OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Bifidus: een nieuwe beste vriend van je huid

Probiotica en de huid, hier wordt steeds meer over gesproken. Bifidobacteriën zijn een groep bacteriën die probiotica worden genoemd en die normaal gesproken in je darmen en maag leven. Een specifieke soort, genaamd Bifidobacterium bifidum (ook wel Bifidus), heeft veel media-aandacht gekregen omdat het mogelijkerwijs gunstig is voor de gezondheid.   Als je zelf nog niet bekend met Bifidus dan zijn je ingewanden dat zeker wel. Bifidus is een ‘vriendelijke’ bacterie die helpt bij het afremmen van de groei van schadelijke bacteriën. Maar wat is het nu precies en hoe kan het helpen bij het vertragen van opkomende zichtbare tekenen van huidveroudering? In dit artikel leggen we je alles uit over Bifidus en probiotica huidverzoring.

Wat is bifidus precies?

‘Na het gebruik van de probiotica huidverzorging met Bifidus hadden vrouwen met een gevoelige huid minder huidirritatie’

Bifidus, wat is dat precies? Goede vraag! Bifidus is een afgeleide van probioticum: een micro-organisme dat van origine een gist is. Dit wordt van nature gevonden in gefermenteerde melkproducten zoals yoghurt. Bifidus heeft een positief effect op onze algehele gezondheid. Klinische studies hebben bijvoorbeeld uitgewezen dat het waardevol is in de behandeling van eczeem bij kinderen en bij interne infecties. Daarnaast worden Bifidus supplementen aanbevolen na een antibioticakuur.   Bifidus wordt ook toegepast in huidverzorgingsproducten, zogenaamde probiotica huidverzorging. Het is niet alleen effectief in het behandelen tegen ontstekingen, uit recent onderzoek is gebleken dat het de bescherming van de huid kan versterken en gevoeligheid en droogheid kan verminderen. Daarom is er steeds meer vraag naar de beste probiotica (ook om bijvoorbeeld te slikken als supplement) en probiotica huidverzorging.

Bewezen voordelen van Bifidus in huidverzorging

Na veelbelovende resultaten uit verschillende laboratoriumtests is een groep vrouwen met een gevoelige huid de Bifidus-huidverzorgingsformules van Vichy gaan gebruiken tijdens een twee maanden durend onderzoek. Daar kwamen de volgende inzichten uit: 

Probiotica en eczeem

‘Bifidus wist ouderdom gebonden eiwitten (denk aan collageen, belangrijk voor het behouden van een jeugdige huid) te wijzigen’

Wie last heeft van eczeem, heeft vaak last van een afwijkende huidbarrière. Lage filaggrinespiegels beïnvloeden het vermogen van keratinocyten om water in de huid vast te houden, wat leidt tot xerose, pruritus en uiteindelijk atopische dermatitis met schilfers, blaasjes en roodheid. Een ineffectieve huidbarrière zorgt er ook voor dat allergenen in de lucht gemakkelijk de huid binnendringen en irritatie veroorzaken. Vichy’s onderzoek wijst uit dat Bifidus de huidbarrière helpt verbeteren. Bij de vrouwen die het product hebben getest was de buitenste laag van de epidermis beter gestructureerd dan voorheen. De hydrolipidenfilm was effectiever geworden in het weerstaan van aanvallen van buitenaf. Hiernaast heeft het nog een actie op de huid: ontstekingen (zoals bij eczeem) van de huid was zichtbaar verminderd. 57 dagen na de tests hadden de vrouwen bijna 60 % minder last van huidirritatie dan voorheen. 

Bifidus als anti-huidveroudering

Wat opvalt uit het onderzoek: Bifidus wijzigde de ouderdom gebonden eiwitten. Vooral het collageeneiwit genaamd COL17A1 speelt een sleutelrol bij het behoud van een jeugdige huid. Met de jaren afnemende niveaus van dit eiwit zorgen ervoor dat onze huid rimpels ontwikkelt, verzakt en elasticiteit verliest. Hiernaast wordt de huid – zeker tijdens en na de overgang – droger, waardoor fijne lijntjes en rimpels verdiepen en zichtbaarder worden. Na 29 dagen constateerde de dermatoloog dat de vrouwen die Bifidus gebruiken zichtbaar minder last hadden van een droge huid dan de placebogroep. Dit geeft aan dat Bifidus kan helpen bij het tegengaan van de negatieve effecten van koud weer en droge lucht, alsook bij het vertragen van zichtbare tekenen van huidveroudering.

Hoe bifidus voor de huid gebruiken

Probiotica heeft dus een groot effect op de huid. Op zoek naar de beste probiotica? Je kunt ervoor kiezen probiotica huidverzorging te smeren, maar gunstige probiotica zoals Bifidus ook op te nemen in je dieet.

Probiotica in huidverzorgingsproducten

‘Yoghurt, kefir, kombucha, zuurkool, augurken, zuurdesembrood en wat kazen zijn voorbeelden van voeding rijk aan probiotica’

Bifidus is dus onderdeel van de familie Bifido-bacteriën en het is van nature aanwezig in onze darmflora. Bij Vichy hebben we besloten om de eigenschappen van Bifidus op de huid te onderzoeken. Hier zijn onze onderzoekers al jaren mee bezig.   De uitdaging lag in het fermenteren om deze componenten uit de bacteriën te onttrekken. Onze formule experts hebben ultrageluid gebruikt om deze componenten te onttrekken zonder hun gunstige eigenschappen te veranderen. Deze Bifidus-extracten hebben ze verwerkt in probiotica huidverzoring: Slow Âge. Zoals de naam suggereert, ondersteunt dit het tegenhouden van het verouderingsproces. Al geschikt voor vrouwen vanwege halverwege de 25. 

Probiotica in je dieet

Meer gezonde bacteriën in je darmstelsel? Eet meer probiotica. Er is geen aanbevolen dagelijkse inname voor probiotica. De algemene richtlijn is om zoveel mogelijk gefermenteerde voedingsmiddelen aan je dagelijkse eetpatroon toe te voegen. Waarom gefermenteerd voedsel? Vergisting is een van de oudste technieken voor het bewaren van voedsel. De mensheid fermenteert al eeuwenlang voedsel en dranken zoals bier en wijn. Gefermenteerd voedsel doorloopt een proces van lacto-fermentatie waarbij natuurlijke bacteriën zich voeden met de suiker en het zetmeel in het voedsel, waardoor melkzuur ontstaat. Dit proces creëert een omgeving waarin het voedsel wordt bewaard en bevordert gunstige enzymen, B-vitamines en omega-3-vetzuren, evenals verschillende soorten goede bacteriën. Een andere manier om naar fermentatie te kijken: je neemt één soort voedsel en transformeert het naar een ander soort voedsel. Zo wordt kool zuurkool, worden sojabonen miso en kan melk worden verwerkt tot yoghurt, kaas en zure room. Niet alle gefermenteerde voedingsmiddelen bevatten probiotica. Bij bier of wijn zijn probotica verwijderd of inactief gemaakt. De meeste gefermenteerde voedingsmiddelen zijn echter ook probiotische voedingsmiddelen. Denk aan: yoghurt, kefir, kombucha, zuurkool, augurken, miso, tempeh, kimchi, zuurdesembrood en wat kazen.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of via onze nieuwe click & collect service: Mijn Vichy Express 24/7.

go to top