OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Schimmel nagels, waardoor wordt dit veroorzaakt?

Het kan zijn dat je ooit zo sterke, heldere, glanzende nagels zijn vergeeld als je nagellak na een lange poos verwijderd. Gele nagels kunnen duiden op dehydratatie doordat er te lang nagellak op heeft gezeten. Maar soms kan het ook wijzen op nagel fungus ofwel nagel schimmel. Schimmelnagels kunnen om verschillende redenen ontstaan. Soms verschijnt het ook nadat je bij een nagelsalon bent geweest waar handen of voeten in aanraking zijn gekomen met middelen die niet goed gereinigd zijn. Daarom is het belangrijk om je voetbehandeling (fungus komt voornamelijk voor bij voetnagels) door een expert te laten doen. Schimmelnagels op handen en voeten zijn uiteraard niet wenselijk, maar thuis of via de huisarts kun je dit probleem oplossen. Zie hier tips voor je van kleur veranderde, splijtende nagels – die pijn kunnen opleveren – en voorkom schimmel zoveel mogelijk.

Waarom zijn je nagels geel?

Dikke, broze, gele teennagels worden vaak veroorzaakt door een schimmelinfectie bekend als onychomycose. De meest voorkomende ‘boosdoener’ is een dermatofyt (schimmel die parasitaire infecties veroorzaakt op huid, haar of nagels) genaamd Trichophyton rubrum. Dit is eveneens een gebruikelijke veroorzaker van zwemmerseczeem. Andere factoren kunnen ook de reden zijn voor jouw opvallend gele nagels. Herhaaldelijk microtrauma aan de nagel (denk aan de teennagel die herhaaldelijk tegen de buitenkant van de schoen botst) kan ervoor zorgen dat de nagel na verloop van tijd broos wordt en de illusie geven dat je schimmel hebt. Verwondingen aan de teennagel door tegen de teen te stoten of er een zwaar voorwerp op te laten vallen, kan nagelproducerende cellen (ook wel de nagelmatrix genoemd) permanent beschadigen en ervoor zorgen dat de nagel dik en golvend (met ribbels) wordt. Bij sommige personen kan nagellak of nagellakremover ook de nagelplaat chemisch beschadigen. Gele nagels duiden dus niet altijd op schimmelnagels.

Wat zijn schimmelnagels precies?

Schimmelnagelinfectie (onychomycose) wordt veroorzaakt door een invasie van schimmels in de nagelstructuur. Het is een van de meest voorkomende nagelaandoeningen, die naar schatting de helft van alle nagelafwijkingen bij volwassenen vertegenwoordigt. Vooral mannen en oudere mensen boven de 60 jaar worden gediagnosticeerd met nagelschimmel. Bij ouderen kan dit worden toegeschreven aan meerdere factoren, waaronder een verminderde perifere circulatie, diabetes, inactiviteit, relatieve immunosuppressie en verminderde nagelgroei en -kwaliteit naarmate de jaren verstrijken. Teennagels worden vaker aangetast dan vingernagels. Schade aan de nagelstructuur kan de groei, vorm en grootte van de nagel beïnvloeden en bijgevolg de nagel vatbaar maken voor infectie. Waar onychomycose het gebied onder de nagelplaat infecteert, produceert de infectie een dikke hyperkeratotische knobbel die clusters van vertakte filamenten bevat, dermatofytoom genaamd. Als gevolg hiervan raakt de nagel ernstig vervormd en kan de nagel van de huid afkomen, broos worden en verkleuren. Soms resulteert dit zelfs in acute pijn. De abnormale dikte van de nagel kan leiden tot afbraak van zacht weefsel en zelfs infectie resulterend in ontstoken onderhuids weefsel (een aandoening genaamd cellulitis), afzwering in het nagelbed en in ernstige gevallen zelfs botinfectie. 

Wat veroorzaakt schimmelnagels?

