OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Mooi, gezond en snel bruin worden: een checklist

‘Je wordt ook bruin met een hoge zonnefactor, maar de teint wordt op een gezondere manier verkregen en houdt langer aan’

Gelukkig zijn het niet meer de jaren ’70, waarin vooral vrouwen met een heel lichte huid het liefst een mahonie-kleurige tan hadden, diep goudkleurig. Het klinkt aanlokkelijk, maar het is simpelweg ongezond. Vertrekkend bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Peter Huijgens, deed in de media al een oproep om zonnebanken in Nederland te verbieden en zei in de krant: ‘We moeten af van de opmerking: ‘lekker kleurtje’, als iemand op vakantie is geweest.’ Het behoeft bijna geen betoog meer: zonnebrand is uitermate belangrijk, maar tegelijkertijd is het logisch dat we in de zomer een mooi gloedje en bruine benen willen alsof je toch even gekust bent door de zonnestralen. Dit is heel goed mogelijk, met het juist zonneplan. Blijf je deze zomer thuis of reis je af naar een tropisch, zonovergoten oord? Welk scenario ook, vergeet niet essentiële huidverzorgingsproducten (zoals getipt in dit artikel) te gebruiken tijdens het bruin worden. Aan de hand van deze checklist kun jij zien welke producten je nodig hebt om je huid te beschermen tegen de zon en hoe jij de hele zomer door kunt genieten van een mooie, bruine huid.

Natuurlijk bruin worden

‘Zonnebrand waar je bruin van wordt? Dan ben je vast en zeker fan van Vichy’s awardwinnende zonbeschermend water SPF 30 voor een optimale bruine teint’

Een bruin kleurtje wordt gezien als gezond, een mooi gloedje. Zodra je huid bruin kleurt betekent dit weliswaar dat UVB-stralen hun negatieve uitwerking hebben gehad op je huid; als verdedigingsmechanisme kleuren huidcellen een tintje donkerder. Bruin worden is bijna onvermijdelijk als je van plan bent om veel tijd buiten door te brengen. Terras of strand, het is altijd belangrijk om een zonbeschermingsproduct te gebruiken. Zo word je al best snel bruin, maar op een natuurlijke manier. 

Waarop letten bij het zonnen

Zeker voor mensen die snel bruin worden in de zomer belangrijk vinden, is het essentieel om de huid goed te verzorgen. Dat betekent dat je een hydraterend product bij de hand wil houden, zoals een hydraterend zonnewater. Zo ga je ook vervellen tegen, waardoor je dat tintje niet ineens verliest door een bovenste huidlaag die linea recta afschilfert. Hydrateren van binnenuit is ook essentieel om de huid soepel te houden en een gezond tintje vast te houden. Drink volop water – zeker wanneer je bent blootgesteld aan direct zonlicht – om dehydratatie te voorkomen, wat je ook ziek kan maken. Als je zelfbruiner gebruikt, wees dan voorzichtig met parfum. Dit kan namelijk strepen achterlaten. Je wordt overigens ook gewoon bruin door je make-up heen. Zoals helaas nog weleens voorkomt: jezelf flink insmeren met olie om maar bruin te worden. Niet doen! Dit is heel gevaarlijk voor de gezondheid van je huid, en het zorgt ervoor dat je huid in een veel rapper tempo veroudert. Met olijfolie braad je niet alleen je koteletjes in de pan, maar verbrand je eigen huid ook sneller en dat zie je later altijd terug.

Zon met mate

‘Zonnebrand werkt eigenlijk net zoals tandpasta: gebruik je er niet genoeg van dan doet het ook niet zoveel’

Blijf tijdens uren waarop de zon op zijn hoogst staat (tussen 11 uur ’s ochtends en 4  uur ’s middags) vooral uit de zon. UVA- en UVB-stralen hebben nu een extra heftige werking op je mooie, gladde huid. Bruin worden gebeurd ook in de schaduw trouwens. Dus zorg ervoor dat je ook onder een parasolletje jezelf insmeert met zonnebrand en een hoedje draagt. Van een gewoon lampje binnenshuis krijg je geen kleurtje, want het geeft geen UV af – het type licht dat zo uitbundig afstraalt van de zon. 

Insmeren

Zonnebrand is eigenlijk net zoiets als tandpasta: gebruik je er niet genoeg van dan doet het ook niet zoveel. Smeer vooral je lichaam dus royaal in met zonnebrand, minstens 15 minuten voor blootstelling aan UV-licht. Gebruik minimaal een eetlepel zonnebrand voor je gezicht. Breng eerst zonnebrand aan en dan pas je dagcrème of moisturizer. Smeer zonnebrand bij uitstek om de twee uur voor veilig bruinen.

