Berg bij baby’s en volwassenen: seborroïsch eczeem op hoofdhuid en haar.

Wist je dat berg, ofwel seborroïsch eczeem, niet alleen kan voorkomen bij de allerkleinsten onder ons maar ook bij jou en mij? Roodheid, pijn, jeuk, schilferingen op de hoofdhuid met soms ook roos. Dit gaat verder dan zomaar een jeukende hoofdhuid. En het behoeft ook een andere aanpak dan eczeem op andere delen van je lichaam. Het kan nogal een beproeving zijn voor je fysieke en mentale gesteldheid, die berg. Bij baby’s verdwijnt het meestal snel en is het – in tegenstelling tot bij de meeste volwassenen – niet pijnlijk. Hieronder alles rondom berg en seborroïsche dermatitis zodat je stappen kunt ondernemen.

Wat te doen tegen berg?

Het is belangrijk om berg wel aan te pakken, want natuurlijk is het laatste wat je wil dat dit leidt tot haaruitval. Hiernaast zijn de hevige irritaties op de hoofdhuid door seborroïsch eczeem al erg genoeg om over te gaan tot handelen. Lees mee.

Oplossing berg of seborroïsch eczeem: shampoo

Tegenwoordig is de no-poo methode een trend: zo min mogelijk je haar wassen. Maar is dit wel zo verstandig in het geval van een vette, geïrriteerde hoofdhuid en seborroïsch eczeem? Niet zozeer, want door het haar en de hoofdhuid niet te wassen kan er zich nog meer talg ophopen. Die extra talg, waarmee seborroïsch eczeem wordt geassocieerd, kan overgroei van malassezia (het type gist dat we eerder hebben geduid) uitlokken. Loopt dit uit de hand dan kan dit een ontsteking triggeren. Het soort ontsteking waardoor haar nabij de ontsteking minder gemakkelijk kan groeien. Slechts eens in de week wassen is dus geen beste optie, maar het is wel belangrijk om je haarverzorging met zorg uit te kiezen. Kies voor een shampoo voor een gevoelige huid of een anti-roos shampoo voor een gevoelige huid met milde ingrediënten. Test ook verschillende verzorging en kijk hoe je hoofdhuid reageert. Net zoals voor het gezicht is bij seborroïsch eczeem Salicylzuur een ‘wonderingrediënt’ dat werkt als een exfoliator ofwel milde peeling waardoor cellen sneller worden vernieuwd. Dit kan schilferen en schilferige plekjes verminderen. Terwijl Salicylzuur ook kan helpen bij jeuken. Vichy’s Dercos Nutrients-lijn reinigt eveneens diep, met natuurlijke ingrediënten. Vichy’s haarverzorging wordt ontwikkeld in samenwerking met dermatologen.

Oplossing berg of seborroïsch eczeem: hoe wassen

Bang om je haar te strippen van de essentiële oliën die het ook nodig heeft in de strijd tegen bijvoorbeeld roos? Denk dan aan shampoo als een korte ‘contact-therapie’, waarbij het lang genoeg op de huid blijft zitten om zijn werk te doen. Breng de shampoo aan, zing het alfabet en was voorzichtig uit. Wil je toch die no-poo methode eens proberen? Je kunt ook voor half-om-half gaan. Laat de voor jou geschikte shampoo even inwerken op de hoofdhuid, waarbij je de uiteinden van je haar niet wast.

Oplossing berg of seborroïsch eczeem: huisarts

Verder is het bij seborroïsch eczeem altijd handig om een afspraak te maken met je dermatoloog. Want hoewel dit type hoofdhuid-eczeem meestal wordt veroorzaakt door overmatige talg (een vette hoofdhuid) ligt soms een droge hoofdhuid ten grondslag aan je eczeem. In dit geval heb je een andere behandelmethode nodig, en kan niet wassen (en daardoor niet verder uitdrogen) soms wel helpen. In dit geval zou je haar en hoofdhuid eens kunnen spoelen (zoals aanbevolen bij de no-poo methode om een shampoobeurt te vervangen) met biologische appelciderazijn. Een dermatoloog kan bovendien een doelgericht recept voor je uitschrijven bij behandeling van berg.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service. Mijn Vichy Express 24/7.

De redactie

De oplossing van Vichy

MINERAAL MASKERS

Exfoliërend Masker

Peeling - Masker

Ons eerste minerale masker met vulkanisch gesteente en AHA om dode huidcellen zachtjes weg te scrubben, voor een fijner uitziende huidtextuur en een frisse, stralende teint.

Meest gelezen