OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

De meest voorkomende vragen over haaruitval

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_01_Can_hair_loss_be_caused_by_menopause.jpg

VEROORZAAKT DE OVERGANG HAARVERLIES?

Ja.

Veel vrouwen ervaren een algehele haaruitval (in plaats van merkbare kale plekken) rond de menopauze. De hormonale veranderingen die tijdens deze periode optreden, zijn de belangrijkste oorzaak van haarverlies bij vrouwen, vooral wanneer ze genetisch vatbaar zijn voor androgenetische alopecia. De grootste hormoonveranderingen tijdens de menopauze zijn de dalende oestrogeen- en progesteronspiegels, waardoor sommige vrouwen kunnen merken dat hun haar zwakker, dunner en langzamer groeit. Tegelijkertijd veroorzaakt een afname van deze hormonen ook een toename van de productie van androgenen, vooral testosteron, waardoor de haarzakjes kunnen krimpen, wat kan leiden tot haaruitval op het hoofd. Bovendien kunnen androgenen ook ongewenste haargroei veroorzaken, vooral in het gezicht.
Voor vrouwen die door de menopauze gaan, zijn er echter nog andere factoren die kunnen bijdragen aan haarverlies, waaronder hoge stressniveaus, slechte voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, ziekte, slechte hydratatie en slapeloosheid. Bepaalde voedingsstoffen (vooral B-vitamines, zink en omega-3-vetzuren) zijn essentieel voor de hormoonbalans en de gezondheid van het haar en hun tekort kan haaruitval veroorzaken. Een supplement dat deze voedingsstoffen bevat, zoals vitamine B7 (of biotine), kan een behandeling tegen haarverlies zijn. De arts kan een volledige reeks bloedonderzoeken aanvragen om eventuele onderliggende aandoeningen uit te sluiten die het haarverlies zouden kunnen veroorzaken.

Bron:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_02_Can_hair_loss_be_genetic.jpg

KAN HAARUITVAL GENETISCH ZIJN?

Ja.

Dit fenomeen wordt androgene alopecia genoemd. Het is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies bij zowel mannen als vrouwen, ook al wordt het vaker gezien bij mannen. Zoals de naam doet vermoeden, wordt het veroorzaakt door een genetische aanleg (die zich sterker manifesteert bij mannen) en de impact van mannelijke hormonen die bekend staan als androgenen.
Hoewel het erfelijk is, kan het soms een generatie overslaan.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_03_Can_hair_loss_cause_itchy_scalp.jpg

VEROORZAAKT HAARVERLIES EEN JEUKENDE HOOFDHUID?

Nee.

Behalve in enkele zeldzame gevallen bestaat er geen jeukende hoofdhuid die verband houdt met haarverlies. Het tegenovergestelde is waar: de hevige jeuk veroorzaakt door bepaalde hoofdhuidaandoeningen, zoals psoriasis, ringworm en seborroïsche dermatitis, kan haaruitval veroorzaken.
De meeste van deze pathologieën beïnvloeden inderdaad de structuur en dus de weerstand van de haarzakjes, zodat het haar verzwakt en gemakkelijker breekt. Het jeukende gevoel dat leidt tot, vaak agressief, krabben op de hoofdhuid kan ook een oorzaak zijn van haaruitval en haarverlies in bepaalde zones versnellen.
Het goede nieuws is dat het haar in de meeste gevallen weer normaal groeit als de hoofdhuid eenmaal is behandeld.

KAN HAARVERLIES HORMONAAL ZIJN?

Ja.

In wetenschappelijke termen wordt onomkeerbaar haarverlies androgene alopecia genoemd. Dit is een van de meest voorkomende vormen van haarverlies en treft tot 70% van de mannen en 40% van de vrouwen. Zoals de naam doet vermoeden, is het gekoppeld aan mannelijke hormonen die "androgenen" worden genoemd. Deze komen ook voor bij vrouwen, maar op lagere niveaus.
Androgene alopecia kan ook toenemen tijdens de menopauze en houdt verband met de hormonale veranderingen die op dat moment optreden. Anticonceptiva en postpartum zijn ook oorzaken van haarverlies, maar deze oorzaken van haarverlies bij vrouwen zijn over het algemeen tijdelijk en omkeerbaar.

KAN HAARVERLIES TIJDELIJK ZIJN?

Ja.

