OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

5 Beste tips tegen een onrustig gevoel bij de overgang

Stress en onrustig gevoel in de overgang

Na een jaar zonder menstruatie, is demenopauze in volle gang en begint de postmenopauze zijn intrede te doen. Maar dat betekent niet het einde. Eigenlijk helemaal nog niet! Langzaam maar zeker verdwijnen bepaalde symptomen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Echter wat overblijft zijn osteoporose, een verhoogde kans op hart- en vaatziektes, urineverlies en een veranderend figuur. Ook de huid verandert. Naast een dunnere huid, nemen lipides in de huid verder af, wat leidt tot een droge, minder soepele huid. De postmenopauze is weer een hele nieuwe fase in je leven, zonder twijfel. De beste aanpak? Middenin het leven staan. Vind innerlijke rust en sta positief in het leven. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar hier volgen een aantal tips om helemaal met jezelf in het reine te komen na de menopauze.

Tip 1: Begin met mediteren

Meditatie heeft veel voordelen, zowel voor lichaam als voor geest. Het is net wat je nodig hebt om je geest een oppepper te geven en bewuster in het leven te staan.Wist je dat teams van wetenschappers hebben aangetoond dat regelmatige meditatie stress en ontstekingen kan verminderen, waardoor vroegtijdige veroudering van de cellen wordt vertraagd. Na slechts zo’n 15 minuten dagelijkse meditatie zal jij je energieker en relaxt voelen. Meditatie heeft een goede uitwerking op onze mentale gesteldheid. De Boeddhistische monnik en officiële vertaler van de Dalai-Lama, is een van de beste voorbeelden van de geestelijke voordelen van meditatie. In zijn boeken en interviews legt hij uit hoe je met meditatie emoties kan controleren, stemmingswisselingen kan voorkomen en innerlijke kalmte kan vinden. Dit helpt om problemen als stress en zorgen af te laten nemen. 
Het is natuurlijk niet zo eenvoudig om de rust en sereniteit te verkrijgen van een Boeddhistische monnik. Maar door elke dag te mediteren, kan je wel degelijk een positieve invloed in je leven krijgen.

Hoe beginnen met mediteren in 2 stappen?

Door dagelijks vijf minuten te mediteren voel jij je energieker en geef jij je zenuwstelsel de kans om te ontspannen waardoor je minder last zult krijgen van stress en een onrustig gevoel.

- Stap 1: concentreer op het ademhalen
Ga rechtop zitten, met je ogen dicht en adem op een natuurlijke wijze. Focus je aandacht op het in- en uitademen en laat de lucht door je neusgaten, je longen en je maag stromen. Denk nergens aan behalve aan je adem.
 
- Stap 2: focus op je lichaam 
Je zit nog steeds met je ogen dicht terwijl je rustig ademhaalt. Verleg je aandacht nu 30 seconden lang op je hoofd. Doe dit ook voor je gezicht, je nek en de rest van je lichaam, tot aan je tenen. Je gedachten moeten volledig bij je lichaam liggen. 

Onthoud wel dat mediteren een beetje oefening vergt voordat je het onder de knie hebt. Als je gedachten afdwalen is dat vrij normaal. Met elke sessie zal je merken dat je het iets langer vol kunt houden. Het is slechts een kwestie van het trainen van je geest. Begin elke ochtend met een paar minuten meditatie en probeer de sessies steeds iets verder uit te breiden. Voor je het weet zit het in je systeem, net als het poetsen van je tanden. Met als resultaat dat jij volledig zen bent.

Tip 2: Sporten

Naast de voordelen die het heeft voor je lichaam, is sporten een geweldige manier om endorfinen aan te maken in je lichaam die stress helpen tegengaan. Een ideale combinatie is een duursport met krachtsport om spieren op te bouwen, calorieën te verbranden en je hart te versterken. Probeer dit twee keer per week te doen in sessies van 30 tot 45 minuten en wissel dit af met een rustige vorm van beweging zoalsyoga om te werken aan je balans, lenigheid en je spieren te vormen tijdens een sessie van twee uur lang.

Tip 3: Probeer sophrologie

Net als hypnose, is Sophrologie een snelle en effectieve manier om je zelfvertrouwen en je gemoedstoestand een boost te geven. Dankzij de positieve visualisatie en ademhalingstechnieken kan jij je geest hiermee positief beïnvloeden. Dit is een geweldige manier om zorgen enstress weg te nemen.

Tip 4: Doe aan lachtherapie

Dokters aanraden om 10 tot 15 minuten per dag te lachen om je algehele gezondheid te verbeteren? Door te lachen, versterk jij je immuunsysteem, verbeter je de zuurstoftoevoer voor de cellen in je lichaam, het verlaagt de bloeddruk, het verbetert de spijsvertering en het kan krampen en pijn weg nemen. Daarnaast neemt het stresshormonen weg en het stimuleert de aanmaak van endorfinen, hormonen die stress en onrust kunnen wegnemen. Daarnaast is het ook goed voor je zelfvertrouwen. Probeer stress, voor zover mogelijk, weg te lachen om je goed te voelen in lichaam en geest.

Tip 5: Werk aan een goede nachtrust

Depressies, stress en een slaaptekort gaan vaak hand in hand. Een gebrek aan slaap veroorzaakt vaak een gebrek aan motivatie, enthousiasme, energie en daarbij veroorzaakt het vaak ook stress. Tijdens de menopauze, als het lichaam te maken krijgt met ingrijpende veranderingen, is het belangrijk om te profiteren van de herstellende effecten van eengoede nachtrust.

Nog steeds onrust en slapeloze nachten?

Rond het 50e levensjaar, hebben drie op de vier vrouwen te maken met depressies of symptomen daarvan. Terwijl slechts een op de vier mannen op deze leeftijd hier last van heeft. Symptomen van een depressie of een zekere mate van neerslachtigheid kunnen vaak voorkomen tijdens de perimenopauze. Vrouwen zeggen vaak dat zij niet lekker in hun vel zitten, dat zij veel piekeren, weinig interesse hebben en zichzelf ondergewaardeerd voelen. Ook al lijkt het misschien zo, er is geen wetenschappelijke verklaring die stress, onrust of een depressie verklaart aan de hand van een afname in oestrogenen. De afname van oestrogenen is dan niet de oorzaak van een depressie, maar het kan wel een factor zijn die hieraan bijdraagt. De hormonale veranderingen leggen simpelweg gevoelens van onzekerheid bloot en kunnen die zelfs versterken. De menopauze is vaak een moment in het leven van vrouwen waarbij ze terugkijken op wat zij bereikt hebben in hun leven. Afhankelijk van je persoonlijkheid, kan dit de bron zijn van jouw onzekere gevoelens. De menopauze is slechts een hoofdstuk in het verhaal van jouw leven, het is volledig aan jou hoe het verhaal verder gaat.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

go to top