OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe lang is zonnebrand houdbaar? Alle fabels en feiten

‘Doorgaans is zonnebrand 12 maanden na openen niet meer goed’

Of je nu een tropische vakantie in het verschiet hebt of op wintersportvakantie gaat (waarbij zonnestralen weerkaatsen op sneeuw en dus nog sterker zijn), een goede zonnebrand is altijd belangrijk. Maar hoe lang kun je een zonnebrand bewaren en dus nog gebruiken? Is een zonnebrand na een jaar nog goed? Dat zijn belangrijke vragen, want je hebt niet zoveel aan smeren met SPF50+ als de houdbaarheid te wensen overlaat. Zonnestralen in de bergen kunnen wel twee keer zo krachtig zijn, op het water krijgt UV ook meer vat op je huid. Handig als je nog een fles zonnebrand hebt liggen van de vorige vakantie, maar check allereerst de houdbaarheid van de zonnebrandcrème. De beschermingsfactor, ook wel sun protection factor (SPF) genoemd, blijft namelijk niet jaren goed. Lees hier alles over de houdbaarheid van zonnebrand en zonnecrème.

Is zonnebrand beperkt houdbaar?

‘Zuurstof, zonlicht en warmte tasten de werking van zonnebrand aan’

De houdbaarheid van zonnebrand is zeker niet oneindig. Ook een goede zonnebrand verloopt op den duur. Op vrijwel elk verpakking van zonnebrandcrème staat een bepaalde houdbaarheidsdatum. Voor de zonneproducten van Vichy geldt dit ook. Check op de verpakking van jouw zonnebrand of zonnecrème hoe lang het nog te gebruiken is, nadat je de fles voor het eerst geopend hebt. Dat valt te zien aan een icoontje van een geopend potje met een M erachter. Dit icoontje staat voor: ‘periode na opening’. Staat er 12M op de verpakking van je zonnebrand dan is je product na opening nog twaalf maanden houdbaar, onder normale bewaaromstandigheden. In het algemeen is zonnebrand een jaar na openen dus niet meer goed. Tijd voor een nieuwe fles.

Waarom is zonnebrand beperkt houdbaar na openen?

Na het openen en gebruiken van zonnebrand komt het product in aanraking met zuurstof, zonlicht en warmte. Allemaal factoren die de werking van zonnebrand aantasten. Wat de factor op een zonnebrand zegt: het is een specifieke indicatie hoezeer je beschermd bent tegen ultraviolet B (UVB) stralen die verbranding veroorzaken. Zeg dat je huid normaliter begint te verbranden na 10 minuten in de volle zon zonder enige zonbescherming. Een SPF 30 zonnebrand zal 30 keer de bescherming bieden in vergelijking met helemaal geen zonnebrand. De filters in zonneproducten die jouw huid beschermen tegen schadelijke UV-stralen absorberen of weerkaatsen de straling nog voordat deze je huid binnendringen. Aangezien deze filters hun werking verliezen onder invloed van zuurstof, licht en hoge temperaturen kun je jouw tube zonnebrand dus het beste op een donkere, koele plek bewaren. Is de houdbaarheidsdatum van jouw zonnebrand verstreken dan wordt jouw huid niet meer voldoende beschermd zoals op de verpakking staat aangegeven. Door je zonnebrand goed te bewaren kun je de beschermingsfactor wel langer goed houden. Zonnebrand langer dan een jaar bewaren heeft weliswaar weinig nut. Zorg dat je je kostbare huid echt goed beschermd. 

Hoe kan je zonnebrand het beste bewaren?

‘Als je zonnebrand niet meer goed ruikt dan is dit een teken dat deze over de datum is’

Wil je ervan verzekerd zijn dat jouw goede zonnebrand zo lang mogelijk houdbaar blijft? We hebben het al aangestipt: bewaar je zonnecrème op een koele plek buiten bereik van zonlicht. Als je naar een wintersportoord gaat: zorg er ook voor dat de fles niet in de kou staat. Te extreme temperaturen zijn niet goed voor de houdbaarheid van je zonnebrand. Zo kan je de achteruitgang van je zonnebrand dus tot een minimum beperken. 

Hoe merk ik dat mijn zonnebrand misschien niet meer goed is?

Er is gelukkig een handige manier om te checken of de zonnebrand houdbaarheid zijn langste tijd heeft gehad. Is je zonnebrand niet meer goed dan zal je het gelijk merken aan een onaangename geur. De heerlijke geur van bijvoorbeeld een Vichy-zonnebrand, waardoor je je bijna op een zonovergoten eiland waant, is dan voorgoed vervlogen. Verder kun je controleren of zonnebrand nog goed is door een klein beetje op je hand te gieten. Ziet de formule er klonterig of waterig uit? Dit is een teken dat de ingrediënten in jouw zonnebrand hun werk niet meer doen. Is je zonnebrandcrème er zo ver op achteruit gegaan dan is het beter om de fles weg te gooien. Voelt en ruikt de crème nog goed? Ook dan kan het zijn dat de factor van de zonnebrand niet meer optimaal is. Je gezicht krijgt een hoop te verduren als je de hele dag buiten in de zon bent, daarom is het belangrijk dat jij je huid met een wérkende beschermingsfactor insmeert. Twijfel je over de houdbaarheid van je zonnebrand? Het beste is om je zonnebrand te vervangen. Zeker als deze langer open is geweest dan de houdbaarheidsdatum aangeeft of als deze is blootgesteld aan extreme omstandigheden. Blijf je de fles toch gebruiken na deze houdbaarheidsdatum? Niet raadzaam, maar houd in ieder geval een nieuwe fles bij de hand. Zo kun je snel omschakelen naar effectieve bescherming tegen UV. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

 • BESTSELLER

  Crème dry touch SPF 30
 • Onzichtbare hydraterende mist spray SPF 50
 • Meest gelezen

  Alles wat je moet weten over UV-stralen

  Zon

  Alles wat je moet weten over UV-stralen

  Steeds alarmerendere mediacampagnes, steeds vaker voorkomende huidkanker, het wordt steeds enger om jezelf aan de zon bloot te stellen. Michel Le Maître, dermatoloog, en Benjamin Bauquin, oprichter van Cocktail Me, dat 100% biologische en natuurlijke ingrediënten levert voor cocktails, geven antwoord op onze vragen.

  lees het artikel

  go to top

  Skinconsult

  HUIDVEROUDERING ALGORITME ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN

  1 minuut
  om jouw huid
  te analyseren

  Neem een selfie

  Vul je huidprofiel in

  Ontdek jouw persoonlijke huidverzorgings
  advies

  Fijne lijntjesJouw sterke punten
  Rimpels van
  de oogzone
  Jouw prioriteit
  Verminderde
  stevigheid

  Ontdek
  skinconsultai

  circle1circle2circle3circle4