OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Gerimpelde handen: Oorzaken en oplossingen

Je handen verrichten dagelijks veel werk, dus het is niet verrassend dat onze handen sneller lijken te verouderen dan de rest van ons lichaam. De meesten van ons hebben een huidverzorgingsroutine voor de huid van ons gezicht, maar we vergeten vaak onze handen. Dat is spijtig, want met een goed behandelplan kun je gerimpelde handen en vingertoppen tegengaan. Nu kun je rimpels in handen en vingers zien doordat je ze onder water houdt, maar ook door ernstige dehydratatie, een aandoening zoals eczeem en door vroegtijdige huidveroudering. In dit artikel bekijken we waar jouw gerimpelde handen mogelijkerwijs vandaan komen en wat de beste behandelopties zijn. Je kunt zelf namelijk zeker het een ander doen waardoor je gerimpelde handen voorkomt en je handen er weer jonger uitzien.

Waarom krijgen we eigenlijk gerimpelde handen en vingertoppen?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je opvallende rimpels in handen en vingertoppen kunt zien, hieronder opgesomd.

Huidveroudering

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dunner en neemt het vet in de rug van onze handen af. Het verminderde volume en de verminderde elasticiteit zorgen voor een doorschijnende huid die rimpelt en ouderdomsvlekken krijgt. Ondertussen worden onze handen van dag tot dag zwaar belast. Zo worden ze bijvoorbeeld blootgesteld aan de zon en andere schadelijke elementen. Omdat ze veel worden gebruikt, worden de handen gedurende de dag bovendien meer gewassen. Regelmatig wassen in warm water verwijdert de natuurlijke oliën die onze huid smeren en beschermen tegen droge en gebarsten oppervlakken.

Gerimpelde vingertoppen: Ondergedompeld in water

Los van veroudering is er nog een andere reden waarom wij gerimpelde vingertoppen en handen krijgen. De huid van de vingers kan rimpelig of ‘pruimig’ worden als ze in water worden ondergedompeld. Er wordt gedacht dat die rimpels door water een evolutionaire rol spelen om mensen te helpen natte voorwerpen of voorwerpen in water vast te pakken. De huid van menselijke vingers en tenen staat bekend als glad en haarloos. Als het lange tijd in contact is geweest met water kan de kale huid van de vingers eruitzien als een pruim. Die rimpels ontstaan wanneer het zenuwstelsel een bericht naar de bloedvaten stuurt om smaller te worden. De vernauwde bloedvaten verminderen het volume van de vingertoppen, waardoor er losse huidplooien ontstaan die uiteindelijk dus die gerimpelde vingertoppen vormen.

Dehydratatie

Uitdroging kan de huid aantasten, waardoor deze droog en koud aanvoelt. De huid op de vingertoppen kan er verschrompeld uitzien. Als een persoon zachtjes in de huid op de rug van zijn hand knijpt, kan deze bij dehydratie minder snel terugveren dan normaal. Oudere volwassenen, kinderen en baby's hebben een hogere kans op uitdroging. Mensen lopen mogelijk ook meer risico op uitdroging bij warm weer, als ze zich niet goed voelen of als ze hebben gesport.

Eczeem

Eczeem is een aandoening die huidontsteking, huiduitslag, jeuk en roodheid veroorzaakt. Mensen met eczeem ervaren opflakkeringen, gevolgd door perioden met minder symptomen. Atopische dermatitis is een langdurige vorm van eczeem. Het veroorzaakt een rode, droge huid die kan jeuken of opzwellen. Atopische dermatitis treft vaak de handen en vingers, de achterkant van de knieën en de binnenkant van de ellebogen. Eczeem droogt de huid uit en kan ervoor zorgen dat deze gaat kreuken of plooien.

Wanneer naar de dokter met rimpelige handen

Rimpelige handen en vingertoppen door blootstelling aan water zijn onschuldig. Ze worden meestal weer normaal nadat ze een tijdje droog zijn geweest. Als een persoon rimpelige handen en vingers heeft zonder in het water te zijn geweest en zonder andere merkbare symptomen kan hij licht uitgedroogd zijn. Iedereen die uitdroging ervaart, dient meer water te drinken. Is er genoeg water gedronken dan kunnen rimpelige vingers een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening. Eczeem, zoals eerder besproken, maar soms ook de ziekte van Raynaud of diabetes. Iedereen die zich zorgen maakt over vaak rimpelige handen en vingertoppen kan met een arts praten.

Wat te doen aan rimpelige vingers en handen?

Wie zich stoort aan rimpelige vingers door water kan ervoor kiezen om rubberen handschoenen te dragen bij bijvoorbeeld de afwas. Uitdroging kan het functioneren van het lichaam aantasten en vermoeidheid, hoofdpijn en andere symptomen veroorzaken. Drink gedurende de dag genoeg water. Risicogroepen, zoals kinderen of oudere volwassenen, hebben mogelijk ondersteuning nodig om gedurende de dag voldoende vloeistof tot zich te nemen. Het volgende kan helpen: bied water aan bij elke maaltijd, kies voor smaakvollere alternatieven voor water, zoals kruidenthee, en biedt voedingsmiddelen aan die rijk zijn aan water zoals komkommer, soep of watermeloen. Het gebruik van een milde zeep en het regelmatig hydrateren van de huid kan ook het risico op huidproblemen (waaronder dus ook rimpelige vingers) verminderen. Er is geen remedie voor eczeem, maar mensen kunnen de symptomen onder controle houden met een combinatie van OTC- of voorgeschreven medicatie, crèmes, zachte verzorgingsproducten en door bekende triggers (zoals stress) te vermijden.

Hoe lijken handen jonger?

Je kunt grote invloed hebben op het uiterlijk van de handen met een eenvoudige maar effectieve handverzorgingsroutine. Allereerst, bescherm je handen: gebruik zonnebrandcrème (SPF50 of hoger) en breng deze regelmatig opnieuw aan. Draag handschoenen bij langdurige blootstelling buitenshuis of bij het schoonmaken. Vergeet hiernaast hydratatie niet. Houd de handen gehydrateerd met een rijke handcrème. Breng gedurende de dag regelmatig de crème of lotion van keuze aan. Dit helpt de elasticiteit van de huid te behouden. Tot slot, exfoliëren: een droge huid is er eentje met veel dode huidcellen. Gebruik bijvoorbeeld een milde peeling voor het lichaam om zachtjes te scrubben en smeer daarna in met een lanolinecrème.

go to top