OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

5 tips om gemakkelijker wakker te worden

‘Een koude slaapkamer is beter voor je nachtrust, met een ideale temperatuur van rond de 18°C’

Heb je het idee dat je altijd vermoeid wakker wordt? Zelfs als je de aanbevolen acht uur per dag slaapt? ’s Ochtends moe wakker worden is natuurlijk niet bepaald aangenaam. Zeker niet als je nog een lange dag voor de boeg hebt. Een gezonde, vitale ochtendroutine verkrijgen, hoeft niet te betekenen dat je jezelf moet aanleren om voor het krieken van de dag op te staan. Wel kan een bepaalde ochtendroutine die voor jou persoonlijk werkt helpen. Wij delen een aantal tips om makkelijk wakker te worden. Minder moe en juist met veel energie. Lees hier vijf tips om zonder al te veel moeite makkelijker uit de veren te springen.  

Let op de temperatuur in je slaapkamer

Slapen in een koude kamer, het heeft veel effect op je nachtrust. Hoe verleidelijk het ook is om de verwarming ‘s nachts aan te laten staan, zeker tijdens koude winternachten, een bloedhete slaapkamer is niet bepaald goed voor je slaapcyclus. Waarom? Dat heeft alles te maken met melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het verlagen van de lichaamstemperatuur waardoor je in slaap valt. Wordt dit proces verstoord dan is het over het algemeen moeilijker om in slaap te komen en worden we ook sneller wakker. De ideale temperatuur voor je slaapkamer ligt rond de 18°C. Te warm slapen kan juist ongezond zijn, volgens de laatste research.

Ga op zoek naar motivatie in de ochtend

‘Zet een glas water naast je bed, zodat je hier gelijk aan denkt bij het opstaan’

Hoe verkrijg je een stressvrij ochtendroutine? Luister naar je lichaam. Geleide meditatie is een goede manier om je ochtend mindful te beginnen. Maar, wanneer je wat meer motivatie nodig hebt om uit bed te komen kun je een rustige vorm van yoga overwegen of zelfs ’s ochtends gaan rennen om je bloedsomloop te stimuleren. Hoe goed je ook kunt opstaan, ’s ochtends is het belangrijk om vlugger op te staan door een bepaalde motivatie zoals een activiteit. Kies liever voor een kalmerende ochtendyoga of journalen dan eerst drie kwartier je Instagram-tijdlijn door scrollen voordat je uit bed stapt. 

Drink voldoende water

Een gezond ontbijt is altijd belangrijk, maar hydratatie net zo goed. Zeker als je minder moe wil wakker worden. Laat staan wakker worden met een droge mond, wat duidt op dehydratatie. Voedingsdeskundige Raphaël Gruman raadt aan om warm water met citroen te drinken om je spijsvertering op gang te brengen, maar kraanwater werkt net zo goed. Nog beter, zet een glas water naast je bed. Handige reminder, want het is het eerste dat je ’s ochtends ziet.

Bereid je maaltijden voor

Nog een tip voor je ochtendroutine en om minder gestrest wakker te worden: zorg dat je dagelijkse activiteiten voor je persoonlijke gezondheid goed hebt voorbereid. We hebben ons allemaal weleens voorgenomen zelfgemaakte lunches mee naar kantoor te nemen. Is het eenmaal zover dan hebben we opeens een lege koelkast en komen we te laat op ons werk. Voor de hele week al je maaltijd voorbereiden is misschien wat onrealistisch, maar wanneer je wat meer tijd besteedt aan het plannen van je maaltijden zal je merken dat dit een positieve invloed heeft op je portemonnee en je gewicht. Met een gezond voedingspatroon slaap je bovendien beter en word je energieker wakker. Zo beweeg je toe naar een betere ochtendroutine.

Neem tussenpauzes tijdens je computerwerk

We brengen een derde van onze leven door op werk. Breng je door je baan vele uren achtereen achter de computer door dan kan je door ’s ochtends te sporten een gezondere en productievere dag tegemoet gaan. In de ochtend sporten niks voor jou? Pas je routine stap voor stap aan door bijvoorbeeld een paar haltes eerder uit te stappen, de rest te lopen [1] en hiernaast ook meer trap te lopen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij jouw dichtstbijzijnde apotheek of via onze nieuwe click & collect service: Mijn Vichy Express 24/7.

[1] Carolyn Gregoire, (2013, 23 augustus), 12 Yoga poses to undo the damage of your desk job, http://www.huffingtonpost.com/2013/08/07/yoga-desk-job_n_3707818.html

go to top