Alles over probiotica zoals Bifidus voor een mooie huid

Probiotica en de huid, hier wordt steeds meer over gesproken. Bifidobacteriën zijn een groep bacteriën die probiotica worden genoemd en die normaal gesproken in je darmen en maag leven. Een specifieke soort, genaamd Bifidobacterium bifidum (ook wel Bifidus), heeft veel media-aandacht gekregen omdat het mogelijkerwijs gunstig is voor de gezondheid.   Als je zelf nog niet bekend met Bifidus dan zijn je ingewanden dat zeker wel. Bifidus is een ‘vriendelijke’ bacterie die helpt bij het afremmen van de groei van schadelijke bacteriën. Maar wat is het nu precies en hoe kan het helpen bij het vertragen van opkomende zichtbare tekenen van huidveroudering? In dit artikel leggen we je alles uit over Bifidus en probiotica huidverzoring.

Bewezen voordelen van Bifidus in huidverzorging

Na veelbelovende resultaten uit verschillende laboratoriumtests is een groep vrouwen met een gevoelige huid de Bifidus-huidverzorgingsformules van Vichy gaan gebruiken tijdens een twee maanden durend onderzoek. Daar kwamen de volgende inzichten uit: 

Bifidus als anti-huidveroudering

Wat opvalt uit het onderzoek: Bifidus wijzigde de ouderdom gebonden eiwitten. Vooral het collageeneiwit genaamd COL17A1 speelt een sleutelrol bij het behoud van een jeugdige huid. Met de jaren afnemende niveaus van dit eiwit zorgen ervoor dat onze huid rimpels ontwikkelt, verzakt en elasticiteit verliest. Hiernaast wordt de huid – zeker tijdens en na de overgang – droger, waardoor fijne lijntjes en rimpels verdiepen en zichtbaarder worden. Na 29 dagen constateerde de dermatoloog dat de vrouwen die Bifidus gebruiken zichtbaar minder last hadden van een droge huid dan de placebogroep. Dit geeft aan dat Bifidus kan helpen bij het tegengaan van de negatieve effecten van koud weer en droge lucht, alsook bij het vertragen van zichtbare tekenen van huidveroudering.

Hoe bifidus voor de huid gebruiken

Probiotica heeft dus een groot effect op de huid. Op zoek naar de beste probiotica? Je kunt ervoor kiezen probiotica huidverzorging te smeren, maar gunstige probiotica zoals Bifidus ook op te nemen in je dieet.

Probiotica in je dieet

Meer gezonde bacteriën in je darmstelsel? Eet meer probiotica. Er is geen aanbevolen dagelijkse inname voor probiotica. De algemene richtlijn is om zoveel mogelijk gefermenteerde voedingsmiddelen aan je dagelijkse eetpatroon toe te voegen.

Waarom gefermenteerd voedsel? Vergisting is een van de oudste technieken voor het bewaren van voedsel. De mensheid fermenteert al eeuwenlang voedsel en dranken zoals bier en wijn. Gefermenteerd voedsel doorloopt een proces van lacto-fermentatie waarbij natuurlijke bacteriën zich voeden met de suiker en het zetmeel in het voedsel, waardoor melkzuur ontstaat. Dit proces creëert een omgeving waarin het voedsel wordt bewaard en bevordert gunstige enzymen, B-vitamines en omega-3-vetzuren, evenals verschillende soorten goede bacteriën.

Een andere manier om naar fermentatie te kijken: je neemt één soort voedsel en transformeert het naar een ander soort voedsel. Zo wordt kool zuurkool, worden sojabonen miso en kan melk worden verwerkt tot yoghurt, kaas en zure room. Niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten probiotica. Bij bier of wijn zijn probotica verwijderd of inactief gemaakt. De meeste gefermenteerde voedingsmiddelen zijn echter ook probiotische voedingsmiddelen. Denk aan: yoghurt, kefir, kombucha, zuurkool, augurken, miso, tempeh, kimchi, zuurdesembrood en wat kazen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of via onze nieuwe click & collect service: Mijn Vichy Express 24/7.

De redactie

De oplossing van Vichy

MINERAAL MASKERS

Exfoliërend Masker

Peeling - Masker

Ons eerste minerale masker met vulkanisch gesteente en AHA om dode huidcellen zachtjes weg te scrubben, voor een fijner uitziende huidtextuur en een frisse, stralende teint.

IDEAL SOLEIL

Fluweelachtige crème SPF 50+

Zonnebrandcrème - Bescherming gezicht

Zeer hoge zonbescherming voor een ideale huid.

Meest gelezen