OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

WEET MEER OVER UW HOOFDHUIDZORG,
MAAK U HOOFDHUID DIAGNOSE.

Start nu

Dercos diagnosis background

De effecten van vervuiling op je haar

Ziet je haar er dof of vettig uit? Dit kan komen door vervuiling. We vertellen je over de nadelige effecten van vervuiling op het haar en de hoofdhuid. Ook geven wij je de beste tips om schade te voorkomen en te beperken. Hoewel het onmogelijk is om vervuiling te vermijden, zijn er wel methoden die je kunt toepassen om voorbereid te zijn op de gevolgen hiervan.

Gebruik haarverzorgingsproducten tegen vervuiling

Haarverzorgingsproducten tegen vervuiling bevatten ingrediënten die verontreinigende stoffen uit het haar verwijderen en voorkomen dat deze zich aan het haar of de hoofdhuid binden. Het Detox-assortiment van Dercos Nutrients is een voorbeeld van een haarverzorgingsproduct met ontgiftende stoffen. De producten reinigen de hoofdhuid en haarvezels. Dit zorgt ervoor dat je lokken lichter aanvoelen en je haar meer volume lijkt te hebben. Een van de ingrediënten in Dercos Nutrients is Spirulina. Dit is een plant die rijk is aan antioxidanten. Bovendien zit er houtskool in het product, wat de gevolgen van vervuiling tegengaat door middel van de diepe reinigingseigenschappen.

‘Less is more’ wanneer het aankomt op het aantal haarproducten

Zware producten zoals haarsprays, gels en verdikkende crèmes zorgen er niet alleen voor dat je haar in model blijft, maar houden helaas ook vervuiling vast. Kies liever voor lichtere producten met meerdere werkingen in één en doe regelmatig aan detox behandelingen.

Was je haar niet te vaak

Minder vaak wassen om vervuiling te voorkomen kan tegenstrijdig klinken, maar overmatig wassen kan het haar uitdrogen. Dit komt door de verwijdering van talg uit het haar. Talg is een natuurlijke olie die goed is voor je haar. Het werkt als een beschermend schild tegen schade. Door talg uit je haar te wassen stel je de haarvezel bloot aan vervuiling en UV-stralen.

Om je talgniveau op pijl te houden raden we aan om je haar juist minder vaak te wassen. Gelukkig kun je droogshampoo gebruiken tussen wasbeurten door om er alsnog fris uit te zien. Er zijn ook droogshampoos met ingrediënten tegen vervuiling, zoals de Dercos Nutrients Detox Droog Shampoo.
 

Hydrateer je haar

Je haar heeft altijd baat bij hydratatie. Een vochtinbrengend product tegen droog haar kan pluishaar en breuken voorkomen. Het is belangrijk om conditioner, maskers en haaroliën te gebruiken om je haar weer soepel en licht te maken.

Vermijd hitte

Haardrogers en stijltangen kunnen je haar beschadigen. Daarom is het van belang om beschermende producten te gebruiken wanneer je aan de slag gaat met een haardroger of stijltang. Je lokken zullen je dankbaar zijn.

De nadelige effecten van vervuiling op het haar en de hoofdhuid

Haar is vatbaar voor vervuiling. Onderzoek heeft aangetoond dat vervuiling ervoor kan zorgen dat je haar beschadigt en er anders uit gaat zien. Wij zochten uit hoe dit werkt.

Wie heeft het meest last van vervuiling?

De meest voorkomende vorm van vervuiling is luchtvervuiling bijvoorbeeld door werkverkeer. Mensen in grote steden hebben hier natuurlijk meer last van en lopen dus ook een hoger risico om haarschade op te lopen. Helaas heeft het geen zin om het stadsleven af te zweren, aangezien haarschade ook veroorzaakt wordt door UV stralen. Deze UV stralen hebben een negatief effect op het proteïne in je haar.

Wat zijn de effecten van vervuiling op het haar en de hoofdhuid?

Vervuiling heeft niet alleen invloed op het haar, maar ook op de hoofdhuid. Deeltjes aluminium, koper en ijzer kunnen op de hoofdhuid terecht komen, wat schade en irritatie kan veroorzaken. Bovendien kan dit zorgen voor een droge en jeukende hoofdhuid. In ernstige gevallen kan dit ook leiden tot roos of dermatitis. De kwaliteit en textuur van je haar kunnen ook worden aangetast door vervuiling, waardoor het haar kwetsbaar wordt voor gespleten haarpunten en breuken. Dit kan er ook voor zorgen dat je haar dof, breekbaar of statisch wordt. 


Onderzoek heeft ook aangetoond dat vervuiling zichtbaar is in de haarvezels. Vervuilde lucht blijft in het haar hangen, wat een negatief effect heeft op de glans en zachtheid hiervan. Nader onderzoek heeft aangetoond dat vervuiling zelfs de interne structuur van het haar beïnvloedt. Er kan ook een verband zijn tussen de gevolgen van vervuiling op de gevoelige hoofdhuid en haarverlies. Bijvoorbeeld wanneer de hoofdhuid bedolven wordt in een opeenhoping van zware metalen die de haarcyclus verstoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met haarverlies vaak een hogere concentratie van lood, koper, en cadmium in hun haarzakjes hebben en lagere zinkconcentraties. Zink is verantwoordelijk voor de haargroei.

Wil je zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

1. Grosvenor, AJ. et al., 'Oxidative Modification in Human Hair: The Effect of the Levels of Cu (II) Ions, UV Exposure and Hair Pigmentation' in Photochemistry and Photobiology (2015) 10.1111/php.12537. [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26451514]
2. Sebetić, K. 'UV damage of the hair' in Collegium Antropologicum (2008) 32.2 pp. 16365 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19138021]
3. Galliano, A. et al, 'Particulate matter adheres to human hair exposed to severe aerial pollution: consequences for certain hair surface properties.' in International Journal of Cosmetic Sciences (2017) 39.6 pp. 610-616 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28748540]
4. Misery, L. et al, 'Sensitive scalp: does this condition exist? An epidemiological study' in Contact Dermatitis (2008) pp. 58.4 [Accessible at: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1600-0536.2007.01288.x]
5. Ching-Huang, L. et al, 'Androgenic Alopecia Is Associated with Less Dietary Soy, Higher Blood Vanadium and rs1160312 1 Polymorphism in Taiwanese Communities' in PLOS One (2013) 8.12 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3875420/]

go to top