OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Previous

Wat is haarverlies?

Sterk, gezond haar is een zichtbaar teken van vitaliteit. Haaruitval bij vrouwen ontstaat om verschillende redenen, inderdaad vaak gerelateerd aan je gezondheid. Haarverlies met dode haarzakjes of een terugval in collageen dat haaruitval veroorzaakt, het is niet wenselijk. Haaruitval bij vrouwen kan komen door: genen (ook bekend als kaalheid bij vrouwen), hormonen (vaak geassocieerd met bijvoorbeeld een zwangerschap en de overgang) en alopecia areata, waarbij haren van de ene op de andere dag uitvallen. Er zijn ook andere oorzaken: denk trichotillomanie, een zenuwaandoening waardoor de patiënt (vaak jonge meisjes) eigen haar uittrekt. Stress of overmatig stijlen zijn ook niet al te best voor je haar. Haarverlies kan een deuk geven in je zelfvertrouwen, maar gelukkig is haaruitval tegengaan mogelijk. We leggen tot op de wortel uit wat er speelt als je als vrouw van welke leeftijd dan ook last krijgt van haarverlies. 

De rol van haarfollikels: verstijving van de collageenschede

Collageen is een belangrijk onderdeel, een bouwblokje van onze huid en nagels, maar natuurlijk ook haar. De hoeveelheid collageen in je lichaam neemt weliswaar af met de jaren. Collageen is bijvoorbeeld aanwezig rondom en onder de haarfollikel. Wetenschappers zijn er inmiddels achter dat het verstijven van deze collageenschede een van de voornaamste redenen is van vroegtijdig haaruitval. Het verstijven van dat collageen zorgt er letterlijk voor dat de haarwortels stijf worden. De druk die door dit verschijnsel wordt gecreëerd, perst de omringende bloedvaten (die voedingsstoffen vervoeren) samen met de haarbol via de microcirculatie van het bloed. Hierdoor worden de follikels niet goed ‘gevoed’ en krimpen, resulterend in haarvezels die zwakker en dunner zijn. Deze zogenaamde wortelverstijving neemt toe met het klimmen van de jaren, waarbij haar wordt geproduceerd dat almaar fijner is met een verkorte levensspanne. Het verstijven van het collageenkanaal rondom de haarfollikel voorkomt ook dat de haarbol diep en sterk in de dermis verankerd, waardoor het haar sneller neigt uit te vallen.  

Het belang van stamcellen voor gezond haar

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat de collageen-bevattende conjunctieve schede heel belangrijk is voor het ‘beschikbaar’ maken van de stamcellen. Stamcellen benodigd voor de groei van toekomstige haarfollikels. Dat zit zo: aan het einde van elke haarcyclus bij gezonde testpersonen gedraagt deze schede zich als een soort elastische band waarbij het de haarfollikel toestaat zich aan het oppervlak van de hoofdhuid te bevestigen zodat deze zichzelf kan ‘opladen’ met stamcellen die in contact staan met een zogenaamd ‘reservoir’ van deze cellen. Eenmaal opgeladen, gaat het haarzakje terug naar de hoofdhuid om zich daar iets dieper te verankeren en de groei van een nieuwe haarstreng te initiëren. Als de bindschede echter zijn elasticiteit verliest dan kan het haarzakje zichzelf niet meer goed opladen met stamcellen. Met andere woorden, de nieuwe haargroei raakt verstoord. Een van de bekendste actieve, lokaal aan te brengen ingrediënten tegen dit type haaruitval is Aminexil, dat verstijving van de collageenmantel voorkomt.

Door collageenverstijving raken de haarwortels minder verankerd

Spacer small white
White Box spacer
White Box spacer