In bijna 90% van de gevallen wordt deze fungus veroorzaakt door dermatofyten (schimmelorganismen die keratine nodig hebben om te groeien), zoals Trichophyton rubrum. Dermatofyten hebben een sterke weerstand en ze kunnen lange tijd overleven, vooral in vochtige en donkere omgevingen. Daarom is het ook heel belangrijk om je voeten na het baden of douchen goed tussen de tenen af te drogen en ze misschien zelfs volledig droog te blazen met behulp van een föhn.   In zeldzame gevallen worden schimmelnagels veroorzaakt door niet-dermatofytische schimmels, zoals Scopulariopsis brevicaulis of Acremonium-soorten die in het bijzonder de teennagels aantasten. Candida is ook verantwoordelijk voor een redelijk aantal van de schimmelnagel-infecties, en treedt vooral op bij de vingers in plaats van de tenen.

Tips bij schimmelnagels

Vaak kun je een schimmelinfectie thuis goed behandelen, met het volgende:

Smeer schimmelwerende nagelcrèmes en zalven

Hiervoor zijn verschillende producten verkrijgbaar bij de apotheek. Als je witte aftekeningen op het oppervlak van de nagels ziet, vijl ze dan af. Week je nagels vervolgens in water, droog ze en breng de medicinale crème of lotion aan.

Verdun de nagels met een vijl

Voor het knippen of gebruik van een nagelvijl om dikke nagels te verdunnen, dien je ze eerst te verzachten met een ureumhoudende crème. Denk aan La Roche-Posay Iso Urea MD.

Hoe behandelt een arts schimmelnagels?

Ernstige schimmelnagels verdwijnen helaas niet uit zichzelf. Laat je de infectie onbehandeld dan is er een kans dat het verergerd. Het kan zich verspreiden naar andere nagels of door het hele lichaam. Bij het lopen kan het pijn oproepen. Wanneer verzorging thuis met vrij verkrijgbare producten (zonder recept) maar niet wil helpen, maak dan zeker een afspraak met je arts. De behandeling hangt af van de ernst van jouw aandoening en het type schimmel dat deze veroorzaakt. Let wel, het kan maanden duren om resultaten te zien. Zelfs als jouw nagelaandoening verbetert, bestaat er helaas kans op terugkeer. De verschillende behandelmethodes waar een arts voor kan kiezen zijn orale antischimmel medicijnen zoals terbinafine (Lamisil) en itraconazol (Sporanox) waardoor de infectie uit de nagels groeit. Die dienen zes tot twaalf weken achtereen ingenomen te worden. Het elimineren van de infectie kan zomaar vier maanden kosten. Verder kan een speciale medicinale nagellak worden voorgeschreven, die je eens per dag aanbrengt. Ook medicinale nagelcrème bij schimmelnagels behoort tot de opties. Hierbij dien je de nagels eerst te weken in water waarna je de crème aanbrengt. In zeer ernstige gevallen kan een arts voorstellen om de nagel te verwijderen (deze behoort hierna gezond terug te groeien) zodat de geïnfecteerde zone eronder direct behandeld kan worden. Sommige schimmelinfecties reageren namelijk niet op medicijnen.

De oplossing van Vichy

 • Hand- en Nagelcrème SPF 15 - Vichy Ideal Body
 • BEACH  PROTECT - Frisse hydraterende en beschermende zonnemelk - Gezicht &  Lichaam - SPF 20

  CAPITAL SOLEIL

  BEACH PROTECT - Frisse hydraterende en beschermende zonnemelk - Gezicht & Lichaam - SPF 20

  Zonnemelk

  Hydraterende en UV-beschermende zonnemelk huidverzorging voor de gevoelige huid.

 • Nieuw

  Vichy Homme Hydra Cool+ | Vichy

  VICHY HOMME

  Hydra Cool+

  Gezichtscrème voor mannen

  Hydraterende "ice shot" gel met hyaluronzuur, “instant freeze” gevoel.

 • Meest gelezen

  go to top