OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

7 mythes over rimpels en huidveroudering

Vichy's huidexpert ontkracht of bevestigt 7 mythes over rimpels en zichtbare huidveroudering. Met een goede behandeling van je eigen lichaam kan je huidveroudering voor een groot deel tegenhouden. Lees verder om meer te weten te komen over huidveroudering en ontdek welke feiten en fictie er in de loop der jaren zijn ontstaan omtrent huidveroudering.

Wat is huidveroudering?

Gedurende je leven heeft je lichaam met veranderingen te maken. Door een voortdurende blootstelling aan interne en externe factoren gaat je huid tekenen laten zien van veroudering. Deze veroudering kan zich pas na jaren laten zien, maar bij sommige mensen kan huidveroudering al op jonge leeftijd zichtbaar worden. Huidveroudering is onvermijdelijk, maar je voeding, algehele gezondheid en blootstelling van je huid aan uv-stralen, vrije radicalen en luchtvervuiling kunnen huidveroudering wel versnellen. Er is heel veel informatie te vinden over huidveroudering en wat je er tegen kunt doen, maar niet alle informatie is even juist. Onze huidexpert maakt onderscheidt tussen feit en fictie en geeft je de juiste informatie rondom een aantal bekende stellingen.

Feit of fictie? Door de zon te vermijden, kan je rimpels en huidveroudering voorkomen

Fictie: De UV-stralen die van de zon afkomstig zijn en huidveroudering kunnen veroorzaken zijn het hele jaar door aanwezig, ook in de schaduw. Deze stralen van de zon kunnen je huid beschadigen, waardoor de eerste tekenen van huidveroudering, zoals fijne lijntjes en rimpels ontstaan. Als je de zon vermijdt, dan ontloop je de UVB-stralen, alleen de UVA-stralen bereiken je huid nog steeds. Deze stralen bedragen zo’n 80% van de jaarlijkse blootstelling aan UV-stralen. UV-schade door vrije radicalen is cumulatief en wordt dus met de jaren pas duidelijk zichtbaar. Wil je de invloed van de zon op huidveroudering beperken? Gebruik dan een goede dagcrème met UV-bescherming om vervroegde rimpels en zichtbare huidveroudering te helpen voorkomen. Gebruik een goede zonnebrandcrème bij meer blootstelling aan de zon. En smeer je hele huid goed en regelmatig in op zonnige dagen om het huidverouderingsproces te verminderen.

Feit of fictie? Het proces van huidveroudering is voor iedereen hetzelfde

Fictie: Met het verstrijken van de jaren wordt het verschil in huidtypen duidelijk zichtbaar door het ontstaan van rimpels. De vette en gemengde huidtypes zijn hier in het voordeel omdat de hoge talgproductie de huid een natuurlijke bescherming geeft tegen externe invloeden. Daarnaast functioneert talg als een hydraterende barrière waardoor een teveel aan vochtverlies wordt voorkomen. In vergelijking met de vorige twee huidtypes, vertoont het droge huidtype in een vroeger stadium rimpels door de lagere talgproductie. De oorzaak ligt in het tekort aan lipiden waardoor het droge huidtype een zwakkere barrièrefunctie heeft en sneller vocht verliest. Daarnaast kunnen verschillen in levensstijl, omgevingsfactoren en de gezondheid van een individu ertoe leiden dat huidveroudering eerder optreedt of juist op latere leeftijd pas zichtbaar wordt.

Feit of fictie? Gezichtsreiniging is een must om huidveroudering tegen te gaan

Feit: Overdag krijgt het lichaam met allerlei slechte invloeden te maken. De huid vormt de barrière tegen deze schadelijke factoren. S’nachts moet je huid de kans krijgen om te herstellen van alle schade die het gedurende de dag heeft opgelopen. Daardoor worden afvalstoffen en talg geproduceerd gedurende de dag, het is dus erg belangrijk om je huid s’ochtends te reinigen om vervolgens je dagverzorging aan te brengen. Daarnaast kan luchtvervuiling het huidoppervlak en de huidkwaliteit beïnvloeden, maar ook make-up resten, zweet en tabak kunnen veroudering van de huid versnellen. Als laatste is het erg belangrijk dat jij je gezicht goed reinigt om je dagverzorging volledig tot zijn recht te laten komen.

