OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Tretinoine: alle voordelen en nadelen op een rij

Wie bekend is met huidverzorging en op zoek naar oplossingen voor acne of anti-aging heeft vast gehoord van retinol ofwel vitamine A. Deze actieve stof helpt onder meer huidveroudering en verstopte poriën tegen te gaan. Tretinoïne, en daarbij tretinoïne crème, is de meest krachtige vorm van vitamine A, die alleen op recept verkrijgbaar is. Derivaten, zoals retinoïde, bieden uiteindelijk hetzelfde effect maar dat kost meer tijd. Lees wat tretinoïne precies is, wat dit vitamine A derivaat zo populair maakt en wat je kunt verwachten van een tretinoïne ervaring.

Wat is tretinoine?

Tretinoïne is een medicijn, waarvan Retin-A vaak als merknaam wordt genoemd. Tretinoïne is een synthetische vorm van vitamine A en is alleen op recept verkrijgbaar. In feite is tretinoïne retinoïnezuur dat wordt beschouwd als een actief ingrediënt voor de huid.

Wat zijn de voordelen van dit vitamine A derivaat?

Tretinoïne ofwel vitamine A op recept heeft veel voordelen op het gebied van huidverzorging. Het kan een bepalend ingrediënt zijn voor mensen met acne, maar het is ook nuttig voor het mooi en vitaal houden van een ouder wordende huid. Het werkt dus anti-aging.

- Tretinoïne helpt bij acne
Tretinoïne is in eerste instantie zelfs ontwikkeld voor de behandeling van acne. De manier waarop dit vitamine A derivaat dit doet is tweeledig: ten eerste verandert het de genen die betrokken zijn bij ontsteking en celgroei. Dit vermindert de vorming van microcomedonen, oftewel poriën die verstopt zijn met talg, bacteriën en dode huidcellen.
 
Dit zijn de voorlopers van puistjes en dus kunnen puisten worden gestopt voordat ze zich vormen door microcomedonen gericht tegen te gaan. Van daaruit helpt het ook de poriën oppervlakkig te reinigen door als een soort chemische exfoliant te werken terwijl tretinoïne dode huidcellen verwijdert. Ten slotte is het ook een doeltreffende behandeling voor acnelittekens.
 
- Tretinoïne bevordert collageen
Tretinoïne staat vooral bekend om het aanwakkeren van de productie van collageen. Retinol bindt zich aan retinoïde-receptoren in huidcellen en dit activeert genen die de collageenproductie opschalen. Dit effect blijkt uit talrijke onderzoeken, waarbij behandeling met retinol (ofwel tretinoïne) de aanmaak van collageen in de rijpere huid wist te stimuleren. Hierdoor werden bovendien rimpels verminderd.
 
- Tretinoïne verbetert de algehele huidkwaliteit
Tretinoïne verbetert het uiterlijk van de huid op een aantal andere kleine manieren (meestal als gevolg van de versnelling van de huidcellen of de verhoogde collageenproductie). Deze omvatten: kleinere, strakker ogende poriën, vervaagde donkere vlekken ofwel pigmentvlekken, verbeterde post-inflammatoire hyperpigmentatie, minder dofheid en meer gezonde glans, minder zichtbare fijne lijntjes en minder verslapping.

En wat zijn de nadelen precies?

Het is belangrijk om te weten dat tretinoïne crème niet tijdens de zwangerschap kan worden gebruikt. Aangezien sommige onderzoeken het in verband hebben gebracht met geboorteafwijkingen (de belangrijkste link is via orale vitamine A-derivaten, dus artsen weten minder zeker hoe sterk de link is bij plaatselijk gebruik). Aangezien er geen wetenschappelijke consensus bestaat over deze kwestie is het beter tretinoïne tijdens de zwangerschap volledig te vermijden.

Een van de meest beruchte bijwerkingen van tretinoïne is de droge huid, schilfering en roodheid die in de eerste paar weken optreden. Normaal gesproken veroorzaakt het aanvankelijke irritatie als de huid went aan het ingrediënt. Dit heeft de neiging om af te nemen bij consequent gebruik van vitamine A.
 
Tot slot vinden sommige mensen het ingrediënt simpelweg te agressief – ook na de eerste overgangsperiode. Voor mensen met rosacea of een gevoelige huid kan tretinoïne moeilijker te verdragen zijn. Dit komt omdat deze personen mogelijk al een aangetaste huidbarrière hebben, en daarom zal een snellere huidcelvernieuwing alleen maar leiden tot een meer doorlatende en uiteindelijk geïrriteerde huid. Bouw het gebruik ook rustig op.

Alternatieven voor tretinoine crème

Naast voor tretinoïne crème kun je ook voor een retinol, ofwel vitamine A, kiezen die is verwerkt in een goed serum. Retinol is een milde retinoïde die veel wordt gebruikt in vrij verkrijgbare acnebehandelingen en anti-verouderingscrèmes. Hiervoor heb je dus geen doktersrecept nodig. Het is dan het beste om met een laag perentage retinol te beginnen, namelijk zo 0,3% totdat je huid gewend is.

Er zijn ook natuurlijke ingrediënten die worden aangemerkt als alternatieven voor retinol. Bijvoorbeeld bakuchiol dat de collageenproductie zou stimuleren en de afbraak van elastine zou voorkomen, waardoor de huid veerkrachtig en jeugdig blijft. Bakuchiol is afgeleid van de Indiase babchi-plant, het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen de rode, acne-gevoelige huid te kalmeren. Dan is er nog rozenbottelzaadolie. Rosehip olie bevat trans-retinoïnezuur, een van nature voorkomende vorm van vitamine A waarvan retinol een synthetische verbinding is. Liefhebbers van rozenbottelzaadolie beweren dat rosehip olie helpt de huid te verstevigen en pigmentatie, acnelittekens en roodheid te verminderen. Tot slot wordt ook ingrediënt Epidermale Groeifactor (EGF) genoemd, een natuurlijk eiwit dat in de menselijke huid maar ook bepaalde planten wordt aangetroffen. EGF signaleert de huidcellen om te regenereren, waardoor de productie van collageen en elastine wordt gestimuleerd en fijne lijntjes en rimpels worden verminderd.

De oplossing van Vichy

go to top