OK

OK Annuleren

Bedankt

Sluiten

Segment :

Feiten en fictie: zonnebrand

 • favoriet

Er gaan behoorlijk wat fabels de rondte wat betreft zonnebrandcrème. Ontdek de feiten en fictie omtrent het belang van zonnebrand!

Feiten en fictie: zonnebrand

Dat zonnebrandcrème erg belangrijk is mag voor iedereen inmiddels duidelijk zijn. Maar het is wel zaak dat je ook gebruik maakt van een sun protection factor (SPF) die aansluit op uw type huid. Wist je bijvoorbeeld dat insmeren ook goed is wanneer de zon helemaal niet schijnt? Feit en fictie: de essentiële must knows op een rij!

Feit:

De SPF, oftewel de beschermingsfactor van zonnebrand, gaat omlaag als de fles eenmaal open is geweest. Heb je nog zonnebrandcrème van vorig jaar in de kast staan? Het is aan te raden om die te vervangen door een nieuwe fles. Als de zonbeschermingsflacon een jaar open is geweest, bestaat de kans namelijk dat zuurstof invloed krijgt op de werkzaamheid van de zonbeschermingsfilters.  Het zonbeschermingsfilter is dan nog steeds werkzaam maar de hoogte van de bescherming kan wel wat afnemen. Wil je er dus zeker van zijn dat je nog steeds een hoge SPF gebruikt, dan is het zeker te overwegen om een nieuwe flacon aan te schaffen.

Fictie:

Als je denkt dat je je niet hoeft in te smeren omdat je een donkere huid heeft, zit je er naast: ook met een getinte huid is bescherming tegen de zon belangrijk. Let bovendien ook op dat je met een hogere factor smeert wanneer je in een ander land bent waar de zonkracht sterker is. Ondanks het feit dat een donkere huid meer pigment bevat dan een lichte huid, is bescherming nog steeds belangrijk. UVA straling is namelijk het gehele jaar door aanwezig en deze vorm van UV straling veroorzaakt het versnelt verouderen van de huid, ook wel bekend als photoveroudering. Deze vorm van huidveroudering als gevolg van UV straling kan bij alle huidtypen voorkomen, ook de donkere huid.

Feit:

De beschermende factor die in zonnebrandcrème zit, gaat omlaag als je de fles of tube in de zon laat liggen. Zonnebrand beschermt zichzelf dus niet en het is aan te raden om het in een tas te stoppen of in de schaduw te leggen.

Fictie:

Het is absoluut niet waar dat je minder hoeft te smeren als de SPF hoger is. De aangegeven SPF is namelijk alleen van toepassing als je blijft bijsmeren, dus óók bij factor 30 of 50! Idealiter smeer je zelfs twee keer per uur en standaard nadat je gezwommen hebt. Breng de zonnebrandcrème royaal aan voor de beste bescherming.

Feit:

Hoewel het belangrijk is dat je je beschermt tegen de straling van de zon, is zonlicht wel degelijk goed voor je. Maar liefst 85% van de vitamine D die ons lichaam aanmaakt, komt door de zon. Frisse lucht en het zonnetje: een kwartier per dag is genoeg!

Fictie:

Het lijkt misschien alsof je nooit bruin gaat worden met een hogere SPF, maar het is echt niet waar. Je huid verbrandt niet maar verkleurt wel degelijk. Ook in de schaduw! Alleen duurt het door de hogere factor wél iets langer. Daar staat dan tegenover dat de bruine kleur langer blijft zitten wanneer je eenmaal bruin wordt.

Feit:

Je kunt verbranden door je kleding heen! Dit klinkt vreemd, want een laag kleding zit tussen je huid en de zon, toch? Maar hoe lichter de kleur stof, hoe makkelijker de straling er gewoon doorheen komt. Als je kleding nat is, heeft het nog maar een beschermende SPF van 2 en komt UV-licht er ongefilterd doorheen.

Fictie:

Het is volkomen onzin dat je je niet hoeft in te smeren met zonnebrand als je zelden verbrandt. De SPF die voor jou het beste is, hangt af van je type huid en de sterkte van de zon. Maar insmeren is áltijd een must! Kinderen hebben een gevoeliger huid en hebben daarom zonnebrand met SPF 50+ nodig.

Wil je weten welke zonnebrand optimaal is voor je huid? Doe dan hier een zontypediagnose.
Bekijk hier het gehele assortiment van Vichy Ideal Soleil.

Wil jij zelf de producten van Vichy ervaren? Shop nu bij je dichtstbijzijnde apotheek, in één van onze goedgekeurde Vichy webshops of via onze nieuwe click & collect service Mijn Vichy Express 24/7.

De oplossing van Vichy

 • Melk kind SPF 50
 • Aftersun - SOS Balsem
 • Meest gelezen

  Wat te doen bij een verbrande huid

  Advies van Experts

  Wat te doen bij een verbrande huid

  Zodra het voorjaar begint, beginnen we te merken dat de dagen langer worden en de zon zich vaker laat zien.  Als het maar even kan trekken wij erop uit om te genieten van het weer. Een barbecue, picknick of lekker ontspannen op het terras of op het strand. Maar het mooie weer kan jouw onverwachts ook verassen en er toe leiden dat je huid verbrandt. In dit artikel vertellen wij wat je kunt doen om de verbrande huid te verzorgen en we geven aantal tips tegen de pijn bij zonnebrand.

  lees het artikel

  Hoe kan je vervellen tegengaan en mooi bruin blijven?

  Advies van Experts

  Hoe kan je vervellen tegengaan en mooi bruin blijven?

  Is je huid eindelijk mooi bruin, begint je huid te vervellen. Een probleem dat voor veel vrouwen maar al te bekend is. Zodra je begint te vervellen, wordt je bruine huid weer bleker. Om zo lang mogelijk bruin te blijven, moet je proberen het vervellen tegen te gaan. Vichy vertelt je hoe.

  lees het artikel

  Alles wat je moet weten over UV-stralen

  Zon

  Alles wat je moet weten over UV-stralen

  Steeds alarmerendere mediacampagnes, steeds vaker voorkomende huidkanker, het wordt steeds enger om jezelf aan de zon bloot te stellen. Michel Le Maître, dermatoloog, en Benjamin Bauquin, oprichter van Cocktail Me, dat 100% biologische en natuurlijke ingrediënten levert voor cocktails, geven antwoord op onze vragen.

  lees het artikel

  go to top