OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

Waarom antioxidanten eten en smeren voor een jeugdige huid

‘Antioxidanten beschermen tegen een overdaad aan vrije radicalen die gezonde cellen kunnen beschadigen’

Antioxidanten klinken aanlokkelijk, maar wat zijn het nu eigenlijk en hoe kunnen die vitaminebommetjes je huid helpen? Wanneer je ouder wordt is het handig om je bewust te zijn van de kracht van antioxidanten, die je in voeding en populaire huidverzorging terugvindt. Ze vormen namelijk geweldige middelen voor het in standhouden van een goede gezondheid en een stralende, rimpelvrije huid. Sterker nog, antioxidanten worden in beautykringen al ‘de fontein van jeugd’ genoemd. Het perkt onder meer de schade van vrije radicalen in. Laten we eens in de materie duiken.

Antioxidanten en vrije radicalen: wat zijn het?

Antioxidanten, dit is een algemene term voor verschillende groepen van organische moleculen. Antioxidanten vormen de eerste verdedigingslinie tegen vrije radicalen. Die vrije radicalen spelen een tweeledige rol in ons lichaam die zowel positief als negatief kunnen uitpakken. Enerzijds produceert ons lichaam expres vrije radicalen om virussen en bacteriën te neutraliseren. Deze vrije radicalen zijn instabiele, hoog reactieve moleculen. Om stabiliteit te genereren, vallen ze stabiele moleculen aan waarbij een kettingreactie op gang komt die gezonde cellen beschadigt. Zodra er een overschot aan vrije radicalen aanwezig is in ons systeem kan dit oxidatieve stress opleveren. Antioxidanten in je huidverzorgingsritueel kunnen deze schade tegengaan en het lichaam helpen herstellen van deze ongewenste stress. Verschillende soorten voedsel, waaronder bessen en bladgroentes, zijn rijk aan antioxidanten. Van nature komen ze ook voor in de huid. Maar wat zijn hun effecten op de huid? Hierbij opgesomd: 

1. Antioxidanten helpen tekenen van huidveroudering corrigeren

‘Antioxidanten beschermen tegen een overdaad aan vrije radicalen die gezonde cellen kunnen beschadigen’

Oxidatieve stress kan Collageen (verantwoordelijkheid voor de stevigheid en soepelheid van de huid) afbreken, het natuurlijke herstelproces hinderen en ontstekingen triggeren. Dit zie je terug als fijne lijntjes, rimpels, los vel, acne erupties en een onregelmatige huidtint. Niet mals. Met het aanpakken van vrije radicalen kunnen antioxidanten helpen om zichtbare tekenen van huidveroudering te voorkomen en te corrigeren. Zodat je weer die frisse gloed terugkrijgt.

2. Antioxidanten helpen zonnebrand voorkomen

Alle antioxidanten bezitten in wezen ontstekingsremmende eigenschappen. Hiermee stompen ze ook schadelijke zonnestralen af, waardoor zonnebrand voorkomen kan worden en ze versterkte bescherming bieden tegen zonschade en photo-aging.

3. Antioxidanten helpen de huid zichzelf te herstellen

Is de huid ontstoken dan wordt ook het verjongingsproces ondermijnd. Met het verminderen van ontstekingen, stellen antioxidanten de huid ertoe instaat zichzelf weer te herstellen en zichtbare schade te herstellen. Waarbij antioxidanten zoals vitamine C zelfs kunnen helpen bij het stimuleren van de collageenproductie.

4. Antioxidanten verbeteren de huidteint

‘Collageenmoleculen, verantwoordelijk voor een stevige huid, zullen dankzij antioxidanten minder snel oplossen’

Vrije radicalen, overmatige blootstelling aan de zon: dit kan veranderingen in de melanineproductie van onze huid teweegbrengen. Hierdoor verschijnen ineens pigmentvlekken, ouderdomsvlekken en een onregelmatig huidoppervlak. Door het verminderen van photo-schade (door UV-straling) kunnen antioxidanten abnormaal huidpigment helpen voorkomen. Vitamine C staat zelfs bekend om zijn verhelderende werking, waardoor de huid weer gaat stralen alsof je jaren jonger bent.

Waarom zijn antioxidanten belangrijk om mooi oud te worden?

‘Retinol, een afgeleide van Vitamine A, kan vanwege de kleine molecuulstructuur in de huid doordringen voor een (letterlijk) diepgaand effect’

Een rimpeltje meer of minder maakt je beslist niet minder mooi. Maar antioxidanten kunnen ervoor zorgen dat je huid, naarmate de jaren verstrijken, optimaal in vorm blijft. Wie wil dat nu niet? Antioxidanten – zoals de naam suggereert – gaan het proces van oxidatie tegen en beschermen daarbij tegen vrije radicalen. De gevolgen van vrije radicalen in het lichaam hebben we eerder toegelicht; antioxidanten helpen huidschade door externe factoren voorkomen. Denk hierbij aan uv-stralen, die voor grotendeels verantwoordelijk zijn voor vroegtijdige huidveroudering. Smeren met SPF, dus, maar óók met antioxidanten. Collageenmoleculen, verantwoordelijk voor het volume in de huid, zullen dankzij antioxidanten minder snel wegens oxidatieve schade oplossen. De huid bevat van nature enkele antioxidanten, maar deze kunnen in kracht afnemen door blootstelling aan factoren van buitenaf. Daarom is het belangrijk om de huid te beschermen en te ‘voeden’ met antioxidanten, van Vitamine A tot C.

Waarom antioxidanten in huidverzorging?

