OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

DIY: Snel je zonnebrand insmeren en goed aanbrengen

'7 op de 10 mensen die zijn ingesmeerd met SPF zijn door hun manier van insmeren toch niet goed beschermd door de zon, volgens onderzoek’

De harde waarheid: je brengt je zonnebrand waarschijnlijk al jaren niet helemaal correct aan, en daarmee is je zonnebrand ofwel SPF veel minder effectief. Zeker bij kinderen is het belangrijk om zonnebrandcrème goed aan te brengen. De huid is namelijk nog in ontwikkeling en gevoeliger voor zonschade. Die zonschade kan zich op latere leeftijd uiten in onder meer hevige pigmentatie (ja, pigmentvlekken en later ouderdomsvlekken), vroegtijdige huidveroudering (rimpeltjes, hoewel dat nog ver weg lijkt) en in het ergste geval huidkanker. Zonnebrand is het product dat in je jeugd vast vaak om de hoek kwam kijken tijdens strandvakanties, toch weten veel volwassenen nog steeds niet precies hoe en wat met zonnebrand smeren. Terwijl je natuurlijk wil kiezen voor ideale zonbescherming voor de hele familie. Wellicht een mooie, gebruinde huid zonder bang te hoeven zijn voor UV-straling. Kies jij voor zonnebrandcrème, wordt het toch een vloeibare zonnebrandmelk, een gemakkelijk over het lichaam te sprayen zonnebrandolie of juist een zonnebrand spray? Keuze te over tegenwoordig, maar zorg er wel voor dat je favoriete zonbescherming snel en perfect wordt aangebracht. Onze expert, Annic Lefol-Malosse die directeur is van het Instituut Vichy, legt het hierbij uit.

Wanneer heb je zonnebrand nodig?

‘Goede zonbescherming begint bij de juiste hoeveelheid, die afhangt van de gekozen textuur’

Zonnebrand is op elke leeftijd, voor man en vrouw, belangrijk. Plus, niet alleen op vakantie! Zelfs in de schaduw en hartje winter wordt je huid buiten (ook door glas) blootgesteld aan de zon, en dit kan mogelijke huidschade aanrichten. Uit onderzoeken is gebleken dat bijna 7 op de 10 mensen niet goed beschermd is tegen de schadelijke effecten van de zon. En dan hebben we het hier niet over mensen die niet zijn ingesmeerd. Nee, deze personen droegen een SPF maar waren door de aanbrengmethode toch niet goed beschermd. Hoe is dit mogelijk, denk je misschien? Het kan te wijten zijn aan een slechte dosering (veel te weinig voor je gezicht bijvoorbeeld), vergeten zones die veel blootgesteld worden aan de zon, te weinig smeren (elke twee uur en wederom na het zwemmen, is het advies). Houd jij je wel aan alle richtlijnen van optimale zonbescherming? In dit artikel bieden we je een handig geheugensteuntje.

Hoe vaak zonnebrand smeren?

Dermatologen zijn hier unaniem over: je wil je zonnebrandcrème om de twee uur opnieuw smeren. Zet desnoods een timer aan. Nadat je hebt gezwommen, jezelf hebt drooggewreven met een handdoek, is het zaak nog eens met zonnebrand te smeren. Kinderen spelen veel in water en zand, dus het is voor de kleintjes vooral belangrijk om voor een zonnebrandcrème te kiezen die water- zweet- én zandproof is.

Hoeveel zonnebrandcrème opsmeren

Er bestaat zoiets als de juiste dosering zonebrandcrème, maar de meeste mensen staan hier niet bij stil. Goede zonbescherming begint bij de juiste hoeveelheid, die afhangt van de gekozen textuur. Volg onze richtlijnen voor je favoriete product:

Hoeveel zonnebrand voor volwassenen

Voor volwassen geldt de volgende richtlijn als het gaat om hoeveelheid zonnebrand:

 • Zonnebrandcrème, zonnebrandmelk, zonnebrandolie of zonnebrandspray: een dosis is gelijk aan 4 ml, ofwel een dessertlepel.
 • Nevel: een dosis is gelijk aan een druk op de knop van één seconde.

Hoeveel zonnebrand voor kinderen

Voor kinderen geldt de volgende richtlijn als het gaat om hoeveelheid zonnebrand:

 • Crème, melk, olie of spray: een dosis is gelijk aan 4 ml, ofwel een dessertlepel
 • Mousse: een dosis is gelijk aan de grootte van een pingpongbal.

Voor kinderen jonger dan 4 jaar: 7 doses.
Voor kinderen van 5 tot 8 jaar: 9 doses.
Voor kinderen van 8 tot 12 jaar: 12 doses.

