OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Een jaar zonder menstruatie: ben ik in de overgang?

Menstruatiekramp, onhandige tampons, een onstilbare trek in zoet waar u even later weer een dip van ondervindt: menstrueren is niet altijd prettig. Einde in zicht? Wie weet brengt dit u eindelijk in wat rustiger vaarwater. Al gaat er bij het geheel uitblijven van de menstruatie vast door uw hoofd: zit dat wel goed? Ben ik in de overgang of is er meer aan de hand? Vaak is dit de nummer één vraag van veel vrouwen. Hoe u het ook wendt of keert, de afgelopen dertig tot veertig jaar is het net als de volle maan een maandelijks terugkerend natuurverschijnsel. Iets wat bij u als vrouw is gaan horen. Allereerst, het is inderdaad niet zo dat de afwezigheid van uw ongesteldheid gelijkstaat aan de overgang. Het hangt er maar net vanaf. Het is een kwestie van maanden – tot zelfs een jaar – voordat u daadwerkelijk kunt bevestigen dat de pre-menopauze is begonnen, dus: tijd voor een optelsom. Dr. Lorraine Maitrot, gespecialiseerd in gynaecologie, legt uit.

Activiteit van de eierstokken kan onregelmatig zijn, vandaar die onregelmatige menstruatie

‘Het kan zijn dat u na een jaar zonder menstruatie ineens weer bloedingen krijgt, maar dit is altijd van tijdelijke aard’

Bevestiging dat een vrouw zich inderdaad in de overgang bevindt: als ze twaalf aaneengesloten maanden niet meer ongesteld is geworden. Toch kan bij sommige vrouwen de menstruatie ineens terugkeren nadat deze een jaar als sneeuw voor de zon is verdwenen. Wat betekent dit? Het kan zijn dat de activiteit van de eierstokken is aangewakkerd, waardoor deze dus weer beginnen te functioneren. Let wel: dit is van voorbijgaande aard. Een echografie van de bekken kan u hierbij uitsluitsel geven. Alsook andere redenen voor de kersverse bloedingen uitsluiten. Het advies: plan een rits afspraken in bij uw gynaecoloog, die heel nauwkeurig kan nalopen hoe het staat met de ovariële activiteit.

Tips

1. Twaalf maanden op rij zonder menstruatie is vaak een teken dat de overgang zijn intrede heeft gedaan
2. Een regelmatig bezoek aan de gynaecoloog wordt geadviseerd om er zeker van te zijn dat het functioneren van de eierstokken is gestopt en er niks anders gaande is met uw gezondheid

Meer weten? Lees hier meer over:
Huid & Beauty
Gezondheid
Huid & Voeding
Intimiteit

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top