OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Kan diëten en gewichtsverlies haaruitval veroorzaken?Van zeer koolhydraatarme diëten tot streng sapvasten om af te vallen en een veganistisch voedingspatroon vanwege ethische beweegredenen: het is belangrijk om te kijken wat je wel en niet eet. Tenminste, als je haarverlies wil tegengaan. Gezondheid is zeer persoonlijk en dus kan de een bijvoorbeeld gemakkelijker een bepaalde voedingsgroep (zoals vlees) missen dan de ander. Bepaalde vitaminetekorten worden weliswaar direct gelinkt aan haarverlies – of dit nu van tijdelijke of zelfs blijvende aard is. In dit artikel duiden we welke voeding er nodig is om haaruitval te voorkomen en welke vitaminen je beslist niet wil missen. Heb je acuut last van haarverlies? Dan zou je ook een bloedtest via de huisarts kunnen doen om te kijken of je ergens een vitaminetekort hebt of dat je lichaam bepaalde vitaminen niet goed opneemt.

Diëten zijn een van de mogelijke oorzaken van haarverlies

Het is niet heel vreemd dat je door een nieuw, zeer beperkend dieet ineens last kunt krijgen van haaruitval. Net zoals bij het haar op je lichaam vernieuwt het haar op je hoofdhuid zich namelijk aan de lopende band. De vuistregel: je verliest van nature tussen de 50 en 100 haren per dag. Daar hoef je je totaal geen zorgen om te maken. Het hoort bij de natuurlijke omloop in je lichaam, en dus in je hoofdhuid, schedel en haar. Verlies je aanzienlijk meer haar dan die maximaal 100 lokken per dag (bij het kammen of wassen bijvoorbeeld) dan is er meer aan de hand. De oorzaken van abnormaal haaruitval kunnen te maken hebben met je genen, hormonale of omgevingsfactoren. En dan hebben we nog het geval van zeer streng diëten. Ook dit kan reden zijn voor plots haarverlies, aangezien gezonde voeding en voldoende vitaminen (van ijzer tot B-vitaminen) extreem belangrijk zijn voor je haars’ gezondheid.

Diffuus haarverlies dat te herstellen valt

Veel mensen ervaren significant en plots haarverlies een paar maanden nadat ze streng aan het diëten zijn geslagen –bijvoorbeeld bij een strikt koolhydraatarm dieet. Dit staat ook wel bekend als telogeen effluvium. Dit fenomeen is diffuus en, in dit geval, direct gelinkt aan dieet ofwel je voedingspatroon. Gelukkig groeit je haar doorgaans op oude voet (en met dezelfde kracht) verder zodra je bent gestopt met diëten en je weer voldoende vitaminen binnenkrijgt.

Voedingstekorten en stress veroorzaakt door restrictieve diëten kunnen de oorzaak van haaruitval zijn

Eetstoornissen, zoals anorexia nervosa (AN) en boulimia nervosa (BN) kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij adolescente vrouwen en jonge vrouwen. Deze gaan gepaard met medische en psychologische gevolgen, evenals frequente dermatologische symptomen, waaronder xerosis (zeer droge huid) telogeen effluvium (haarverlies) en lanugo-achtig lichaamshaar. Dit laatste duidt op zeer dun en zacht, vaak ongekleurd donsachtig haar over het lichaam, zoals op de armen, waar het eerst niet zat. Aan de andere kant kunnen strenge diëten, zoals koolhydraatarme diëten of het momenteel trendy keto dieet, leiden tot gewichtsverlies, maar ze kunnen ook bijwerkingen veroorzaken zoals haarverlies. Hoe dit komt? Een dieet waarbij essentiële voedingsgroepen zoals eiwitten, ijzer, zink of vitamine B en vitamine D resoluut worden geschrapt, is over het algemeen niet zo bevorderlijk voor je gezondheid. Het kan leiden tot voedingstekorten, die de haargroei rechtstreeks kunnen beïnvloeden. Inderdaad, zelfs als er geen sprake is van een streng dieet voor bijvoorbeeld afvallen kan een onevenwichtig dieet (lees: veel junkfood, bewerkte snacks en frisdranken) de oorzaak zijn van broos en droog haar. Een dieet an sich, met zijn beperkingen en soms onrealistische doelstellingen om maar zoveel mogelijk gewicht te verliezen, kan ook de reden zijn voor haarverlies. Dit komt vanwege de stress en vermoeidheid die het met zich mee kan brengen. Deze twee factoren zijn bekende oorzaken van haarverlies.

Voeding om haaruitval te voorkomen

Gezonde voeding speelt een belangrijke rol bij gezond, glanzend, sterk, desgewenst lang haar. Het levert namelijk direct de elementen (proteïnen, vitaminen en mineralen) die essentieel zijn voor haargroei. Dit is waarom het zo ontzettend belangrijk is om gezond en gevarieerd te eten – zelfs als je om gezondheidsredenen op je gewicht let. De volgende voedselgroepen

  • als je er voldoende van consumeert – zijn van belang als je haarverlies zoveel mogelijk wil voorkomen:
  • Proteïnen (vis, vlees, eieren en peulvruchten), essentieel voor de productie van keratine in haarvezels.
  • Koolhydraten (zetmeelrijke voedingsmiddelen en ontbijtgranen), welke een energiebron vormen voor haargroei.
  • Vetten en oliën, van nature aanwezig in de structuur van je haar.
  • IJzer (rood vlees en sommige vissoorten).
  • Vitaminen (uit fruit en groenten), van belang voor de verwerking van proteïnen. 


    Bronnen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6709511/ https://hal.univ-lorraine.fr/hal-01733956 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3968982/ https://dumas.ccsd.cnrs.fr/dumas-01291607/document

De gezondheid van ons haar hangt af van wat we eten. Dit is de reden waarom een ​​restrictief dieet soms haaruitval kan veroorzaken.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_03_Why_hair_loss_when_dieting.jpg