Let op: de huid van een kind is dunner en gevoeliger dan die van een volwassene. Dat kwetsbare velletje bij jonge kinderen heeft daarom bescherming met een hoge tolerantie nodig. Kies voor een zonproduct speciaal ontwikkeld voor kinderen zodat je de broodnodige tolerantie voor de kinderhuid kunt garanderen.

De juiste hoeveelheid zonnebrandcrème per lichaamsdeel

Is een zonproduct te dun aangebracht dan biedt het niet de gewenste bescherming. Vervolgens bestaat de mogelijkheid op verbranding en schade aan de huidcellen, wat er later uit kan komen als pigmentatie of huidkanker. Zonnebrand smeren, per lichaamsdeel dien je de aanbevolen gewenste hoeveelheid te hanteren:-      

 • Op gezicht en hals: 0,5 eetlepel
 • Op de armen: 0,5 eetlepel
 • Op het bovenlichaam: 1 eetlepel
 • Op de voorkant van de benen: 1 eetlepel
 • Op de achterkant van de benen: 1 eetlepel
 • Op de rug: 1 eetlepel

De zones die niet vergeten mogen worden

Zonnebrand smeren, het is belangrijk. Er zijn weliswaar bepaalde delen van het lichaam die gemakkelijk vergeten worden of amper bereikbaar zijn. Verdeel de juiste hoeveelheid zonbescherming zorgvuldig over een droge huid, zonder iets over te slaan. Rug insmeren als je alleen bent? Goede vraag. Gelukkig zijn er handige methodes, noem het een ‘rug insmeren hulpmiddel’. Goed insmeren van die rug voor als je alleen bent, het proces hoeft zo ingewikkeld niet te zijn. Online kun je bepaalde rollers vinden, waarmee je bodylotion (en dus ook zonnebrand) over je rug kunt rollen. Zo’n applicator glijdt over de huid en belooft zonnebrand gelijkmatig over je rug te verspreiden. Heb je thuis een sponsje of rugkrabber liggen? Pak die erbij, wikkel er een washandje omheen (eventueel vastzetten met rubberen of haarelastiekjes), breng de zonnebrand aan op het washandje en smeer de zonnebrandcrème zo over je rug. Kijk gelijktijdig in de spiegel om te zien of je alle plekjes bereikt. Een andere methode voor je rug: pak een stuk plasticfolie (circa 60 cm breed), breng zonnebrand aan in het midden. Pak dan voorzichtig beide uiteinden van de plasticfolie, wikkel het om je rug en beweeg naar links en rechts net zoals wanneer je je rug met een handdoek zou afdrogen.

Welke plekken goed insmeren bij volwassenen

Los van je rug, wil je vooral ook opletten dat je de volgende zones goed met zonnebrand insmeert.

Zones die veel worden blootgesteld aan de zon

 • De bovenkant van het voorhoofd
 • Het decolleté en de schouders
 • De handen

Vaak vergeten zones

 • Het voorhoofd bij de haaraanzet
 • De oren
 • Het geultje tussen de borsten
 • De binnenkant van de knieën
 • De bovenkant van de handen en voeten
 • De oksels
 • Onder de schouderbladen
 • De bikinirandjes

Welke plekken goed insmeren bij kinderen

Kinderen verbranden snel, dus zorg ervoor dat je ze extra goed insmeert.

Vaak vergeten zones

 • De achterkant van de armen en de onderarmen
 • De binnenkant van de pols
 • De oksels
 • De bovenkant van de handen en voeten
 • De achterkant van de knieën

Zones die veel worden blootgesteld aan de zon

 • Bij de haaraanzet
 • De neus en de wangen
 • De hals en de schouders
 • De onderkant van de rug

Hoe breng je zonbescherming op de juiste manier aan?

Hoe vaak zonnebrand smeren, hoeveel zonnebrand nodig: dit hebben we uitgebreid uit de doeken gedaan. Het is heel belangrijk om je mooie, gezonde huid goed te beschermen tegen de zon. Hierbij kun je ook de volgende tips ter harte nemen: doe rustig aan en gebruik liever iets te veel dan iets te weinig van je zonnebrand. Niet haastig je gezicht insmeren voor je drukke werkdag, maar er even de tijd voor nemen. Naast zonnebrand is het handig om een barrière tussen jou en de zon op te werpen middels een zonnebril, zonnehoed of extra laagjes kleding met lange mouwen. Blijf tijdens de piekuren (11.00 tot 16.00u) uit de zon. Gebruik een zonnebrand voor je lichaam niet voor je gezicht, zeker als je een gevoelige of onzuivere huid hebt. Niet-comedogene, hypoallergene formules zijn ideaal voor je gezicht. Breng de zonnebrand op je gezicht aan vanaf het midden en smeer dan naar buiten toe, in de haarlijn. Vergeet je oren niet, en geef jezelf gedurende de dag een touch-up met bijvoorbeeld zonnebrandspray. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

De oplossing van Vichy

go to top