OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Is jouw huid droog, geïrriteerd of gevoelig door hard water?

Heb je het idee dat hoezeer je ook met crème smeert of hoe zorgvuldig je ook omgaat met je haar het allebei te wensen overlaat? Huid en haar voelen uitgedroogd, misschien heb je zelfs last van dermatitis. In sommige gevallen kan dit komen omdat je gevoelig bent voor hard water. Dat kraanwater is niet alleen verantwoordelijk voor kalkvorming in je douche en een vaatwasser die op den duur minder soepel werkt, maar kan dus ook effect hebben op je beauty-routine. Je hoeft geen watersommelier te zijn om te weten dat niet al het water dat we voorhanden hebben gelijk is. Het ene water smaakt alleen al heel anders dan het andere water. Maar wat voor effect heeft de H20 uit je kraan wanneer dit bijzonder ‘hard’ is? Hard water is een term voor water dat een hoge calciumwaarde heeft – goed voor sterke botten, niet zo best voor je huid. Elke mooie, gezonde huid begint natuurlijk met een goede reiniging. Gebruik je graag water om je huid te reinigen of om make-up te verwijderen? Je bent niet de enige. De kalk en chloor uit kraanwater kunnen weliswaar soms boosdoeners zijn. Je huid voelt trekkeriger aan en dat is natuurlijk allesbehalve prettig. Tijd voor tips van Vichy’s schoonheidsexperts, waaronder dermatoloog Michel Le Maitre, om je huid te beschermen tegen hard water. Met een efficiënte schoonheidsroutine en specifieke verzorging.

Wat is hard water?

‘In heel Nederland komt er relatief zacht water uit de kraan, maar toch kan het voor een droge of dermatitis-gevoelige huid soms net te hard zijn’

De mineraalkwaliteit in kraanwater heeft effect op de ‘hardheid’. Het kan door kalksteen en krijt zijn getransporteerd, waardoor er sporen van calcium en magnesium inzitten. Zacht water, aan de andere kant, is grotendeels vrij van mineralen. Denk bijvoorbeeld aan het water uit stromende regen. Voelt je huid trekkerig aan en ontstaan er rode vlekken in je gezicht na het reinigen met kraanwater? Het kan zijn dat je kraanwater te veel kalk of zelfs chloor bevat. Dit water wordt dus wel ‘hard water’ genoemd. Let wel, dit betekent niet dat je het helemaal niet kunt gebruiken om je huid te reinigen. Dermatoloog Michel Le Maître stelt: ‘Water dat op de huid wordt aangebracht sluit de poriën en stimuleert de doorbloeding.’  Wat te doen als je kraanwater te hard voor je gezicht blijkt? Daarvoor lichten we in dit artikel een paar tips uit.

Verschilt hard water per land en regio?

‘Te hard water in combinatie met agressieve zeep en wasmiddelen kunnen een huidprobleem verergeren’

Dat is doorgaans wel het geval. Heeft je haar weleens fantastisch aangevoeld en lijkt je huid sterker, stralender en veerkrachtiger dan ooit op vakantie? Het kan zijn dat je huid meer gebaat is bij de kwaliteit van het water dat op deze plek uit de kraan komt. In Nederland is de ondergrens voor drinkwaterbedrijven in het Drinkwaterbesluit vastgelegd op 5,6 Duitse Hardheid (dH) als het water onthard wordt. De bovengrens: 12,5 dH. Voor Nederlands drinkwater ligt de gemiddelde hardheid rond de 8 Duitse graden. In heel Nederland komt er trouwens relatief zacht water uit de kraan. De hard- of zachtheid verschilt per provincie: zo is het water in Utrecht bijvoorbeeld wat zachter dan in Amsterdam. Nederland staat vaak bovenaan in wereldwijde ranglijsten met betrekking op de kwaliteit van het kraanwater. We hebben hier wel verschillende bronnen voor drinkwater.  

Wat doet kalk in water met onze huid?

Een aantal tekens dat je kraanwater te hard is: zeep schuimt niet voldoende, je kleding voelt ruw aan bij aanraking, je ziet kalkopbouw op je kranen en er zit een soort ‘filmpje’ op je douchedeuren en bad. Hard water heeft overigens slechte connotaties, maar veel mineralen in water kunnen ook heel goed zijn voor je huid. In veel beautyproducten, waaronder die van Vichy, wordt het water juist vervangen voor mineraal water. Dit is weliswaar speciaal bronwater uit een beschermd Frans vulkaangebied. Hiernaast gaat het vaak om de combinatie van hard water met zeep en wasmiddelen die een huidprobleem kunnen verergeren, waardoor poriën verstoppen en zeep minder goed weg te wassen is.

Droge huid door hard water

Naast dat hard water de delicate huidbarrière kan verstoren, kan het ook vocht uit de huid onttrekken. Daardoor is het zo problematisch voor wie een dermatitis-achtig huidprobleem heeft. Het calcium gaat op de huid zitten en verandert de talgchemie, waardoor de mogelijkheid van de huid om zichzelf te moisturizen wordt gehinderd. Het kan ook leiden tot grotere poriën, allerhande acne problemen, uitslag, een jeukend gevoel en rosacea met dus veel roodheid. Hard water kan dus effect hebben op een droge huid of dit verergeren.

