OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

De hoodhuid, is een bron van water

De hoofdhuid is een bron van water

Maar liefst 60% van een volwassen mensenlichaam bestaat uit water, dus het is logisch dat hydratatie zeer belangrijk is voor optimaal welzijn. Van de huid op je gezicht, van je hoofdhuid voor een gezonde schedel en haar. Van nature is de hoofdhuid een rijke waterbron, hoewel vochtverlies naarmate bijvoorbeeld het klimmen van de jaren kan optreden. De hoofdhuid hydrateren is dus belangrijk zodat een droge hoofdhuid wordt vermeden. Transepidermal water loss (transepidermaal waterverlies) kan simpelweg ontstaan door verdamping, maar de schedel weet zichzelf hier doorgaans goed tegen te wapenen. Lees in dit artikel alles over de link tussen een gezonde hoofdhuid en water.

Behoefte aan water

Allereerst is de hoofdhuid verre van droog. Diens hydratatiewaardes, geschat op 10%, zijn het dubbele van die op andere delen van de lichaamshuid. Het voornaamste deel ligt in de dermis (80%) en vermindert naarmate we ouder worden. De soepelheid van de hoofdhuid varieert afhankelijk van het hydratatiepeil. Onder de kritieke 10% hydratatiewaarde verzwakt de hoornlaag en daarmee veranderen ook diens biomechanische eigenschappen waaronder soepelheid en samenhang.

De hoofdhuid is een ononderbroken waterbron

Reminder: de hydratatie van de hoofdhuid ligt zeer hoog! Met maar liefst twee keer de watercontent dan op andere delen van de lichaamshuid. Deze goede hoofdhuidconditie is afhankelijk van de balans tussen waterwinst- en verlies. Natuurlijke schedel hydratatie wordt op verschillende manieren gereguleerd. 

Transepidermaal vochtverlies via de hoofdhuid

Via de epidermis verliest de hoofdhuid water, zowel via diffusie en verdamping. Dit proces heet transepidermaal waterverlies.

Een natuurlijke manier om de vochtbalans te garanderen

Net zoals andere delen van de lichaamshuid is de hoornlaag van de schedel voorzien van efficiënte middelen om waterverlies tegen te gaan. Het lipidecement, de celmembraan en de hydrolipidelaag vormen gezamenlijk een huidbarrièresysteem dat de hydratatie op een optimaal niveau houdt. Hier houdt het niet mee op, want NMF (Natural Moisturizing Factors) houden namelijk water vast in de cellen van de hoornlaag. Ze zijn een concentraat van verschillende hygroscopische stoffen: zoals aminozuren, ureum, organische zuren, glycerol, minerale zouten en simpele suikers.

Scalp_Water_source