Telogeen effluvium is de naam die wordt gegeven aan plotselinge, vaak overvloedige, diffuse haaruitval. In deze toestand neemt het haar in de telogene fase toe tot 30% of meer en dit gebeurt meestal ongeveer 3 maanden na een trigger.
Veel voorkomende triggers van telogene effluvium. omvatten een ernstig trauma of ziekte, een stressvolle of belangrijke levensgebeurtenis (zoals het verliezen van een geliefde), duidelijk gewichtsverlies en extreem diëten, bevalling, omgevingsfactoren zoals seizoenswisselingen of blootstelling aan vervuiling, voedingstekorten, endocriene stoornissen, een ernstige huidprobleem dat de hoofdhuid aantast en haaruitval door medicijnen.
Telogeeneffluvium wordt niet geërfd en kan mensen van alle leeftijdsgroepen en beide geslachten treffen. De diagnose is meestal gebaseerd op het uiterlijk en de geschiedenis van de haaruitval, terwijl een trichogram kan helpen om het vermoeden van telogeeneffluvium te bevestigen en een hoofdhuidbiopsie zelden nodig is. Bovendien kan een bloedtest worden voorgesteld om andere oorzaken van haarverlies uit te sluiten.
Dit type haarverlies is tijdelijk, wat betekent dat het haar zijn natuurlijke groeicyclus hervat zodra de oorzaak is weggenomen of aangepakt.

VEROORZAKEN HOOFDDEKSELS HAARVERLIES?

Nee.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het dragen van een hoed of pet geen oorzaak van haaruitval. Hoewel ze het haar op bepaalde delen van de hoofdhuid plat maken, is de toegepaste druk meestal niet hoog genoeg om de haarzakjes te beschadigen. Omdat we allemaal gemiddeld tussen de 50 en 100 haren per dag verliezen, is het volkomen normaal om aan het eind van de dag wat haar in je hoed te ontdekken. Een hoed kan echter wel hoofdhuidinfecties of -irritaties veroorzaken als deze niet wordt gewassen, en dit kan haaruitval veroorzaken.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_07_MY_FATHER_IS_BALD_WILL_I_BE_SO.jpg

MIJN VADER IS KAAL, WORD IK DAT OOK?

JA/NEE

Androgene alopcia is het resultaat van de combinatie van twee factoren:
De toenemende werking van mannelijke hormonen (androgenen) bij de haarwortel en predisponerende haarconditie als gevolg van erfelijkheid.
Erfelijkheid speelt een onmiskenbare rol bij het ontstaan van alopecia, maar de invloed ervan is niet absoluut.
Dit is de reden waarom niet alle leden van dezelfde familie in gelijke mate worden getroffen.
Als je vader kaal is, is de kans dat jij dit ook wordt ... of niet.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_08_DOES_BALDNESS_STRIKE_ONLY_MEN.jpg

WORDEN ALLEEN MANNEN KAAL?

Nee.

Vrouwen kunnen net zoals mannen last hebben van haaruitval.
Het gevolg: wisselende mate van haarloosheid. Beide geslachten worden echter niet in gelijke mate beïnvloed door het meest voorkomende haarverlies als gevolg van een androgene stoornis. Aangezien androgene alopecia het resultaat is van een verhoogd effect van androgenen op de haarwortel, vaak gecombineerd met een genetische aanleg, zijn mannen over het algemeen vatbaarder voor deze aandoening dan vrouwen.
Bovendien evolueert androgene alopecia op een andere manier, zowel bij mannen als bij vrouwen.
Bij mannen zou de laatste fase het verlies van al het haar kunnen zijn, behalve een kroon rond de nek en slapen, terwijl bij vrouwen het haarverlies diffuus is en in meer of mindere mate beperkt tot de bovenkant van het hoofd.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_09_HAVING_A_HAIR_CUT_FORTIFIES_HAIR.jpg

VERSTERKT JE HAAR NA EEN KNIPBEURT?

Nee.

Dit is een mythe. Haar bestaat uit een wortel en een schacht. De wortel die in de hoofdhuid van de dermis wordt geïmplanteerd, is de haarfabriek. De schacht (het zichtbare deel) is gemaakt van dode cellen. Wat we haar noemen, is eigenlijk een dode structuur. Een haar laten knippen heeft geen enkele invloed op de haarproductie, groei of evolutie.