OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Hoofdhuid aandoeningen en cosmetische producten

Hoofdhuid aandoeningen en cosmetische producten

De hoofdhuid is misschien niet direct zichtbaar, want het gemiddelde individu is gezegd met een gezonde bos haar die het zicht ontneemt. Dat betekent niet dat de hoofdhuid niet geraakt kan worden (bijvoorbeeld door UV) en geplaagd door verschillende huidaandoeningen: van psoriasis tot schimmel en schilfers door bijvoorbeeld lupus erythematosus. Alopecia is natuurlijk wel goed zichtbaar, want dit duidt op pleksgewijze of gehele kaalheid bij mannen of vrouwen. Haarverlies is zelfs een zeer veelvoorkomend fenomeen. In dit artikel gaan we dieper in op diverse hoofdhuid behandelingen. Reminder: van nature of als voornaamste missie hebben cosmetische producten niet het doel om ziektes te genezen. Dat is in principe ook niet mogelijk; meestal volgt genezing uit een medische procedure of een natuurlijke reactie van het lichaam. Toch kunnen dit soort hoofdhuid behandelingen gewicht in de schaal leggen. Het kunnen doeltreffende hulpmiddelen zijn naast de bijwerkingen door medische hoofdhuid behandelingen. Shampoos, lotions en maskers ontworpen als ‘hoofdhuid vriendelijk’ zijn dierbare ‘handlangers’ in de strijd om elke gestreste en zieke hoofdhuid aan te pakken.

In het kort over producten om hoofdhuid aandoeningen te behandelen

Net zoals op elk plekje van de huid behoeven stoornissen en ziektes van de hoofdhuid in de meeste gevallen zowel strikt dermatologisch toezicht als adequate remedies. Hoofdhuid ziekten omvatten een scala aan problemen, afhankelijk van het weefsel dat in beginsel is aangetast. Infecties aan de schedel ofwel hoofdhuid (van bacteriële of schimmelvormige aard), auto-immuun- en ontstekingsgevoelige ziekten (psoriasis, lupus erythematosus waardoor met name schilferige, rode plekjes op het gezicht ontstaan) en goedaardige vormen van huidkanker en meer omvatten het leeuwendeel van de meest veelvoorkomende medische problemen rondom de hoofdhuid. Misschien denk je niet zo snel aan huidkanker op de hoofdhuid, maar dit kan hier wel ontstaan na bijvoorbeeld jarenlange blootstelling aan hoge UV-straling.

Hoofdhuid psoriasis

Psoriasis is misschien wel de meest veelvoorkomende hoofdhuidaandoening, wat soms zelfs kan worden gecombineerd met hevige roos of seborroïsche dermatitis (een uitgebreide roosconditie over het hele gezicht zoals in de wenkbrauwen). Esthetisch gezien is dit voor veel patiënten minder wenselijk (grote schilfers, een rode hoofdhuid door ontstekingen), maar psoriasis eist ook zijn tol van de levenskwaliteit van mensen die ermee te dealen hebben. Dat zijn er bovendien nogal een aantal: in Amerika lijden circa vijf miljoen mensen aan psoriasis. De reden dat het de kwaliteit van leven aantast: het jeukt doorgaans continu. Daarom is er ook veel vraag naar oplossingen, zoals psoriasis shampoo.

Hoofdhuid psoriasis en alopecia

Aanvullend hierop, de hoofdhuid plekjes die geraakt worden door deze ziekte vertonen vaak ook alopecia (psoriatische alopecia): haartjes groeien niet meer op deze door de hoofdhuidaandoening getroffen plekjes. Dit is een veelvoorkomende stoornis, waarvoor een doeltreffende maar niet al te gemakkelijke behandeling beschikbaar is. Dit soort tijdelijk kale plekjes verdwijnen meestal als de kern van de hoofdhuidziekte eenmaal is opgelost. 

Luizen in het haar en tijdelijke alopecia

Dit verschijnsel met tijdelijk kale plekken op de hoofdhuid is ook bekend onder de meeste ouders wanneer luis (Latijnse naam voor hoofdluis: pediculosis capitis) de hoofdhuid van hun kinderen plaagt. Met betrekking tot hoofdhuidaandoeningen leiden de verschillende geneesmiddelen die hier veelvuldig voor worden ingezet (zoals retinoïden, corticoïden, anthraline, UVA, antibacteriële middelen of antischimmelmiddelen) vaak tot bijwerkingen.

Allergische reacties en bijwerkingen

Denk naast alopecia aan vervelende bijwerkingen zoals een hoofdhuid die ongemakkelijk aanvoelt, moeilijkheden bij het verzorgen van het haar, huidverkleuringen. In veel opzichten kunnen cosmetische producten bijdragen aan het verbeteren of helpen herstellen van het comfort en de esthetiek van deze geplaagde hoofdhuid, aangezien ze over het algemeen een ‘hoofdhuidvriendelijk’ profiel bezitten. Houd er wel rekening mee dat de hoofdhuid an sich een plek is waar een allergische reactie op ingrijpende wijze kan optreden. Vooral onder mensen met een gevoelige huid, bijvoorbeeld tijdens het haren verven. Let hier vooral thuis op. Dit soms zeer ernstige resultaat kan gelukkig gemakkelijk worden vermeden door de instructies op de verpakking te volgen.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_57_SCALP_DISEASES_HELP_FROM_COSMETIC_PRODUCTS.jpg