OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Berg bij baby’s en volwassenen: seborroïsch eczeem op hoofdhuid en haar.

Wist je dat berg, ofwel seborroïsch eczeem, niet alleen kan voorkomen bij de allerkleinsten onder ons maar ook bij jou en mij? Roodheid, pijn, jeuk, schilferingen op de hoofdhuid met soms ook roos. Dit gaat verder dan zomaar een jeukende hoofdhuid. En het behoeft ook een andere aanpak dan eczeem op andere delen van je lichaam. Het kan nogal een beproeving zijn voor je fysieke en mentale gesteldheid, die berg. Bij baby’s verdwijnt het meestal snel en is het – in tegenstelling tot bij de meeste volwassenen – niet pijnlijk. Hieronder alles rondom berg en seborroïsche dermatitis zodat je stappen kunt ondernemen.

Berg bij baby's

‘Berg bij volwassenen wordt veroorzaakt door een overgroei aan gist dat een reactie met roodheid en schilfers van het immuunsysteem uitlokt’

Als we het hebben over berg ofwel hoofdhuid eczeem dan leiden de meeste Google-zoektochten naar baby’s en berg. Het is dan ook een type eczeem op de hoofdhuid die met name voorkomt bij baby’s onder de zes maanden. Na ongeveer negen maanden verdwijnt het vaak weer als sneeuw voor de zon, dus wat dat betreft niet gevreesd. Als je die gele schilfers en roodheid op de schedel van je kindje – in het Engels ook wel ‘cradle cap’ genoemd – ontdekt dan kan het weliswaar even schrikken zijn. Wat te doen? Het kan zich bovendien niet alleen manifesteren op de hoofdhuid van de pasgeborene, maar ook onder de wenkbrauwen, op de neus, onder de oksels of in de lies. Het is een volstrekt onschuldige huidaandoening, die niet besmettelijk is. Andere baby’s kunnen jouw kind dus ook niet aansteken. Specifiek berg bij baby’s geeft deze kleine geen jeukend of pijnlijk gevoel. Wat tips: was het haar van je baby regelmatig met speciale babyshampoo en probeer losse schilfers te verwijderen met een zacht borsteltje. Korstjes kun je verzachten met een milde baby-olie. Natuurlijk weet de huisarts of desgewenst dermatoloog ook raad wanneer je baby veel last heeft van berg. Ernstige vormen van ‘cradle cap’ zijn gelukkig zeer zeldzaam.

Berg bij volwassene of seborroïsch eczeem

‘Krabben of plukken aan jeukende plekjes op de hoofdhuid kan de haarzakjes beschadigen en milde haaruitval veroorzaken’

Misschien denk je dat berg is voorbehouden aan baby’s, maar niets is minder waar: ook volwassenen kunnen last krijgen van dit type hoofdhuid-eczeem of dermatitis. We hebben het dan inderdaad over seborroïsch eczeem of seborroïsche dermatitis, veroorzaakt door een ontsteking van de hoofdhuid. De ontstekingsbron is doorgaans gist. Dat gist hoort daar gewoon op je huid te leven, maar bij seborroïsch eczeem is er meestal sprake van grotere hoeveelheden dan normaal. Het is niet duidelijk waardoor dit ontstaat. Experts denken aan genetische aanleg en een algeheel probleem met het immuunsysteem. Verder wordt er gespeculeerd dat een combinatie van warmte (warm weer of hoge verwarming) en huidoliën een ideale omgeving creëert waardoor een ongewenste overgroei van gist ontstaat. Te hoge gistwaardes op de huid kunnen een reactie van ons immuunsysteem uitlokken dat vervolgens resulteert in roodheid en schilfers. Seborroïsch eczeem is een chronische huidconditie die dus rode, vette, schilferende plekjes oproept. Vaak jeuken die plekjes. In de meeste gevallen ligt de hoofdhuid ofwel schedel onder vuur, waar het ook kan resulteren in roos.