Uitslag door kalk in water

Als de huid na het reinigen met water eerder geïrriteerd dan verzacht aanvoelt dan wil dit iets zeggen. Met hoge calciumwaardes wordt zeep namelijk niet voldoende opgelost, waardoor er restjes kunnen achterblijven op de huid. Dit kan bijdragen aan een gevoelige, reactieve, onzuivere huid en inderdaad dus ook uitslag. Rehydratatie en uitbalanceren is hier de sleutel. Gebruik een toner die alle achtergebleven restjes kan wegsmelten en een moisturizer die je huid weer voldoende zacht maakt. Alle risico wegnemen? Switch naar een water- en spoelvrije cleanser zoals natuurlijk Vichy’s micellair water

Eczeem door kalk in het water

‘Mogelijke oplossing: een waterverzachter of waterfiltratiesysteem om overmatige calcium en magnesium uit water te verwijderen’

Gevallen van eczeem en psoriasis komen veel meer voor in gebieden waar er hard water uit de kranen uitkomt. Zelf al heb jij die huidaandoeningen niet kun je wel de effecten van hard water op de huid ondervinden. Mineralen die opdrogen op de huid kunnen poriën blokkeren en dus droogte, pukkeltjes, schilfers en een jeukend gevoel oproepen. Wat betreft eczeem kan zeer hard water de delicate huidbarrière beschadigen en bestaande gevoeligheden voor eczeem triggeren. De oorzaken van eczeem zijn veelzijdig, en het type water waaraan je blootstaat is daar niet een van, maar heb je al eczeem dan kan hard water een serieuze stressor zijn die kan resulteren in ongewenste uitbraken.

Psoriasis door hard water

‘Je kunt prima met hard water wassen, maar stel de temperatuur lauwwarm in en gebruik nadien een ceramide-rijke lotion’

Hard water staat er dus ook om bekend psoriasis mogelijkerwijs te kunnen verergeren, en het kan dus een stoorzender zijn voor individuen die met dergelijke huidaandoening te maken hebben. Een van de oplossingen is gebruik van een waterverzachter of waterfiltratiesysteem om overmatige calcium en magnesium uit het water te verwijderen. Hierover verderop meer. 

Tips om je gezicht en lichaam te beschermen tegen hard water

Wil je de effecten van hard water op je huid tegengaan? Dan hoef je echt niet ineens en masse bronwater in flesjes in te slaan om vanaf nu in te baden en wassen. In plaats hiervan kun je de huid beter voorzichtig deppen met een handdoek in plaats van volledig droogwrijven, en douches wil je kort en lauwwarm houden, niet heet. Breng vervolgens een rijke laag met ceramiden-verrijkte bodylotion aan om vocht vast te houden terwijl de huid nog vochtig is van het douchen. Als je zo’n lotion gebruikt terwijl de huid nog vochtig is ‘verstoort’ dit het proces van de mineralen die op je huid blijven zitten. Terwijl ceramiden hier heel belangrijk zijn om de huidbarrière te helpen herstellen.

Verzacht je leidingwater

Het ‘verzachten’ van je leidingwater is mogelijk. In onze leidingen stroomt nu eenmaal geen puur en ongerept bronwater (was het maar waar!) en daarom zijn waterverzachters een ideale oplossing. Dankzij een waterfiltersysteem halen deze waterverzachters chloor en kalk uit hard water. Dit proces heet ionenuitwisseling. De hardheid van het water kun je meten met teststrips die je even onder de kraan houdt. Wateronthouder zonder afvoer? Gelukkig is er legio keuze op de markt van verschillende merken en bedrijven.

Gebruik een reinigingsproduct dat kalk tegengaat en zacht is voor jouw huid

‘Reinig je huid in plaats van met een reiniger en kraanwater met micellair water zonder te hoeven afspoelen’

Gebruik je reinigende crèmes of schuimgels met anti-kalkwerking? Deze zijn ideaal voor een glanzende en zachte huid! Le Maître: ‘Het doel is om de kwaliteit van de hydrolipidenfilm voor het beschermen van de huid optimaal te houden. Reinigende formules met anti-kalkverwerking bevatten bijvoorbeeld glycerine om de agressie te compenseren en de huid beter te hydrateren.

Vermijd kraanwater en kies micellair water tijdens je reiniging

De 3-in-1 make-upreiniger en de micellaire reinigingslotion van Vichy zijn mooie producten voor het verwijderen van make-up zonder het gebruik van water. Je hoeft je gezicht dus niet te af te spoelen met kraanwater. Deze reinigingsproducten verwijderen vuildeeltjes van je huid en je spaart ook nog eens tijd uit, want je kunt hetzelfde product gebruiken voor je gezicht, ogen en lippen! Le Maître tipt ook: ‘Je kunt de reiniging afronden door kalmerend thermaal water op de huid te sprayen’. Het plezier en de frisheid van water, zonder de nadelen ervan voor je huid. Bijkomend voordeel? Dit water is rijk aan zeldzame en weldadige mineralen en het bevat tevens geen chloor en kalk.

Wees voorzichtig in de omgang met je huid

Wat je het beste kunt vermijden tijdens het reinigen van je gezicht: steeds weer over hetzelfde plekje wrijven. Je huid is jou veel dankbaarder wanneer je je gezicht zachtjes en met zorg aanpakt. Le Maître raadt net als zijn collega’s in de dermatologie aan om de huid zowel ’s morgens als ’s avonds te reinigen.

Sluit af met serum of hydraterende crème

Als je dat nog niet doet is dit wellicht een mooi moment om ermee te beginnen. Met een serum of hydraterende crème vermijd je namelijk dat jouw huid droog aanvoelt. Zeker wanneer je kraanwater veel kalk of chloor bevat, is een serum of hydraterende crème een aanrader. Deze producten geven een fris effect dat net zo fijn aanvoelt als water. Le Maitre beaamt dit: ‘Net als sprayen met thermaal water kalmeert een serum of hydraterende crème de huid ook.’

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top