Producten om bruin te worden

Natuurlijk kun je ook een zelfbruiner pakken, heel wat veiliger. Tegenwoordig maken selftanners je echt niet meer sinaasappeloranje. De juiste selftanner spray je eenvoudig op of smeert aangenaam uit, trekt goed in en geurt niet. Wil je strepen echt voorkomen? Zorg dan dat je de huid de dag ervoor scheert en exfolieert. Wil je het liever overlaten aan expert? Dat kan natuurlijk ook, bij een spray-tan studio. 

Zonnebrand waar je bruin van wordt

Zonnebrand waar je bruin van wordt? Je zult vast en zeker fan zijn van Vichy’s zonbeschermend water voor een optimale teint! Met hoge UV-bescherming en bètacaroteen voor een kleurtje. Zelfs als je met factor 50 smeert, verkleurt je huid trouwens op den duur. Met zonnebrand kan het iets langer duren voordat je een kleurtje ziet, maar dit zal een gezonder proces zijn en de kleur zal ook langer aanhouden. Een diepe tan duidt eigenlijk op een ontsteking in de huid en het is een manier voor het lichaam om zichzelf te beschermen. Kies in de volle zon voor minstens factor 30.

Zonnebrand voor gezicht

Voor het gezicht wil je natuurlijk een formule in je tas mikken die aangenaam aanvoelt en je niet voelt zitten. Vichy biedt tal van verschillende zonnebrandproducten, in de vorm van een melk of spray, die passen bij jouw huidtype. 

Hydraterende mist

Een verfrissende hydraterende mist beschermt en versterkt de huidbarrière tegen negatieve invloeden van buitenaf, zoals effecten van vervuiling, stress en UV-stralen. Het gemineraliseerd thermaal water van Vichy is klein genoeg om in je tas mee te nemen en het heeft een verfrissend en kalmerend effect op de huid. Spray het mineraliserend water op je gezicht en decolleté zodra je huid uitgedroogd begint aan te voelen.

Langer bruin door aftersun

Als bruin worden je ultieme doel is (geen aanrader) dan kan het gebeuren dat je iets te fanatiek bent gaan zonnen. Daarom zou aftersun onmisbaar moeten zijn in je badkamer of toilettas. Niet alleen om de verbrande huid te kalmeren, maar ook omdat aftersun de huid kan hydrateren. Hierdoor is de huid beter in staat schade door overmatige blootstelling aan zon te helpen verbeteren. Je huid kan ook uitgedroogd raken tijdens het zonnen. In dat geval kan een hydraterende bodylotion ook voldoen.

Zon aftercare: make-up voor in de zon

Minerale make-up is hier het toverwoord. Het is belangrijk om je huid te laten ademen als je op zoek bent naar een mooie, bruine kleur. Verruil je gewone foundation of concealer eens voor een product met bijvoorbeeld mineralen die ervoor zorgen dat overtollige oliën worden opgenomen of gebruik een BB créme met SPF voor een lichte dekking. Uiteindelijk hebben we nog een laatste tip voor het zomerseizoen als het gaat om oogmake-up: waterproof mascara, die mag niet ontbreken. 

Verbandtrommel

Om goed voor je kwetsbare huid in de zon te zorgen, heb je niet genoeg aan alleen huidverzorgingsproducten. Zorg ervoor dat je altijd pleisters, anti-muggenspray en ontsmettende middelen bij de hand hebt. Tegen beschadiging, verbranding of als je in een streek zit met veel muggen. Naar een tropisch oord? Neem dan wat oogdruppels mee, die kunnen helpen om eventuele symptomen van allergieën te verminderen.

Dagcrème met factor voor een gevoelige huid

Naar een warme vakantiebestemming neem je natuurlijk zonnebrand mee. Hoe gevoeliger je huid, hoe beter je zonbescherming moet zijn – ook als je bruin wenst te worden. Zorg ervoor dat je zonnespray of zonnebrandcrème royaal en gelijkmatig aanbrengt om goed beschermd te zijn. Kies voor je gezicht een zonnebrand met een geschikte SPF die de rest van je zonbescherming op je lichaam aanvult. Het is ook belangrijk om te onthouden dat je huid in hete temperaturen geneigd is om meer talg aan te maken dan gewoonlijk en je gezicht vaak wat gevoeliger is. Daarom is het belangrijk dat jij je huid goed verzorgt na een dag in de zon.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top