OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Droge lippen verzorgen: al onze tips tegen schrale en kapotte lippen

Droge lippen

Iedereen heeft ze wel eens: schrale, droge lippen. In eerste instantie lijkt het misschien onschuldig, maar het is een duidelijk signaal van je lichaam. De dunne huid op je lippen heeft van tijd tot tijd extra aandacht nodig. Vooral in de winter wil deze gevoelige zone van je huid sneller uitgedroogd raken. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de verzorging van je droge lippen. Met een aantal beautytips om je lippen goed verzorgd te houden en gebarsten lippen met loshangende velletjes te voorkomen.

Wat is de oorzaak van droge lippen?

Droge of schrale lippen komen vaak voor tijdens de winter, maar in de zomer kun je er ook last van krijgen. Dit zijn de oorzaken:

- UV-straling
- Barre weersomstandigheden
- Dehydratatie (te weinig drinken)
- Te heet douchen
- Droge lucht binnenshuis (bijvoorbeeld door verwarming)

Stip je lippen tijdens alle seizoenen aan met Vichy’s stickvoor gevoelige lippen met SPF 30 om die negatieve invloeden te weren.

Diverse soorten droge lippen

Neem je lippen eens onder de loep om te kijken wat er speelt. Droge lippen of volledig gesprongen? Identificeer wat er met jouw uitgedroogde of kapotte lippen is gebeurd voordat je aan het smeren slaat.

- Uitgedroogde lippen
Een droge huid is niet hetzelfde als een gedehydrateerde huid, en hetzelfde geldt voor lippen. Zijn je lippen het hele jaar door zacht behalve in de winter of in een guur klimaat? Dan zijn ze waarschijnlijk gewoon uitgedroogd. Het beste is om voldoende water te drinken, maar ook omlipproducten te kiezen die volop hydrateren. Niet alleen een hydraterende lippenbalsem, maar ook gekleurde lipsticks die verzorgen. Vichy’s Naturalblend lippenbalsems bieden ook een mooi kleurtje.
 
- Gebarsten lippen
Naast het weer kunnen factoren zoals een hete douche of de droge lucht van de verwarming ervoor zorgen dat je lippen sneller uitgedroogd raken en ineens een stuk roder worden. Zie hier de eerste stap naar gebarsten lippen, die erger worden met de tijd. In het Engels ook wel chapped lips genoemd. Voornaamste tip is wederom: veel H2O binnenkrijgen. Zorg ervoor dat je lippen voldoende vocht krijgen voor optimale hydratatie. Zo voorkom je die storende scheurtjes zoveel mogelijk.

- Gescheurde lippen
Gescheurde en gebarsten lippen worden wel als synoniem voor elkaar gebruikt. Gebarsten lippen zijn in de basis een vorm van lip-ontsteking, uitgelokt door huidirritatie. Lippen kunnen vrij snel scheuren, omdat ze niet over hetzelfde beschermlaagje beschikken als andere delen van de huid. Ze kunnen ook niet hun eigen moisture (vocht) produceren. Dat maakt ze behoorlijk kwetsbaar.
 
- Gesprongen lippen
Bij gesprongen lippen is er meer aan de hand dan alleen barstjes. Op je lip zie je craquelé ofwel barstjes en scheurtjes die open zijn. Hierdoor worden je lippen nog gevoeliger. Gesprongen lippen kunnen af en toe bloeden, maar dit hoeft niet gevaarlijk te zijn. Tenzij het blijft aanhouden. Raadpleeg in dit geval gelijk een arts. Een koud kompres aanbrengen op een bloedende lip kan de eerste zwelling verminderen.

- Kapotte lippen
Gesprongen of kapotte lippen kunnen naast dehydratatie (door te weinig water drinken, maar ook te veel dehydraterende drankjes nemen zoals cafeïne en alcohol) ook optreden door een ongelukje. Denk aan een klap, vallen op je mond, te hard op je lip bijten of een akelkge papiersnee. De lip kan dan ook opzwellen.
 
- Schrale lippen
Lippen als schuurpapier, niemand wordt er blij van. Schrale lippen kunnen naast droog aanvoelen ook nog eens schilferen. Juist in de zomer kunnen je lippen gaan schilferen door blootstelling aan UV-stralen. Die felle zonstralen kunnen de lippen uitdrogen, waardoor droogte en schilfering optreedt. Bij heel schrale lippen kan een fijne lipscrub (of doe-het-zelf met een mix van suiker en honing) trouwens ook helpen.

Wat te doen tegen droge lippen?

Heb je dus droge lippen en last van kloofjes of losse velletjes? Kies voor een speciale crème oflippenbalsemmet voedende en kalmerende ingrediënten die je lippen verzorgen. Verder advies:

- Tip 1: lik niet langs droge lippen
Ja, het kan zeer doen en door ze te bevochtigen worden je schrale lippen tijdelijk verzacht. Maar op de lange termijn verergert dit het alleen maar. Je kunt zelfs een soort ‘clownsmondje’ krijgen waarbij de huid rondom je mond ook rood kleurt.
 
Tip 2: blijf met je handen van je lippen af
Verleidelijk om die velletjes van je lippen af te trekken, maar dit kan flink zeer doen en je beschadigt je huid er ook nog eens mee.
 
Tip 3: kies een licht exfoliërend lipproduct
Lees: een scrubje voor de lippen, die je dus ook zelf kunt maken met de combinatie 1 eetlepel honing en 1 eetlepel suiker.

Droge lippen voorkomen


Zie hierbij een aantal tips om je droge lippen te verzorgen en weer mooi glad en gevoed te maken. Wel zo fijn, want gevoelige lippen kunnen behoorlijk afleidend zijn.


- Tip één tegen droge lippen: drink voldoende water
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: droge lippen zijn een teken van dehydratatie. Voldoende water drinken zorgt ervoor dat je lippen een goed gevuld vochttankje hebben om soepel en zacht te blijven. Dit geldt overigens ook voor de rest van je huid. Zet in de winter bijvoorbeeld steevast een potje thee met gember klaar.


- Tip twee tegen droge lippen: bescherm jezelf tegen droge lucht
Droge lucht veroorzaakt droge lippen. Natuurlijk heb je geen invloed op de droge buitenlucht in de winter. Maar thuis of op kantoor kun je hier wel maatregelen tegen nemen. Denk bijvoorbeeld aan een luchtbevochtiger of zet een paar zuurstofrijke planten in je kantoor. Dit kan ook helpen om je huid gehydrateerd te houden.


- Tip drie tegen droge lippen: een lippenbalsem met SPF
Het is het hele jaar door belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon. Maar in de zomer of op wintersport hebben je lippen echt volop bescherming nodig. Niet alleen voorkom je droge lippen zo in zijn geheel, je beschermt de dunne, gevoelige huid op je lippen ook tegen schadelijkeUV-stralen. Met eenzonnestick voor delicate zones verzeker jij je lippen van optimale bescherming met factor 30.

Lippenbalsem tegen extreem droge lippen

Ga vooral op zoek naar verzorgende en verzachtende ingrediënten die helpen om je droge lippen en droge huid te herstellen en te hydrateren.Vichy Idéal Body lippenbalsem kalmeert en herstelt gebarsten, droge lippen. Deze lippenbalsem bevat namelijk heerlijk verzachtende ingrediënten, zoals bijenwas en castorolie. Hiernaast helpt het de fragiele huid van de lippen hydrateren met behulp van glycerine.

De oplossing van Vichy

go to top