OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Nagels thuis verzorgen: onze tips voor mooie gezonde nagels

We hebben nagels om onze vingertoppen te beschermen. Helaas kunnen ze om verschillende redenen soms verzwakken en dit is niet alleen onhandig, maar ook esthetisch minder wenselijk. Gezonde nagels hebben de juiste nagelverzorging nodig. In dit artikel lees je alles over hoe je nagels (en hiernaast) je handen te verzorgen zodat ze in optima forma blijven. Heb je last van slechte nagels dan kan dit genetisch bepaald zijn, of je hebt simpelweg meer vitaminen en extra verzorging voor bijvoorbeeld droge en beschadigde nagels nodig. Hoe mooi je een manicure ook vindt, het is handig om af en toe geen nagellak of gellak te dragen en je nagels te laten ‘ademen’.

Slechte nagels: wat is de oorzaak?

Verschillende oorzaken, van veroudering tot slechte voeding, kan je nagels droog, dun en breekbaar maken. Er zijn ook enkele behandelingen en medische aandoeningen waardoor nagels broos worden, waaronder Raynaud’s Syndroom of lage schildklierwaardes. De juiste verzorging kan het verschil maken om je nagels gezond en sterk te houden.

Hoe zien gezonde nagels eruit?

Mooie, gezonde nagels zijn sterk, matglanzend, in een niet-afwijkende, natuurlijke kleur (roze afhankelijk van je huidskleur, niet geel, blauw of paars) en veerkrachtig. Zo ziet een gezonde nagel eruit. Gezonde nagels kunnen bovendien tegen een stootje. Een flinke klap op je hand kan soms witte vlekjes op het nagelbed of een paarsroodblauwe bloeduitstorting veroorzaken. Die vlekjes verdwijnen meestal vanzelf. Van nature hebben we allemaal verschillende nagel vormen, die je zelf of tijdens een professionele pedicure kunt bijvijlen. Zijn je nagels lepelvormig? Pas dan op, want dit kan duiden op een ernstig ijzertekort.

Stappenplan voor gezonde nagels

Een gezonde levensstijl en goede, consequente nagelverzorging zijn de beste manieren om gezonde nagels te behouden en te bereiken. Als je onderstaande nagel tips opvolgt, zal je zien dat jouw nagels ook sneller groeien. Vitaminen voor sterkere nagels, je nagelriemen verzorgen, droge nagels tegengaan en bekende nagelproblemen zoals gescheurde, gespleten nagels en zelfs kalknagels voorkomen. Los van jezelf, is het ook belangrijk om goed voor de nagels van je baby te zorgen. Hierbij alles op een rij.

Nagels verzorgen na het lakken

Stop met nagelbijten en hiernaast je nagellak eraf pellen. Dit zijn twee gewoonten die je onmiddellijk moet willen verbreken. Veel mensen plukken op een gegeven moment aan een gelakte nagel die wat begint af te bladderen. Niet best voor je nagels. Als je dit doet dan verwijder je namelijk de lagen van de nagel. Een goede topcoat kan dit helpen voorkomen, omdat het je kleur afschermt en voorkomt dat deze afbladdert. Nagelbijten kan soms verslavend zijn, maar er zijn genoeg middelen op de markt waarmee je voorkomt dat je gedurende de dag aan je nagels gaat kluiven. Breng bijvoorbeeld een bitter smakend lakje aan waardoor je minder geneigd bent te bijten. Je kunt ook proberen nagelbijten te vervangen door een positievere gewoonte, zoals spelen met een stressbal die je bij de hand houdt.

Droge nagels verzorgen

Investeer in je nagelriemen. Je nagelriemen kunnen een groot effect hebben op hoe je manicure eruitziet. Droge, gescheurde nagelriemen laten de nagels er niet alleen rommelig uitzien, ze kunnen ook nijnagels veroorzaken en simpelweg pijn doen. Een fijne remedie is om een nagelriemolie bij de hand te houden om je nagelbedden te hydrateren en te kalmeren. Ook een handcrème zoalsVichy’s Ideal Body Hand & Nagelcrème bevat oliën die je nagelriemen voeden en verzachten. Geef je nagels hiernaast rust tussen het lakken door. Helaas is een manicure niet altijd bevorderlijk voor je nagels. Het probleem zit hem in de harde coating van een gellak die een barrière creëert waarmee wordt voorkomen dat je nagels de vocht krijgen die ze hard nodig hebben. Dit kan leiden tot droge, gebroken nagels. Probeer daarom alleen een gelmanicure te nemen voor speciale gelegenheden of een lange vakantie als je wil dat je nagellak minder snel afpelt. Welke soort nagellak dan ook voor lange periodes achtereen op je nagels hebben, kan ze ook behoorlijk uitdrogen.

Beschadigde nagels verzorgen

Het is vervelend als je nagels breken, scheuren of splijten. Met de juiste voeding kun je beschadigde nagels deels tegengaan en omkeren, en je nagels ook helpen sneller te groeien. Zo is een dieet laag in voedingstoffen waaronder ijzer, vitamine A en C, biotine en collageen niet best voor je nagels. Het kan bijdragen aan korte, droge, gebroken nagels. Genoemde vitaminen zijn essentieel voor optimale nagelgroei. Een ijzertekort is een veelvoorkomende oorzaak van zwakke nagels. Kies ook voor de juiste vorm van je nagels: ronde vormen zullen minder snel breken of trauma oplopen resulterend in barsten of afbladderen. Het lijkt misschien onlogisch je nagels kort te houden als je ze juist snel wilt laten groeien, maar het werkt. Als je nagels broos zijn, is het trouwens raadzaam om over te schakelen naar een kristallen nagelvijl (in plaats van een traditionele nagelvijl) om de vorm te behouden.

Vergeet ook je handen niet

Met regelmatig onderhoud houd je je handen (niet alleen je nagels) in topconditie. Kies wekelijks voor een handscrub, opgevolgd door een handmassage met crème en top dit uiteindelijk af met een nagelriemolie. Haal het meeste voordeel uit je crème door handen voor het slapengaan in te smeren. Zo kan deze ’s nachts intrekken. Wordt wakker met zachte handen en extra glanzende nagels die er fris uitzien.

De oplossing van Vichy

BESTSELLER

<span>Fluweelachtige crème</span> SPF 50+

Fluweelachtige crème SPF 50+

Zeer hoge zonbescherming voor een ideale huid.

( 38 beoordelingen )

go to top