Haaruitval door berg ofwel seborroïsch eczeem

‘Zo min mogelijk je haar en hoofdhuid wassen is populair, maar dit is niet altijd de beste optie bij seborroïsch eczeem’

Alvast een meevaller: het is niet gebruikelijk dat seborroïsch eczeem resulteert in haaruitval. Wel kun je schade aanrichten door de manier waarop je met (de wellicht jeukende) eczeem omgaat. Aan het krabben of plukken? Dit kan je haarzakjes ofwel haarfollikels beschadigen en ja, leiden tot milde haaruitval. Raak je de aangedane vettige plekjes met roodheid en schilfers continu aan dan kunnen ontstekingen verergeren en het haar afbreken. Kies voor haarproducten die jehoofdhuid kalmeren en probeer niet te veel aan je haar en hoofdhuid te denken door het uit je gezicht te binden. Met behulp van zachte scrunchies, van bijvoorbeeld fluweel, of een zijden haarband.
 

Wat te doen tegen berg?

Het is belangrijk om berg wel aan te pakken, want natuurlijk is het laatste wat je wil dat dit leidt tot haaruitval. Hiernaast zijn de hevige irritaties op de hoofdhuid door seborroïsch eczeem al erg genoeg om over te gaan tot handelen. Lees mee.

Oplossing berg of seborroïsch eczeem: shampoo

Tegenwoordig is de no-poo methode een trend: zo min mogelijk je haar wassen. Maar is dit wel zo verstandig in het geval van een vette, geïrriteerde hoofdhuid en seborroïsch eczeem? Niet zozeer, want door het haar en de hoofdhuid niet te wassen kan er zich nog meer talg ophopen. Die extra talg, waarmee seborroïsch eczeem wordt geassocieerd, kan overgroei van malassezia (het type gist dat we eerder hebben geduid) uitlokken. Loopt dit uit de hand dan kan dit een ontsteking triggeren. Het soort ontsteking waardoor haar nabij de ontsteking minder gemakkelijk kan groeien. Slechts eens in de week wassen is dus geen beste optie, maar het is wel belangrijk om je haarverzorging met zorg uit te kiezen. Kies voor een shampoo voor een gevoelige huid of een anti-roos shampoo voor een gevoelige huid met milde ingrediënten. Test ook verschillende verzorging en kijk hoe je hoofdhuid reageert. Net zoals voor het gezicht is bij seborroïsch eczeem Salicylzuur een ‘wonderingrediënt’ dat werkt als een exfoliator ofwel milde peeling waardoor cellen sneller worden vernieuwd. Dit kan schilferen en schilferige plekjes verminderen. Terwijl Salicylzuur ook kan helpen bij jeuken. Vichy’s Dercos Nutrients-lijn reinigt eveneens diep, met natuurlijke ingrediënten. Vichy’s haarverzorging wordt ontwikkeld in samenwerking met dermatologen.

Oplossing berg of seborroïsch eczeem: hoe wassen

Bang om je haar te strippen van de essentiële oliën die het ook nodig heeft in de strijd tegen bijvoorbeeld roos? Denk dan aan shampoo als een korte ‘contact-therapie’, waarbij het lang genoeg op de huid blijft zitten om zijn werk te doen. Breng de shampoo aan, zing het alfabet en was voorzichtig uit. Wil je toch die no-poo methode eens proberen? Je kunt ook voor half-om-half gaan. Laat de voor jou geschikte shampoo even inwerken op de hoofdhuid, waarbij je de uiteinden van je haar niet wast.

Oplossing berg of seborroïsch eczeem: huisarts

Verder is het bij seborroïsch eczeem altijd handig om een afspraak te maken met je dermatoloog. Want hoewel dit type hoofdhuid-eczeem meestal wordt veroorzaakt door overmatige talg (een vette hoofdhuid) ligt soms een droge hoofdhuid ten grondslag aan je eczeem. In dit geval heb je een andere behandelmethode nodig, en kan niet wassen (en daardoor niet verder uitdrogen) soms wel helpen. In dit geval zou je haar en hoofdhuid eens kunnen spoelen (zoals aanbevolen bij de no-poo methode om een shampoobeurt te vervangen) met biologische appelciderazijn. Een dermatoloog kan bovendien een doelgericht recept voor je uitschrijven bij behandeling van berg.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service. Mijn Vichy Express 24/7.

go to top