OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Bestaat er een dieet tegen acne?

Er bestaan veel fabeltjes in de wereld over het verband tussen voeding en huidkwaliteit. Diëtiste - voedingsdeskundige Eugénie Auvinet maakt korte metten met de heersende opvattingen.

Bestaat er een dieet tegen acne?

Speelt voeding een rol bij de kwaliteit van de huid?

In zekere zin wel want iemand die niet gebalanceerd eet zal waarschijnlijk een doffe teint krijgen. Vergeet niet dat de buitenkant een afspiegeling is van de binnenkant! Echter, uit geen enkel onderzoek is gebleken dat te vet eten leidt tot een vette huid, en ook niet dat je van chocola puistjes krijgt!

Is het tegenovergestelde dan waar: dat een evenwichtig voedingspatroon huidproblemen kan laten verdwijnen?

Bepaalde voedingsmiddelen zoals eieren, melk, tarwe, avocado's of noten kunnen leiden tot uitbarstingen van de huid, veroorzaakt door een overgevoeligheid voor die voedingsmiddelen.

Die voedingsmiddelen veroorzaken dan een ontsteking van de ingewanden die soms op hun beurt weer een huidontsteking veroorzaken. Een aangepast dieet kan helpen om deze puistjes te laten verdwijnen. Voeding heeft echter geen enkele invloed op acne met een hormonale oorzaak.

Wij eten erg gevarieerd. Hoe weet je welke voedingsmiddelen huiduitbarstingen veroorzaken?

Dat kan op twee manieren: met een bloedtest of door waarneming. De eerste optie is heel snel maar kostbaar. Bij de tweede optie moeten alle voedingsmiddelen genoteerd worden die kort voor het verschijnen van de huidreacties zijn genuttigd.

Ik ben een groot voorstander van het om de beurt weglaten van voedingsmiddelen om de boosdoener te kunnen bepalen. Bij twijfel over de oorzaak van de voedselallergie, kun je het beste een strikt dieet volgen dat tijdelijk alle verdachte voedingsmiddelen weglaat.

Als eenmaal duidelijk is om welke voedingsmiddelen het gaat, moet je ze dan definitief uit je menu schrappen?

Die voedingsmiddelen moeten geschrapt worden zolang de darmflora nodig heeft om te herstellen. Daarvoor adviseer ik om gebalanceerd te eten en probiotica en voedingssupplementen te gebruiken. De huidresultaten zullen zichtbaar worden in de maand die volgt. Het is heel goed mogelijk om de voedingsmiddelen die de oorzaak waren van de huiduitbarstingen daarna weer op het menu te zetten, mits ze niet te vaak achter elkaar worden gegeten. Het gaat allemaal om frequentie en dat verschilt per geval.

Ontdek welke verzorging voor uw huid geschikt is, doe hier de diagnose voor de onzuivere huid. 
Meer weten? Kijk hier voor meer informatie en artikelen over de onzuivere huid.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

Onze expert

Dr. Eugénie Auvinet
Diëtist en Voedingsdeskundige

go to top