OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Puistjes en vette huid bij mannen: beste behandelplan

Artikelen Men

Veel jongens en mannen hebben tijdens de puberteit last van puistjes en soms zelfs acné. Zelfs in de volwassen jaren kunnen puistjes en acné mannen nog lange tijd achtervolgen. Scheren kan een trigger vormen, maar die baard wil je toch wat bijhouden. Dit betekent een dilemma: scheren kan resulteren in puistjes plus (als even niet wordt opgelet) wondjes met littekens als gevolg en een geïrriteerde huid. Die littekens ontstaan zeker als je vervolgens niet van die irritaties en puistjes af kunt blijven. Apothekersassistente, Loubna Id Said en dermatoloog Dr. Phillipe Deshayes vertellen je hierbij wat je moet weten over de huid van de man en puistjes bij het scheren.

Waarom hebben mannen een vette huid?

Sommige huidproblemen komen inderdaad meer voor bij mannen dan bij vrouwen, zo ook puistjes. Dit komt omdat een mannenhuid doorgaans vetter is, omdat de talgklieren van mannen talrijker en actiever zijn. ‘Onvolkomenheden worden vaak veroorzaakt door een folliculitis, ofwel een ontsteking van een haarzakje met bacteriën’, legt Dr. Deshayes uit. Dit ontstaat vaak bij het scheren. Al spelen ook andere factoren een rol, zoals de afscheiding van vetstoffen over het gehele gezicht.

Waardoor krijgen mannen last van puistjes?

De mannelijke hormonen die mannen masculien maken (denk: baardgroei, ontwikkeling van spieren), stimuleren ook de vetklieren in de huid. Deze talgklieren zijn vaak overactief en veroorzaken hierdoor onzuiverheden zoals puistjes en acné. In tegenstelling tot bij vrouwen blijft de talgproductie gedurende het hele mannenleven hetzelfde. Naast meer talgaanmaak hebben mannen ook grotere poriën.

Hoe puistjes voorkomen door scheren?

Mannen met een vette huid moeten extra goed letten op de werkzame bestanddelen in hun huidverzorgings- en scheerproducten’, adviseert Loubna. ‘Een antibacteriële werking is het belangrijkste.’ Tijdens het scheren van een onzuivere huid duiken de bacteriën namelijk meteen in de sneetjes en wondjes die kunnen ontstaan. Eenmaal daar veroorzaken ze een ontsteking die nog meer puistjes veroorzaakt.

De beste tips tegen een vette huid bij mannen

Juist omdat een mannenhuid net even anders functioneert dan een vrouwenhuid (en bijvoorbeeld ook 25% dikker is dan de huid van vrouwen) heeft het zijn eigen huidverzorging nodig. Hieronder advies voor mannen met een vette huid.

Kies een goede dagcrème voor een vette huid bij mannen

Het is heel belangrijk om een onzuivere huid goed te hydrateren. Zodra de vette mannenhuid vochtarm wordt, geeft het lichaam een signaaltje af dat deze vocht mist. Hierdoor worden talgklieren geprikkeld om meer talg aan te maken om de huid weer soepel te maken. Dat werkt natuurlijk averechts als je een minder vette huid wenst. Is je huid vettig of gecombineerd dan kan de huid er ook wat dof uitzien en vuil, stof en verontreinigende stofjes gemakkelijker aantrekken. Je wil daarom voor een dagcrème voor een vette huid bij mannen kiezen die de huid beschermt, hydrateert en weer doet stralen. Een goede optie: Structure Force van Vichy, verrijkt met mineraliserend water en hyaluronzuur waardoor de huid minder vermoeid oogt. Heerlijk hydraterend en de crème werkt ook tegen verlies van stevigheid en rimpels onder de ogen.

