OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

JE PROFESSIONELE  
HUIDDIAGNOSE

ONTWIKKELD MET DERMATOLOGEN
EEN ALGORITME AANGEDREVEN DOOR KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE
ONTCIJFER JE 7 HUIDKWALITEITEN EN PRIORITEITEN
OM DE JUISTE HUIDVERZORGINGSROUTINE VOOR JOU TE VINDEN

START NU

Skin ageing algorithm background

De beste behandelingen en methodes voor het verwijderen van acne littekens

Acne tegengaan

Wie nu of in het verleden veel last heeft gehad van acne kan te maken krijgen met ontsierende littekens die zijn achtergebleven. Een zichtbare herinnering aan je huidaandoening. Heb je acne eindelijk onder controle dan ben je littekens door puistjes vaak liever kwijt dan rijk. Die littekens door acne komen in verschillende soorten en maten. Soms zijn het geen blijvende littekentjes, maar bruine of rode verkleuringen die vanzelf verdwijnen. Andere, meer zichtbare littekens kunnen een grote invloed hebben op de gehele look van je huid. Dat kan je zelfvertrouwen in de weg staan. Dermatoloog Jerry Tan bespreekt de mogelijke behandelingen voor acnelittekens.

Wat veroorzaakt acne littekens?

De vele ontstekingen in de huid door acne kunnen resulteren in littekens. Dit kan bovendien verergeren als je agressieve middelen hebt gebruikt en zelf veel aan je huid hebt geplukt. Met andere woorden: als je niet voorzichtig bent geweest met pukkeltjes en mee-eters verwijderen. Die littekens kunnen eruitzien als rode vlekken, donkere vlekken en verschillende typen littekens. De eerste twee verschijnselen, de vlekken, verdwijnen geleidelijk, maar andere littekens kunnen een leven lang aanblijven. De ernst van je littekens hangt af van de mate van de ontsteking in je huid. Littekens als gevolg van acne verschijnen in verschillende varianten, maar de meest voorkomende zijn atrofische littekens. Ontdek hieronder met welk type litteken jij te maken hebt.

Atrofisch litteken

Atrofische littekens zien eruit als kleine putjes in de huid en komen vooral voor op het gezicht. In de meeste gevallen is de huid dan niet goed hersteld. De huid is hier dun en kwetsbaar. Deze littekens worden vooral veroorzaakt door acne en waterpokken. 

Hypertrofisch litteken

Een andere vorm van littekens noemen we ook wel hypertrofische littekens. Deze littekens zijn te herkennen als een bultje, een kleine ophoping doordat er hier extra veel littekenweefsel is ontwikkeld. Heb je veel acne op dezelfde plek dan kunnen deze littekens samen één groot litteken vormen. Deze littekens komen vooral voor op de borst, de rug en de nek en niet zo veel in het gezicht.

Hoe kom je van acne littekens af?

Het is belangrijk om je op twee methodes bij littekens door puistjes te richten: acne littekens voorkomen en ze netjes verwijderen. Zelf of door een professional.  

Acne littekens voorkomen

Het is hierbij vooral belangrijk dat je de huid goed reinigt om verstopte poriën zoveel mogelijk te voorkomen. De Normaderm productlijn van Vichy biedt een gerichte verzorging tegen onzuiverheden voor de vette huid. Met Vichy Hyaluspot kunt je opkomende onzuiverheden bovendien direct en gericht aanpakken. Ga op zoek naar verzorgingsproducten die hyaluronzuur of salicylzuur bevatten. 

Acne littekens behandelen

Bovengenoemde verzorging voor een onzuivere huid is hierbij ook belangrijk. Denk niet dat je beter geen dagcrème kunt smeren, omdat je al een onzuivere huid hebt. Juist een goede, hydraterende dagcrème voor een vette huid kan onzuiverheden (en daarmee littekens) helpen voorkomen. Als je al een litteken hebt: bij minder ernstige gevallen kan occlusieve therapie uitkomst bieden. Hierbij worden littekens afgesloten met bijvoorbeeld siliconenpleisters of -patches om het littekenoppervlak zachter te maken.

Acne littekens verwijderen thuis: de beste crème voor littekens

Bij de drogist of via de huisarts kun je aan verschillende littekencrèmes komen. Vraag vooral advies aan de huidexpert achter de balie of tijdens je doktersbezoek om de juiste littekencrème te krijgen voor jouw type litteken. Ook topische corticosteroïden kunnen nuttig blijken. Dit zijn in feite bijnierschorshormonen en daarvan afgeleide geneesmiddelen. Met een krachtige werking tegen ontstekingsprocessen en bijkomende verschijnselen, zoals bijvoorbeeld een jeukend gevoel. Je wil koste wat kost van je littekens afblijven want anders kunnen deze verergeren.

Hoe acne littekens verwijderen met cosmetische behandelingen?

Welke behandeling tegen acne littekens hangt af van de omvang, de maat en vorm van de atrofische of hypertrofische littekens. Er zijn legio opties.

Littekenbehandeling acne: retinoïden of vitamine C

Een eerste mogelijkheid voor atrofische littekens te verwijderen is om het huidvolume te laten toenemen. Voor littekens van een klein tot medium formaat richt dit soort behandelingen zich meestal op het bevorderen van de collageenproductie. Dit gebeurt door middel van een topische behandeling op basis van retinoïden of zelfs vitamine C. De collageensynthese kan hiernaast ook verhoogd worden door microverwondingen.

Littekenbehandeling acne: peeling of microdermabrasie

Er bestaan verschillende technieken voor atrofische littekens zoals een peeling, microdermabrasie, micropunctie en ablatieve of non-ablatieve laserbehandelingen. Deze behandelingen stimuleren de huid om te helen door nieuw collageen te vormen. Ook kan weefsel aangevuld worden met hyaluronzuur of andere opvullende substanties.

Littekenbehandeling acne: subcisie

Een andere behandeling, die vooral bij diepere atrofische littekens wordt toegepast, is subcisie. Hierbij worden de vastgegroeide weefselbanden losgemaakt zodat de kuiltjes omhoogkomen. Raadpleeg hiervoor een gerenommeerde specialist.

Littekenbehandeling acne: cortisone-injecties

Bij ernstige gevallen van acne littekens kunnen cortisone-injecties in de littekens helpen. Zij zorgen ervoor dat de littekens soepeler en fijner worden. Bij grote en volumineuze hypertrofische littekens kan ook gedacht worden aan een behandeling aan de hand van operatieve verwijdering, gevolgd door een cortisone-injectie om te voorkomen dat tijdens het wondherstel opnieuw een verdikking optreedt.

Medicijnen en medicinale crèmes voor littekens

Tot slot zijn er medicijnen die je kunt gebruiken bij de behandeling van acne. Benzoylperoxide is een veelgebruikt medicijn dat kan helpen tegen milde vormen van acne. Verkrijgbaar zonder recept. Bij een ernstige vorm van acne is het beter om direct in behandeling te gaan bij een dermatoloog. In samenspraak met deze huidexpert wordt een behandelplan opgesteld voor jouw vorm van acné. Ontdek welke verzorging geschikt is voor jouw huid en doe hier de diagnose voor de onzuivere huid. 

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek of in één van onze goedgekeurde Vichy webshops.

go to top