Feit of fictie? Het dagelijks scrubben van je gezicht kan helpen huidveroudering tegen te gaan.

Fictie: Door je gezicht regelmatig te scrubben kan je dode huidcellen verwijderen en het celvernieuwingsproces bevorderen, maar als jij je gezicht te veel scrubt kan jij je huid ook beschadigen. Hierdoor kan de huid uitdrogen, waardoor de barrièrefunctie minder goed wordt en je huid gevoeliger wordt voor externe agressies. Huidtypes zoals de droge huid, gevoelige huid of een huid met verwijde haarvaatjes doen er goed aan om voorzichtig te zijn met het gebruik van een scrubcrème. Gebruik een scrub één keer in de week of eens in de twee weken als je een gevoelige huid hebt, bijvoorbeeld Pureté Thermale. Mensen met een gemengde en vette huid kunnen vaker scrubben, ongeveer 1 tot 3 maal per week. Dit kan bijvoorbeeld met de dagelijkse scrubgel van Normaderm. Gebruik altijd milde exfoliërende producten die speciaal ontwikkeld zijn voor het gezicht. Het dagelijks scrubben van je gezicht is dus echt te veel van het goede, het kan er zelfs voor zorgen dat de huid extra kwetsbaar is voor blootstelling aan externe agressies.

Feit of fictie? Mijn dieet heeft geen invloed op mijn huidveroudering

Fictie: Onderzoek van de laatste jaren(*1) heeft uitgewezen dat er een directe relatie is tussen voeding, dieet en de gezondheid van de huid. Let op met voeding met een hoge glycemische index, deze voeding verhoogd het insulinegehalte en kan ontstekingsprocessen veroorzaken. Als je veel van dit soort ontstekingen in je lichaam hebt, kan je al snel tekenen van veroudering opmerken, zoals rimpels en fijne lijntjes.

Daarnaast moet je opletten op wat je lichaam nodig heeft. Een crashdieet is nooit een goed idee. Probeer een stabiel gewicht te behouden, want een flink verlies in gewicht kan weer een slappe huid veroorzaken. Je huid heeft eiwitten en vetten nodig om collageen en elastine aan te maken. Deze stoffen zijn belangrijk om je huid stevig en elastisch te houden. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en let erop dat je een stabiel gewicht behoudt.

Feit of Fictie? Antioxidanten helpen tegen huidveroudering

Feit: Vrije radicalen zijn moleculen die ons lichaam aanmaakt. Vrije radicalen kunnen het collageen en de elastine in onze huid beschadigen waardoor de huid minder stevig en elastisch wordt. De huid maakt zelf antioxidanten aan om te vrije radicalen te neutraliseren, maar door verschillende factoren kan het zijn dat je lichaam zelf niet genoeg antioxidanten aanmaakt om alle vrije radicalen in je lichaam te bestrijden. Om je huid gezond te helpen houden en huidveroudering tegen te gaan. Doe jij er goed aan om voedsel te eten waar veel antioxidanten in zitten, zoals groentes, fruit en noten.

Feit of fictie? Goede verzorgingsproducten helpen om huidveroudering tegen te gaan

Feit: Een goed huidverzorgingsproduct zorgt voor verbetering van de huiden zichtbare fijne lijntjes en rimpels verminderen. Een goede huidverzorging alleen is echter niet voldoende om de huid er gezond uit te laten zien. Gezonde voeding is essentieel, daarnaast is een goede bloedcirculatie belangrijk om de huid een stralend uiterlijk te geven. Regelmatig bewegen, yoga en het in balans houden van de bloeddruk zijn allemaal activiteiten die goed zijn voor je lichaam en je bloeddruk. Een andere belangrijke invloed op de kwaliteit van de huid is de zon. Dagelijkse UV-straling veroudert de huid dus gebruik goede zonnebrandproducten zodat rimpels niet voortijdig verschijnen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

*1 American  Journal of J Clinical Nutionr 2007;86:1225–31

go to top