Vermijd zeep in je scheercrème

Mannen met puistjes willen vooral geen scheerschuim op basis van zeep gebruiken. Loubna legt uit: ‘Zeep werkt irriterend. Het kan zelfs leiden tot overproductie van talg!” Aangezien scheren zelf al een aanslag kan zijn op de huid wil je de irritatie natuurlijk niet verdubbelen. In plaats daarvan adviseert Loubna het gebruik van een zeepvrije scheerschuim, verrijkt met verzachtende ingrediënten zoals glycerine. Verzachtende bestanddelen helpen op meerdere manieren: het mes glijdt beter over de huid met minder kans op verwondingen, het risico op ontstekingen wordt zoveel mogelijk voorkomen en een branderig gevoel in de huid wordt beperkt. Het scheerschuim bevat het liefst ook aluin, dat ervoor zorgt dat microsneetjes niet gaan bloeden. Deze zeepvrije tip geldt voor alle huidverzorgingsproducten. ‘Een antibacteriële gel met salicylzuur zuivert niet alleen de mannenhuid, maar helpt ook dode huidcellen verwijderen die poriën kunnen verstoppen en leiden tot puistjes, mee-eters of ingegroeide baardharen.’ Aanrader: masseer de gelreiniger goed in de huid zodat vuil en restjes van de huid loskomen en beter worden afgevoerd.

Drink voldoende water

Een vette huid kan net zo goed dorstig worden als een droge. ‘Door het scheren wordt de hydrolipide beschermlaag van de huid aangetast, waardoor ook mannen met een vette huid last kunnen krijgen van een trekkerige of droog aanvoelende huid,’ legt Loubna uit. ‘Direct na het reinigen en het scheren dient daarom hydraterende huidverzorging speciaal voor de vette huid te worden aangebracht. Let er hierbij ook op dat een product niet alleen hydrateert, maar de huid ook exfolieert en puistjes bestrijdt dankzij een antibacteriële werking.’ Tip: Hydro Cool +, een heel frisse hydraterende gel die ook geschikt is voor een gevoelige huid. Tot slot benadrukt Loubna nog maar: vergeet niet dat het héle gezicht een hydraterende behandeling behoeft, niet alleen de delen die geschoren worden. ‘Producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de vette mannenhuid, hebben als extra voordeel dat ze de neus en het voorhoofd niet laten glimmen.’

Scheer een vette huid op de juiste manier

Scheren en toch van onzuiverheden afkomen? Dr. Deshayes is een voorstander van regelmatig scheren, maar wel op een huidvriendelijke manier: ‘Scheer uitsluitend met de haarrichting mee. Gebruik een zeepvrij scheerschuim of -gel (zoals gezegd) met een antibacteriële werking om de uitlokking van bacteriën te helpen stoppen.’ En pas op met aftershaves! De meesten bevatten alcohol, waardoor het probleem juist kan verergeren. Vichy Homme’s Sensi Baume is ook rijk aan versterkend Vulkanisch water.

Verzorg een vette huid doelgericht

Het scheren in de juiste richting is deels de oplossing voor een huidprobleem met puistjes. Hiernaast wil je de vette mannenhuid goed verzorgen. Dr. Deshayes legt de routine in twee eenvoudige stappen uit: ‘Reinig je huid met een zeepvrije gel met actieve, exfoliërende bestanddelen om te voorkomen dat een teveel aan talg en dode huidcellen de poriën verstoppen. Gebruik afsluitend een antibacteriële oplossing met salicylzuur om infectie-veroorzakende bacteriën te laten verdwijnen.’ Wil je een glimmende huid gedurende de dag voorkomen dan kies je voor een matterende textuur. Zorg ook dat je huidverzorgingsproduct vochtinbrengende bestanddelen bevat, om de huid te kalmeren en huidirritatie tegen te gaan die puistjes veroorzaakt.

Stop met roken en minimaliseer stress

Dagelijkse gewoontes, waaronder je druk maken op bijvoorbeeld werk, kan een huidprobleem verergeren. Roken veroorzaakt ook oxidatieve stress en het is werkelijk nooit goed voor je gezondheid en dus huid. Volgens Dr. Deshayes houdt tabak bovendien talg vast, waardoor roken kan leiden tot een aandoening zoals permanente acné. Verder speelt er nog een psychologische factor mee. De vette huid herken je aan glimmende huidzones of ontstoken delen met onzuiverheden. ‘Zonder teken vooraf kan je huid ineens van huidtype veranderen, vaak als gevolg van stress.’ Daarom rest je na het reinigen, scheren en verzorgen van je gezicht nog één ding: ontspannen!

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je
dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

go to top