OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

De levenscyclus van de hoofdhuid

De levenscyclus van de hoofdhuid

Net zoals onze huid is onze hoofdhuid in een continue staat van flux, van verandering. Afschilfering ofwel schilferen van de hoofdhuid is dus volstrekt normaal, want er zit vervolgens weer een vers, liefst kerngezond velletje onder. De opperhuid vernieuwt zichzelf via celvernieuwing. Zo wonderlijk, ons lichaam, met een huid die zichzelf continu herstelt. Hier leggen wij uit hoe het zit met keratinocyten en schilfers op de hoofdhuid, en wanneer dit een normaal, natuurlijk proces doorloopt of wanneer er een hoofdhuidaandoening in het spel zou kunnen zijn. Bijvoorbeeld bij een op hol geslagen celvernieuwing.

Een voortdurend proces van celvernieuwing

De huid regenereert ofwel vernieuwt zichzelf dus aan de lopende band, zoals de afschilfering van de hoofdhuid laat zien. Het is de laatste stap in cellulaire vernieuwing die een leven lang aanhoudt in een serie van systematische stapjes. Dit proces begint in de diepte van de epidermis: cellen geven leven aan keratinocyten. Die keratinocyten bewegen zich op den duur omhoog en evolueren om de multi-laagjes van de huid te vormen. Uiteindelijk bereiken ze het oppervlak in de vorm van corneocyten, platte cellen zonder kern. Deze gehele reis duurt ongeveer 26 dagen bij een gezond individu. Daarentegen is de levensspan van de hoofdhuidcellen korter, namelijk maar 10 dagen.

Wist je dat...?

De celvernieuwing van de hoofdhuid is opvallend veel sneller dan die van de huid op andere lichaamsdelen. Dit komt door talloze mechanische en thermale acties zoals wrijving, drogen met een handdoek, borstelen en je haar drogen. Dagelijkse gewoontes, dus. De grootte van corneocyten en de snelheid van celvernieuwing zijn onderling afhankelijk. Hoe sneller de vernieuwing, hoe kleiner de corneocyten.

Overmatige afschilfering

Wanneer de celvernieuwing versnelt (bijvoorbeeld 7 tot 9 dagen), wordt de volwassenwording van de cel ‘abnormaal’. Kunnen de corneocyten namelijk niet op tijd worden verwijderd dan blijven ze maar ophopen op het oppervlak van de hoofdhuid en gaat er iets mis. Doorgaans uit dit zich in problemen met hoofdroos.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_47_THE_LIFE_OF_THE_SCALP.jpg