OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Hoe kies je de juiste antioxidant voor jouw huidtype?

Naast het belang van dagelijks reinigen (ga nooit naar bed zonder je gezicht te wassen) en goede zonbescherming (de nummer één anti-aging verzorging) zijn ook serums van belang. Dit zijn zeer geconcentreerde formules waarmee je doelgericht bepaalde huidproblemen aanpakt. Voor die serums worden actieve ingrediënten gebruikt, vaak antioxidanten.

Antioxidanten zitten niet alleen in bepaalde voeding, zoals blauwe bessen, maar dus ook in huidverzorging en kunnen veel voor je huid betekenen waaronder deze beschermen tegen schadelijke factoren van buitenaf. Maar nu vraag je je misschien af: welke antioxidant is eigenlijk het beste voor mijn huid? In dit artikel ontdek je precies welke antioxidant past bij jouw huidwensen.

Wat doen antioxidanten voor de huid?

Antioxidanten zijn stoffen die eigenlijk een onmisbaar onderdeel zouden moeten vormen van ieders huidverzorgingsroutine. Aangezien antioxidanten echt ‘werkbijtjes’ zijn voor jouw huid. In wezen is het voornaamste doel van antioxidanten: je cellen beschermen tegen vrije radicalen door een deel van hun elektronen op te geven, als een natuurlijke 'uit'-schakelaar voor de vrije radicalen.

Dat is belangrijk, want je huid wordt dagelijks gebombardeerd door milieu-agressors, zoals vervuiling in de lucht en het blauwe licht van je computerscherm. Dit kan elke dag weer oxidatieve stress veroorzaken. Die schade loopt naarmate de tijd verstrijkt op. Oxidatieve stress kan leiden tot vroegtijdige rimpels, verlies van elastine, verminderd vochtgehalte, verhoogde pigmentatie en een verzwakking van de vochtbarrière. Hiernaast heeft elke antioxidant, van vitamine C tot E, weer een additionele speciale werking.

Vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) is geliefd om diens beschermende krachten tegen oxidatieve stress. Hiernaast werkt vitamine C goed samen met andere actieve ingrediënten voor optimale werkzaamheid. Het is bekend dat vitamine C veelvoorkomende huidproblemen oplost, zoals een ongelijkmatige teint, ruwe textuur, fijne lijntjes, acnelittekens en een doffe uitstraling. Vitamine C werkt het beste met andere antioxidanten zoals vitamine E en ferulinezuur, een organische verbinding die wordt aangetroffen in de celwanden van planten zoals haver, bruine rijst en appels. Vitamine C is ook een geweldige aanvulling op je dagelijkse zonbeschermingsregime. Hoewel SPF je beschermt tegen de UV-stralen van de zon, beschermt het je huid niet tegen vrije radicalen. Als je een antioxidant zoals vitamine C combineert (onder de SPF) met je breedspectrumzonnebrandcrème zorg je ervoor dat je huid dagelijks volledig wordt beschermd.

Vitamine E

Is een droge huid je grootste zorg dan zou vitamine E je favoriete antioxidant moeten zijn. Het bevat namelijk hydraterende en ontstekingsremmende voordelen. Hiernaast staat vitamine E bekend staat om de wondgenezende eigenschappen, waardoor het een uitstekende optie is voor mensen die last hebben van gevoeligheid en irritatie. Je vindt het vaak op ingrediëntenetiketten onder de naam tocoferol. Combineer het desgewenst met antioxidanten waarmee het goed samengaat zoals vitamine C en resveratrol.

Niacinamide

Niacinamide is een van de twee belangrijkste vormen van vitamine B3. Het wordt vaak ingezet om acne, rosacea, pigmentatieproblemen en rimpels mee te behandelen. Hiernaast kan niacinamide je helpen om je huidbarrière te versterken en langdurige gezondheid van de huid te optimaliseren. De ontstekingsremmende eigenschappen maken het ook een heilzaam ingrediënt voor mensen die vatbaar zijn voor puistjes en mee-eters.

Retinol

Retinol, ook wel bekend als vitamine A, is een favoriete anti-aging antioxidant vanwege de uitgebreide hoeveelheid klinisch onderzoek dat ernaar is gedaan. Retinol helpt bewezen bij celvernieuwing, stimuleert collageen, versnelt celvernieuwing en herstelt beschadigd DNA. Het kan een beetje irriterend werken op de huid voor mensen met een gevoelige huid, dus het is het beste om langzaam te beginnen met kleine doseringen (0,25%) en het op te bouwen in kracht en frequentie. Het is ook belangrijk dat je een SPF draagt wanneer je retinol aanbrengt. Als je kiest voor een retinol-product met een hogere concentratie neem het dan op in je avondroutine en vervang een alternatieve antioxidant zoals vitamine C als je optie voor overdag.

Polyfenolen

Polyfenolen, een diverse groep organische verbindingen die in planten en fruit worden aangetroffen, zijn een van de krachtigste antioxidanten gevonden in de natuur. Er zijn duizenden polyfenolen zoals resveratrol, groene thee, zwarte thee. Deze krachtige antioxidanten zijn heel goed in het herstellen van een door de zon beschadigde huid. Hiernaast hebben polyfenolen ook ontstekingsremmende en huid-kalmerende eigenschappen, waardoor ze een ideale optie zijn voor gemakkelijk geïrriteerde huidtypes.

Hyaluronzuur

Wie een beetje bekend is met huidverzorging denkt bij hyaluronzuur (HA) misschien als eerste aan hydratatie. Hyaluronzuur kan tenslotte duizend keer zijn gewicht in water vasthouden en hydratatie in de huid trekken. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat HA ook een uiterst effectieve antioxidant is die vrije radicalen opruimt en de huid in topconditie houdt. Hierdoor kan de huid zich ook beter verdedigen tegen agressors van buitenaf. Hyaluronzuur helpt schade door vrije radicalen te voorkomen en stimuleert ook wondgenezing. Het helpt de zichtbaarheid van fijne lijntjes en rimpels te verminderen, terwijl het vocht op de huid wordt vastgehouden met een ‘vullend’ effect. Vaak, wanneer de huid wordt beschermd en gehydrateerd, zal er een verhoogde productie van huidcellen plaatsvinden, wat leidt tot een zachtere, gladdere huid.

De oplossing van Vichy

go to top