OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Donkere kringen: hoe kom je ervan af?

Donkere kringen onder de ogen kunnen verschillende verschijningsvormen hebben: zwarte kringen, rode kringen, blauwe kringen. Soms zijn ze permanent, soms zijn ze de ene keer meer zichtbaar dan de andere keer of verschijnen ze uit het niets. Een oogcrème tegen donkere kringen kan helpen, maar het is ook belangrijk om op andere factoren te letten. Zo kunnen donkere kringen onder meer te maken hebben met bijvoorbeeld allergieën of soms een vitaminetekort. Lees in dit artikel alles over de oorzaken van donkere kringen bij mannen of bij vrouwen en wat te doen tegen donkere kringen rondom de ogen.

Wat is de oorzaak van donkere kringen onder de ogen?

Donkere kringen onder de ogen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder genetische aanleg, een dunne huid, vermoeidheid, leeftijd, allergieën, uitdroging, bloedvaten die dichter bij het huidoppervlak liggen, bloedophoping en hyperpigmentatie. Factoren zoals stress, roken, zonblootstelling en een tekort aan vitamines en mineralen kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen onder de ogen. 
 
Donkere kringen rondom de ogen worden soms in verband gebracht met de gezondheid van de nieren. De relatie tussen nierproblemen en donkere kringen rond de ogen is echter complex. Nierproblemen kunnen leiden tot vochtophoping (oedeem) in het lichaam, inclusief het gebied rond de ogen. Dit kan op zijn beurt een opgezwollen huid, wallen, en donkere kringen veroorzaken. Bovendien kunnen nierproblemen leiden tot een verminderde zuurstof- en voedingsstoffenafgifte aan de huid, wat de vorming van donkere kringen kan bevorderen. Als je dit vermoedt, is het belangrijk een arts te raadplegen.  
 
Hoewel niet de enige oorzaak, kan er een verband bestaan tussen donkere kringen onder de ogen en een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan de huidgezondheid beïnvloeden en de verschijning van donkere kringen onder de ogen verergeren. Een tekort aan ijzer kan bijvoorbeeld leiden tot bloedarmoede, wat de bloedcirculatie beïnvloedt en kan bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen. Hiernaast kan een tekort aan vitamine K de zichtbaarheid van bloedvaten vergroten en donkere kringen veroorzaken. Tot slot kan een gebrek aan vitamine C en vitamine E de huidkwetsbaarheid vergroten en de vorming van pigmentvlekken en donkere kringen bevorderen. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben. 

De verschillende soorten donkere kringen

Donkere kringen onder de ogen kunnen verschillende kleuren hebben, die kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak:
 
- Zwarte kringen 
Zwarte kringen worden vaak veroorzaakt door hyperpigmentatie, waarbij er een ophoping van melanine (pigment) in de huid rondom de ogen ontstaat. Dit kan het gevolg zijn van genetische aanleg, huidveroudering of blootstelling aan de zon. 
 
- Bruine kringen 
Bruine kringen ontstaan meestal door post-inflammatoire hyperpigmentatie, wat betekent dat er pigmentatie optreedt na ontsteking of irritatie van de huid. Dit kan voorkomen na huidletsel, een allergische reactie of huidirritatie. 
 
- Blauwe kringen 
Blauwe kringen worden veroorzaakt door de zichtbaarheid van bloedvaten onder de dunne en kwetsbare huid rondom de ogen. Dit kan het gevolg zijn van het dunner worden van de huid naarmate we ouder worden, waardoor bloedvaten meer zichtbaar worden. 
 
- Rode kringen 
Rode kringen kunnen voorkomen als gevolg van verwijde bloedvaten of ontsteking in het gebied rondom de ogen. Dit kan worden veroorzaakt door factoren zoals allergieën, eczeem, huidirritatie of vasculaire aandoeningen. 

Verschil tussen wallen en donkere kringen onder de ogen?

Hoewel donkere kringen en wallen vaak samen voorkomen, zijn het twee verschillende kenmerken die kunnen worden veroorzaakt door verschillende oorzaken. Donkere kringen hebben te maken met de kleurverandering van de huid, terwijl wallen te maken hebben met zwelling van het weefsel.

Hoe donkere kringen rond de ogen te verwijderen?

Het is belangrijk om een gezonde levensstijl te handhaven, voldoende slaap te pakken, de hydratatie op peil te houden, een uitgebalanceerd dieet te volgen en – indien nodig – medische aandoeningen of allergieën te behandelen om donkere kringen onder de ogen te verminderen. Raadpleeg een dermatoloog voor een persoonlijke evaluatie en aanbevelingen.

Skincare routine om donkere kringen te verminderen

Een skincare-routine gericht op het verminderen van donkere kringen onder de ogen kan bestaan uit de volgende stappen:
 
- Reinig het gezicht, inclusief het gebied van de ogen, met een zachte reiniger (voor de oogzone eentje speciaal geschikt voor de ogen)  
 
- Breng een oogcrème of serum aan geformuleerd om donkere kringen te verminderen met ingrediënten zoals cafeïne, vitamine C, retinol of niacinamide  
 
- Breng een hydraterende crème of gel aan op het hele gezicht, inclusief de oogcontour (mits deze ook voor deze zone geschikt is)  
 
- Vergeet zonnebrandcrème niet, ook rondom de ogen, om verdere verkleuring en schade aan de huid te voorkomen 

Welke producten gebruiken tegen donkere kringen onder de ogen?

Vichy heeft verschillende producten die kunnen helpen bij het verminderen van de verschijning van donkere kringen onder de ogen. 
 
- Vichy Liftactiv Supreme Eyes 

Deze oogcrème richt zich op tekenen van veroudering en helpt bij het verminderen van donkere kringen en wallen. Het bevat ingrediënten zoals rhamnose en cafeïne om de huid een boost te geven en de huid rond de ogen te verhelderen. 
 
- Vichy Idéalia Eyes  
Deze oogcrème richt zich op vermoeidheidsverschijnselen rond de ogen, waaronder donkere kringen. Het bevat ingrediënten zoals cafeïne, vitamine B3 en LHA die de huid glad maken, verhelderen en tekenen van vermoeidheid verminderen. 
 
- Vichy Mineral 89 Eyes 
Deze oogverzorging bevat het Mineralizing Water van Vichy en hyaluronzuur om de huid te hydrateren, te versterken en te beschermen. Het kan helpen bij het verminderen van donkere kringen en het verbeteren van de algehele uitstraling van de oogcontour. 

De oplossing van Vichy

Nieuw

H.A. ANTI-RIMPEL VERSTEVIGENDE OOGVERZORGING

H.A. ANTI-RIMPEL VERSTEVIGENDE OOGVERZORGING

Minéral 89 Ogen: Revitaliseert   en versterkt de oogcontouren

Minéral 89 Ogen: Revitaliseert en versterkt de oogcontouren

Jouw dagelijkse versterking voor een frissere blik.

( 71 beoordelingen )

go to top