnebrand beschermde huid teweeg te brengen – hoe hoger de SPF-waarde, hoe hoger de bescherming tegen verbranding van de huid door de zon. Maar dit zegt nog niks over UVA-bescherming. Voor goede zonbescherming tegen UVA én UVB kies je een broad-spectrum zonnebrand. Hierover verderop meer.

Hoe zonnebrand gebruiken?

Vuistregel bij het aanbrengen van zonnebrand: smeer circa 2 milligram zonnebrandcrème op elke vierkante centimeter huid. Ofwel, een flink dikke laag. Denk aan zeker wel een eetlepel voor je hele gezicht. Hoe hoger het nummer naast het woordje SPF op je tube hoe beter. Bij een broad-spectrum SPF zou het minimum eigenlijk moeten liggen op factor 30. Voor op het strand of tijdens andere buitenactiviteiten in de volle zon: factor 50. Breng bovendien om de twee uur opnieuw aan, want anders is je huid onbeschermd.

Wat doen UVA- en UVB-stralen met de huid?

Zonlicht dat onze huid bereikt bestaat uit twee typen schadelijke stralen: lange golflengte ultraviolet A (UVA) en korte golflengte ultraviolet B (UVB). UVA-stralen dringen dieper door in de dermis, de dikste laag van onze huid. Onbeschermde blootstelling aan de zon kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en rimpels (ook wel photoaging genoemd) en onderdrukking van het immuunsysteem. UVB-stralen verbranden doorgaans de oppervlakkige lagen van de huid. Het speelt een gevaarlijk grote rol bij de ontwikkeling van huidkanker. De intensiteit van UVB-stralen variëren per seizoen, locatie en tijd van de dag. Tussen 10 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags bereikt die zonintensiteit zijn piek. Een lelijk verbrande huid voelt niet alleen pijnlijk aan, maar kan ook permanente schade toebrengen.

Natuurlijke bescherming tegen de zon

De natuurlijke bescherming van de huid tegen de zon ontstaat doordat de huid zich verdikt onder invloed van UV-straling. Vervolgens wordt de pigmentproductie verhoogd, waardoor je huid een tintje krijgt. Getinte huidtypen hebben van nature een betere bescherming tegen UV-straling omdat er al meer pigment in de huid aanwezig is. Toch moet ook deze huid beschermd worden, omdat er altijd schade ontstaat bij langdurige blootstelling aan de zon.

Welke factor zonnebrand heb ik nodig?

Veel mensen denken dat ze prima tegen de zon kunnen en af en toe verbranden zo erg niet is. Dat is dus een mythe! Iedere verbranding veroorzaakt namelijk ernstige schade aan de huidcellen. De gevolgen hiervan zijn pas jaren later te zien. Om te bepalen wat de beste persoonlijke zonbescherming is, dient er bepaald te worden welk zontype jij bent.  

Huidtype I - II: SPF voor de lichte huid die langzaam bruint

Circa 60% van de Nederlandse bevolking heeft een lichte huid die snel verbrandt en langzaam bruint. Kies voor een hoge bescherming: SPF 50.

Huidtype III: factor voor lichte huid die niet snel verbrandt

Circa 30% van de Nederlandse bevolking heeft een licht getinte huid, verbrandt niet snel en bruint snel. Kies voor een medium bescherming: SPF 30. 

Huidtype IV: factor voor getinte huid die snel bruint

10% van de Nederlandse bevolking (deze cijfers veranderen natuurlijk jaarlijks) verbrandt nooit, bruint zeer snel of is al getint door bijvoorbeeld een Aziatische of Afrikaanse achtergrond. Toch is het een mythe dat zelfs een heel zwarte huid geen zonbescherming nodig heeft. Kies voor een hoge of lage bescherming: SPF 20.

Hypoallergeen: welke zonnebrand voor een gevoelige huid?

Bij de keuze van je zonnebrand is het handig te kijken naar jouw huidtype. Niet zeker van je huidtype? Doe dan eens deze Vichy test. Iemand met een vette huid kiest bij uitstek voor niet-comedogene (lees: die de poriën niet verstopt) en matterende zonbescherming, een gevoelige huid heeft baat bij hypoallergene zonnebrand voor gezicht of lichaam. Hypoallergeen betekent dat een zonnebrandcrème, of ander huidverzorgingsproduct, dermatologisch is getest zodat het geen allergische reactie van de huid kan uitlokken. Raakt je gevoelige huid hoe dan ook snel gestrest van zonnebrand? Zoek dan een parfumvrije minerale formule.

Wil jij zelf de producten vanVichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De redactie

De oplossing van Vichy

DERMABLEND

3D Correctie

Foundation - Corrigerende foundation

Huidoppervlak-vernieuwende foundation met corrigerende werkstof 16H. Zeer dekkend en reliëf-corrigerend.

DERMABLEND

Corrigerende Compact Crème 12u

Foundation - Hoogdekkende Foundation

Hoge dekking. Zonder maskereffect. Matte finish. Ultra-resistent. Gevoelige huid.

DERMABLEND

Covermatte Poeder Foundation

Foundation - Corrigerende foundation

Hoge dekking poeder foundation om imperfecties te camoufleren. Gedurende de dag een mat effect.

DERMABLEND

Fixerend poeder

Make-up poeder - Poeder

Het fixerend poeder houdt tot 18 uur, zelfs onder extreme omstandigheden.

Meest gelezen