Simpel gezegd helpen antioxidanten de huid in volle glorie te herstellen. Ze zijn een veelvoorkomend ingrediënt in huidverzorging omdat ze de huid op meer dan één manier ondersteuning bieden en ze (in smeerbare vorm als verzorgingsproduct) eenvoudig geabsorbeerd kunnen worden door de huid. Van, zeg, Vitamine A heb je vast gehoord, maar er zijn nog meer typen antioxidanten. Lees mee.

Bekende antioxidanten in huidverzorging

‘Resveratrol is onder meer te vinden in het velletje van fruit, zoals druiven en besjes, en treedt op als “beschermschild” tegen vervuiling en infecties’

Vitamine C, Vitamine A (ofwel Retinol), Vitamine E (helpt het herstelproces van de huid versnellen) zijn de ‘bekende verdachten’. Deze antioxidanten vind je in talloze moisturizers, dag- en nachtverzorging en lotions. Het mooie aan antioxidanten: vooral samen zijn ze ware krachtpatsers. Vichy’s Antioxidanten booster, een geconcentreerd serum, is verrijkt met Vitamine C. Dit is een favoriet huidverzorgingsingrediënt onder dermatologen, dat uitgebreid onderzocht is. Los van dat het vrije radicalen aanpakt, helpt Vitamine C ook bij het vervagen van pigmentatie en het ondersteunen van collageenproductie. Een leuke om uit te lichten is bovendien Vitamine A, waarvan Retinol een afgeleide is. Vanwege de kleine molecuulstructuur heeft het de mogelijkheid diep in de huid door te dringen, waar het effectief de collageenproductie helpt stimuleren, celvernieuwing- en herstel kan aansporen en fijne lijntjes en rimpels kan vervagen. Je kunt Vitamine A-crèmes op recept via de huisarts verkrijgen.

Andere doeltreffende antioxidanten in huidverzorging

Er zijn meer antioxidanten onder de zon, waaronder Resveratrol. Een 100% pure variant van Resveratrol vind je in Vichy’s Slow Âge-lijn die de beginnende tekenen van huidveroudering tegengaat en in zijn geheel helpt voorkomen. Resveratrol vind je in het velletje van fruit zoals druiven en besjes, pinda’s, thee en rode wijn. Resveratrol dient voor de plant als ‘beschermschild’, een antimicrobiële stof die door planten wordt geproduceerd om zichzelf te beschermen tegen luchtvervuiling, infecties, intense UV-straling en extreme klimaatveranderingen. In huidverzorging boost het bovendien de activiteit van de mitochondria, waardoor goede cellen een langer leven beschoren zijn. Dat is natuurlijk wat we willen. Niacinamide is nog zo’n vrij onbekende antioxidant, die onder meer is verwerkt in de formule van Vichy’s Idéalia. Niacinamide is in feite Vitamine B3, een krachtige antioxidant die de huidtextuur en teint helpt verbeteren. Zo werkt het op fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken. In huidverzorging wordt het ook vaak ingezet bij huidaandoeningen zoals rosacea en acne.

Antioxidanten op je bord: zo haal je deze vitaminen uit je eten

Huidverzorging gebaseerd op antioxidanten is een steeds vaker voorkomend fenomeen. Wat zeggen we, het is regelrecht trending. Het is weliswaar belangrijk om deze stoffen ook via voeding tot je te nemen voor een optimale dosis. Hieronder vind je de top 5 bronnen voor antioxidanten uitgelicht.

Antioxidanten eten #1: Bosbessen, fruit met antioxidanten

Bessen, inclusief veenbessen ofwel cranberries, bramen en met name bosbessen, behoren tot de fruitsoorten die het rijkst zijn aan antioxidanten. Deze bessen danken hun felle kleuren aan het pigment anthocyaan. De rood en paars gekleurde bessen bevatten grote hoeveelheden antioxidanten. Daarnaast zijn het ware vitamine C-bommen. Een portie van 150 gram bevat bijna een kwart van de voor een volwassen persoon aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

Antioxidanten eten #2: Glidkruid, wortels met antioxidanten

De wortel van deze plant (Baïcaline-wortel), ook wel bekend als de Chinese goudwortel, is het hoofdbestanddeel van het traditionele Chinese geneesmiddel Huang Qin. Wanneer verwerkt tot poedervorm, wordt het een zogenaamd ‘breedspectrum antioxidant’ in vergelijking tot vitamine C en E. Het helpt in de strijd tegen roodheid en schade gelinkt aan UV-straling en vervuiling.

Antioxidanten eten #3: Vitamine A, C & E

Vitamine A is een belangrijke factor in het behouden van een gezond immuunsysteem. Het bevat Retinol wat de basis vormt van vele anti-aging en anti-rimpelcrèmes. Vitamine C, onder andere aanwezig in paprika, guave en kiwi’s, helpt de aanmaak van collageen stimuleren. En vitamine E werkt zij aan zij met Vitamine C tegen vrije radicalen. Vind Vitamine in bijvoorbeeld vette vis, noten en avocado.

Antioxidanten eten #4 Wortels

Wortels zijn rijk aan het antioxidant betacaroteen. Dit is een precursor, ook wel uitgangstof genoemd, van vitamine A; een essentiële bouwstof voor collageen.

Antioxidanten eten #5: Tomaten

Een ander antioxidant, bekend als lycopeen, komt veel voor in tomaten. Het helpt ontstekingen, zoals bijvoorbeeld zonnebrand, tegen te gaan. Schep wat extra op!  

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top